Recepty a Vaření

Lněnými semínky proti menopauze, obezitě i cukrovce. Také vám zlepší trávení a prospějí srdci
13.02.2024

Lněnými semínky proti menopauze, obezitě i cukrovce. Také vám zlepší trávení a prospějí srdci

Lněná semínka jsou snadno dostupná, levná, hodí se téměř na všechno a nemusíte je vlastně ani vařit, přitom mají dobrý vliv na vaše zdraví. Neměla by tedy chybět na...

Prospěte si cestu k rychlejšímu metabolismu. Pomůže vám s tím vhodně zvolená večeře
19.01.2024

Prospěte si cestu k rychlejšímu metabolismu. Pomůže vám s tím vhodně zvolená večeře

Nemusíte se vzdávat večeře ze strachu, že jídlo před spaním povede k ukládání tuků a vyšší hmotnosti. Pokud usednete k prostřenému stolu ve správnou dobu a dopřejete...

Cejlonskou skořici využijete v domácnosti nejen o Vánocích. Když to s ní ale přeženete, může vám uškodit
29.12.2023

Cejlonskou skořici využijete v domácnosti nejen o Vánocích. Když to s ní ale přeženete, může vám uškodit

Skořicovník pravý se vyznačuje aromatickou vůní a sladkou chutí, kterou milujeme ve svařeném víně, vánočních čajích, lahodném pečivu i jinde. Pomáhá při zažívacích...

Na jakém řízku si rád pochutnává kuchař Babica?
05.10.2022

Na jakém řízku si rád pochutnává kuchař Babica?

Že není řízek jako řízek, to nám potvrdí ti, kteří už vyzkoušeli několik variant jeho přípravy. Každý kuchař má na přípravu řízků svůj vlastní postup. Jirka Babica...

Jaké triky v kuchyni používá Sapík, Kašpárek a další šéfkuchaři?
04.10.2022

Jaké triky v kuchyni používá Sapík, Kašpárek a další šéfkuchaři?

Když je vaření vaše práce, jako tomu je v případě Radka Kašpárka, naučíte se v kuchyni používat různé triky, které činí vaření zábavnějším a jednodušším. Které triky v...

Petra (28): Předsvatební láska mi zamotala vztah, musela jsem si vybrat mezi jistotou a nepoznaným
27.08.2022

Petra (28): Předsvatební láska mi zamotala vztah, musela jsem si vybrat mezi jistotou a nepoznaným

Byla jsem spokojená vedle muže, se kterým jsem se rozhodla strávit zbytek života. Do vztahu mi ale zasáhla nová láska. Najednou jsem stála na rozcestí a musela si...

Příprava řízků podle Jana Punčocháře je hotová alchymie
24.08.2022

Příprava řízků podle Jana Punčocháře je hotová alchymie

Řízek má být šťavnatý a křupavý. Ne vždy se ale podaří. Jako u ostatních jídel lze i na přípravě řízku leccos pokazit. Naštěstí zde existují osvědčené tipy šéfkuchařů,...

Roman Staša z MasterChef Česko vám poradí, jak zpracovat vnitřnosti
19.08.2022

Roman Staša z MasterChef Česko vám poradí, jak zpracovat vnitřnosti

Budete-li se dívat pod ruce vítězi soutěže MasterChef Česko Romanu Stašovi, bude váš jídelníček pestrý a zábavný. Roman Staša se totiž nebojí ničeho. Ve svých...

Jakých nejčastějších chyb se podle šéfkuchaře Jana Punčocháře můžete dopustit?
17.08.2022

Jakých nejčastějších chyb se podle šéfkuchaře Jana Punčocháře můžete dopustit?

Šéfkuchař Jan Punčochář, kterého můžete znát ze soutěže MasterChef Česko, miluje jídlo. Vaří od svých šesti let a už tehdy věděl, že se z něj stane kuchař. Ve své...

Jak nejlépe grilovat podle gurmána Davida Kubrichta, jehož videa mají 12 milionů zhlédnutí
16.08.2022

Jak nejlépe grilovat podle gurmána Davida Kubrichta, jehož videa mají 12 milionů zhlédnutí

Podle Davida není grilování žádná věda. Chce to jen dobrý gril, kvalitní suroviny, teploměr a pár triků, které si lze osvojit v praxi. Ani on se nevyhnul...

Cenné rady šéfkuchařů do kuchyně. Co by vám poradil Punčochář, Forejt nebo Kašpárek?
15.08.2022

Cenné rady šéfkuchařů do kuchyně. Co by vám poradil Punčochář, Forejt nebo Kašpárek?

Že v kuchyni je inspirace potřeba jako sůl, o tom se přesvědčují všichni, co se každý den staví k plotně. Když dochází nápady a motivace nebo když jednoduše jen chcete...

