Cejlonskou skořici využijete v domácnosti nejen o Vánocích. Když to s ní ale přeženete, může vám uškodit

Cejlonskou skořici využijete v domácnosti nejen o Vánocích. Když to s ní ale přeženete, může vám uškodit
Skořicovník pravý se vyznačuje aromatickou vůní a sladkou chutí, kterou milujeme ve svařeném víně, vánočních čajích, lahodném pečivu i jinde. Pomáhá při zažívacích nebo dýchacích obtížích, ale při přehnané konzumaci škodí játrům. Využití najde i jako dekorace nebo součást parfémů, svíček a mýdel.

Skořicovník preferuje polostín a propustnou půdu

Skořicovník pravý (Cinnamomum verum), běžně nazývaný cejlonská skořice, je malý až středně velký, aromatický, stálezelený strom pocházející ze Srí Lanky, ale dnes už se pěstuje i v jiných tropických oblastech po celém světě. Dospělé rostliny dosahují výšky 9 až 15 m, mají tuhé a lesklé listy a drobné, krémově bílé až světle žluté květy rostoucí v hroznech. Oválné plody během dozrávání mění barvu od zelené po černou.
Nejlépe se pěstuje v rovnoměrně vlhkých, dobře propustných půdách na plném slunci až v polostínu. Mladým stromům se daří zejména v polostínu, ale jak dospívají, snášejí více slunečních paprsků.

Přes zimu mějte skořicovník v interiéru

Skořicovník nebude tolerovat dlouhodobé vystavení teplotám pod bodem mrazu. Lze ho pěstovat v chladnějším podnebí, pokud ho umístíte do skleníku nebo přes zimu ponecháte v interiéru jako pokojovou rostlinu. Hodí se ostatně právě pro velké nádoby, které můžete nechat uvnitř. Na jaře pak můžete pomalu aklimatizovat přezimované rostliny na venkovní prostředí. Vystavení přílišnému slunci bez postupné aklimatizace bude mít za následek spálení listů.

Skořice se prodává mletá nebo ve formě trubiček

Kůra a listy skořicovníku pravého jsou vysoce aromatické a jejich éterické oleje se extrahují a používají k ochucení široké škály potravin i nápojů. Skořicový olej je rovněž součástí mnoha zdravotnických produktů, mýdel, svíček a dalších předmětů pro domácnost. Sušená kůra se široce používá jako koření při pečení a dalších kulinářských aplikacích. Ve srovnání s jinými komerčně dostupnými skořicemi má tento druh jemnější, květinovou a sladkou chuť. Vnitřní kůra se ze stromu odstraní, nakrájí a vysuší. Během procesu sušení se segmenty zkroutí a nastříhají na požadovanou velikost, načež se prodávají ve formě skořicových tyčinek. Sušená kůra se ale běžně prodává i mletá.

V malém množství léčí, ve velkém škodí

Cejlonská skořice má řadu tradičních léčebných využití, včetně léčby dýchacích a zažívacích problémů. Její přehnaná konzumace by však mohla vést k poškození jater, bolestem hlavy, závratím nebo dokonce halucinacím. Stejně jako v mnoha jiných případech i tady platí, že nic se nesmí přehánět.

V obchodech bývá často k dostání levnější náhražka skořicovníku pravého, tzv. skořicovník kassiový nebo čínský, který má ovšem také nižší kvalitu. Skořici určenou k dochucení jídel či jako ingredienci do svařeného vína kupujte výlučně zabalenou v sáčku v supermarketu. Ve formě aromatických svitků se skořice využívá coby vánoční dekorace do věnců nebo svícnů a jako taková se ve velkoobchodech se sušenými dekoracemi často povaluje ve skladech zaprášená a z hygienického hlediska nevhodná ke konzumaci.