Jak na dokonalé hranolky podle Přemka Forejta?
14.08.2022

Jak na dokonalé hranolky podle Přemka Forejta?

Šéfkuchař Přemek Forejt určitě nepatří k těm, kteří by za nejdůležitější prvek menu považovali hranolky. Ale když už tohle jídlo připravuje, dává si na něm záležet....

Vychytávky Ládi Hrušky vám zpestří vaření
17.07.2022

Vychytávky Ládi Hrušky vám zpestří vaření

O tom, že ne vždy ve vaší kuchyni musí převládat vysoká gastronomie, abyste si pochutnali, svědčí vychytávky Ládi Hrušky, které byly jednu dobu fenoménem. Láďa Hruška,...

A na jaké netradiční suroviny nalákala soutěž MasterChef vás?
16.07.2022

A na jaké netradiční suroviny nalákala soutěž MasterChef vás?

Netradiční suroviny, jako jsou foie gras, býčí žlázy, kapří mlíčí nebo třeba chapadlo chobotnice si v kuchyni nejspíš běžně nepřipravujete. O to větší výzvou pro vás...

Proč k sobě do kuchyně pozvat šéfkuchaře Jamieho Olivera?
11.07.2022

Proč k sobě do kuchyně pozvat šéfkuchaře Jamieho Olivera?

Jméno šéfkuchaře Jamieho Olivera si nejde nespojit s kuchyní a jídlem. Vždyť právě o to Jamiemu šlo, když byl ještě malé dítě. Tento chlapík, kterému se kvůli jeho...

Nad zbytky v kuchyni šéfkuchař Zdeněk Pohlreich nos neohrnuje
10.07.2022

Nad zbytky v kuchyni šéfkuchař Zdeněk Pohlreich nos neohrnuje

Pokud chcete být ve vaření opravdu dobří, nestačí myslet jen na to, jestli vašim hostům chutná, nebo ne. Důležité je zpracovat jídlo a vařit z nakoupených surovin tak,...

Bábovka ze špaldové mouky je velmi zdravá a chutná
09.07.2022

Bábovka ze špaldové mouky je velmi zdravá a chutná

Špaldová mouka je již stálicí při pečení. Hodí se skvěle do perníku, ale také na výrobu bábovek či buchet. Je velmi zdravá a výživná, obzvláště ta, která je umleta z...

V pořadu Vaření se Soukupem můžete najít tipy pro ještě lepší chuť vašich pokrmů
09.07.2022

V pořadu Vaření se Soukupem můžete najít tipy pro ještě lepší chuť vašich pokrmů

Možná vaříte pokaždé stejně jako kdykoliv jindy, a tak se není čemu divit, že chuť vašich pokrmů už nikoho nepřekvapí. Možná si myslíte, že na vašich jídlech zkrátka...

Na husí játra nedá šéfkuchař Radek Kašpárek dopustit, vyzkoušíte je také?
08.07.2022

Na husí játra nedá šéfkuchař Radek Kašpárek dopustit, vyzkoušíte je také?

Foie Gras neboli husí játra byla v pořadu Masterchef Česko oblíbenou specialitou, která dala zabrat všem soutěžícím. Dopustit na ně nedá ani porotce soutěže Masterchef...

Kouzlo bábovky se ukrývá ve skutečnosti, že je zkrátka taková, jakou si ji uděláte
06.07.2022

Kouzlo bábovky se ukrývá ve skutečnosti, že je zkrátka taková, jakou si ji uděláte

Jeví se vám bábovka obyčejně? Tak to jste si na ní nedali záležet! Zkuste luxusní kakaovou bábovku s tvarohem, která je neobyčejně dobrá!

Používáte špaldovou mouku? Skvěle se hodí i na bábovku

Všichni milujeme tu krásně voňavou, mramorovanou a nadýchanou bábovku od maminky nebo babičky. Není dítka, které s nadšením neolizuje metly od sladkého těsta tohoto moučníku, jímž nikoho neurazíte

Jaká je bábovka pro diabetiky? Skvělá!

Jsou mezi námi lidé, kteří musí žít s nepříjemným onemocněním diabetes melitus. Ovšem i ti, jsou-li dobře zajištěni léky a dodržují-li správný stravovací režim, mohou sem tam uždibnout kousíček moučníku. A tím je tentokrát bábovka pro diabetiky.

Na první pohled fádní bábovka je ve skutečnosti hvězdou mnoha chutí

Kefír je častou a nedílnou součástí každé ledničky, a proto jej můžete bez nutnosti někam chodit zakomponovat i do vaší nedělní bábovky. Ostatní suroviny na její těsto doma máte určitě taky. Nezbývá, než se do pečení kefírové bábovky pustit. Kefírová bábovka je sice jednoduchá na přípravu, sama se ale neudělá. Tak jde se na to!

Jak byste charakterizovali nejlepší bábovku?

Jaké vlastnosti musí bábovka mít, abyste ji mohli označit za „nejlepší, co znáte”? V první řadě by měla být vláčná. Těsto nejlepší bábovky by rozhodně nemělo být suché, což lze z velké části ovlivnit jednotlivými ingrediencemi.

Jak udělat bábovku vlhkou tak akorát? Aby těsto nebylo vysušené anebo se nelepilo k sobě?

Pro nadýchané těsto je důležité nepřehnat míchání a pohlídat správnou teplotu přísad. Nejprve vám přineseme několik rad a ty si poté můžete vyzkoušet při pečení přiloženého receptu.

Jaký je rozdíl mezi bábovkou s jogurtem a klasickou bábovkou?

Málokoho by napadlo, že do bábovky můžeme přidat i jogurt. A proč zrovna jogurt? Dodá totiž bábovce nebeskou vláčnost!

Vyřešte snídani nebo svačinu banánovou bábovkou

Bábovkou snadno vyřešíte svačinu nebo snídani. Mnohdy se však bábovka díky použitým ingrediencím vyhoupne až na úroveň skvostných dezertů. Důkazem toho je bábovka banánová s karamelovou polevou.

Máte rádi exotiku? A co exotickou bábovku?

Jaká surovina vnese do pečení nádech exotiky? Kde ji sehnat a jak ji zpracovat? Přijďte téhle záhadě na kloub a vneste do své kuchyně trochu slunce.

Také máte rádi kokos? A co exotickou kokosovou bábovku

Vaše rodinka si na pečené laskominy zvykla až příliš rychle, jenže vám se někdy do pečení nechce? Nevadí! Od toho jsou tady rychlé recepty! Ani na stole vonící exotická kokosová bábovka na vás neprozradí, že jste měla lenivější den!

Máte rádi hrníčkovou bábovku?

Nechce se vám na nákup do obchodu, ale toužíte po nějakém sladkém dezertu? U našeho dalšího sladkého receptu jsme zvolili něco rychlého. Vyzkoušejte recept na hrníčkovou bábovku.

Nejenom sladká bábovka ke kávě, výborná je i slaná bábovka z brambor

Pokud dáváte přednost slaným buchtám, je tento recept přímo pro vás. Bramborová bábovka překvapí svou chutí a zároveň nabízí mnoho možností servírování.

Znáte tajemství chutného guláše podle Radka Kašpárka?

Šéfkuchaře Radka Kašpárka by si přál mít v kuchyni nejspíš každý. Když to však nejde, k srdci si můžete nejen při vaření guláše vzít alespoň jeho rady. Radek Kašpárek říká, že příprava guláše začíná už při nákupu surovin. 

Proč se pustit do zavařování guláše? A jak ho zavařit?

Máme odzkoušeno, že guláš v lednici vydrží až pět dní, pokud se tedy rychleji nesní. Ale když se guláš podaří, dokáže z hrnce zmiznout už do druhého dne. A to si vezměte, že byste přebytky mohli zavařit. Jak a proč zavařit guláš?

Gulášové festivaly jsou ideální příležitostí, jak se najíst, něco zažít a inspirovat se

Milujete guláš na všechny jeho způsoby? Potom nesmíte chybět na gulášovém festivalu. Ten se může konat v místě vašeho bydliště, avšak za dobrým gulášem se vyplatí zajet i dál. Gulášové festivaly – takzvané gulášfesty – jsou příležitostí, jak se o guláši dozvědět více.

Je gulášová polévka sestrou guláše? A jak ji připravit?

Nejen na guláši si lze v kuchyni pochutnat. Připravit můžete i jeho takzvanou sestru – gulášovou polévku. Tu tvoří podobný základ, barva i chuť. Přesto je jeho lehčí, levnější a rychlejší verzí.

Jaké houby se nejlépe hodí do houbového guláše?

Guláš dokáže okouzlit chuťové pohárky na tisíc způsobů. Jednou jeho veganskou, vegetariánskou nebo chcete-li levnou variantou je houbový guláš. Houby mají totiž výjimečnou vlastnost nahradit maso... A tak můžete ušetřit i od masa odlehčit svůj jídelníček.

Milujete guláš? Prozradíme vám, co patří do toho klasického hovězího a vepřového

Zatímco někdo se honí za experimentováním a do guláše přidává netradiční ingredience, jako je smetana, skořice nebo perník na strouhání, jiný si dává velký pozor na to, aby bylo v guláši jen to, co v něm má být. Co patří do klasického hovězího a vepřového guláše?

Šéfkuchař Sapík a jeho mistrovský guláš. Nechte si poradit!

Kdyby při vaření guláše vedle vás stál šéfkuchař Sapík, nejspíš byste mu vařečku s chutí přenechali a těšili se na skvělé jídlo. Pokud tedy tuhle příležitost nemáte, alespoň se při vaření guláše můžete inspirovat jeho tipy na chutný srnčí guláš. 

Mílujete maďarský guláš? Prozradíme vám, co vše do něj patří

Vzhledem k řadě verzí a variací na téma maďarský guláš můžete mít sami guláš v tom, co by měl takový správný maďarský guláš obsahovat. Pokud však chcete připravit opravdu klasický maďarský guláš, držte se jednoduchosti a kvality vybraných surovin.

Umíte uvařit guláš? Tak si troufněte na soutěž ve vaření guláše

Nevíte, o čem se bavit s lidmi, se kterými vás nic moc nespojuje? Pak vytáhněte téma guláš a máte zaděláno na několik hodin vášnivých debat. Ledakdo totiž umí guláš nejlépe, největší mistr se však pozná podle toho, zda si troufne jít se svým gulášem i mimo svou kuchyni. 

Jakou historií je opředen guláš?

Ačkoliv má původ v Maďarsku, je guláš považován za tradiční pokrm české kuchyně, avšak tvrdit, že guláš pochází z Maďarska, by bylo dost strohé. Protože právě okolo guláše existuje celá řada historek. Která je ta pravá, to se nedozvíme. Za zmínku ale určitě stojí.

Jaký guláš vám naservírují ve světě?

Ačkoliv pro guláš je typické Maďarsko, známý je tento pokrm po celém světě. Není divu, jen málokomu guláš nechutná! Ať už jste v zahraničí pracovně nebo na dovolené, klidně si můžete objednat guláš. Připraveni však musíte být na to, že se bude jídlo maličko lišit do guláše, jak jej známe v Česku.

Vepřový versus hovězí guláš – který chutná lépe?

Jste fandou hovězího nebo vepřového guláše? Který připravujete častěji a proč? Je zdravější vepřové nebo hovězí maso? A už jste jedli vepřovo-hovězí guláš?

Také vegani a vegetariáni si mohou pochutnat na guláši

Víte, co vám nejspíš vegani a vegetariáni závidí? Chuť poctivého a nefalšovaného guláše... Ten tradiční si totiž z důvodu obsahu masa dát logicky nemohou. Jen kdyby se vzdali svého životního stylu. K tomu je však nikdo nenutí, pochutnat si mohou na chutné verzi bez masa.

Druhy guláše, na které maso nepotřebujete

Když se řekne guláš, okamžitě se každému vybaví krásný kus hovězí kližky nebo vepřové plece. Avšak guláš není jen o mase, ba naopak. Existuje řada variant, kde si vystačíte s klobáskou, fazolemi, houbami a jinými ingrediencemi.

Jak vaří guláš šéfkuchař Zdeněk Pohlreich?

Dali byste svůj guláš ochutnat šéfkuchaři Zdeňku Pohlreichovi? Že ano? V tom případě smekáme před vaší kuchyní i vaší odvahou. Je vidět, že si v kuchyni věříte. A právě to je jedna z mnoha rad, které by vám Zdeněk Pohlreich při vaření nejen guláše dal.

Velikonoční cukroví, jaká jste ještě nejedli

Každý rok na Velikonoce děláte tradiční linecké cukroví, pusinky, kokosové kuličky nebo nějaké sušenky a už vás to nebaví? Přinášíme vám tipy a recepty na netradiční cukroví z jiných krajin.

Jak připravit ten nejlepší kotlíkový guláš?

Chcete se setkat s rodinou či přáteli venku, ale zároveň musíte připravit oběd? Ani jedna možnost se nevylučuje, pokud zvolíte kotlíkový guláš. Kotlíkový guláš je sám o sobě velmi výjimečný. Už samotná jeho příprava bude pro vás zážitkem. A co teprve jeho konzumace!

Obecné rady šéfkuchařů, jak uvařit guláš

Jak uvařit guláš? To záleží hlavně na tom, jaký guláš chcete vařit. Na výběr totiž máte celou řadu gulášů, které vás mohou okouzlit svou tradičností, výjimečností či nezvyklými surovinami. Stačí však dodržet podobný postup. Suroviny se tedy budou lišit, kroky vedoucí k přípravě příliš ne.

Původní maďarský guláš se skládal jen z několika ingrediencí

Je těžké dohledat recept na původní maďarský guláš, protože zub času a experimenty kuchařů do něj přidaly řadu dalších ingrediencí. Původní maďarský guláš byl spíše masovou směsí, kterou vymysleli Turci. Maďaři pak z této směsi vytvořili hustou a vydatnou polévku.