Používáte špaldovou mouku? Skvěle se hodí i na bábovku

Používáte špaldovou mouku? Skvěle se hodí i na bábovku
Všichni milujeme tu krásně voňavou, mramorovanou a nadýchanou bábovku od maminky nebo babičky. Není dítka, které s nadšením neolizuje metly od sladkého těsta tohoto moučníku, jímž nikoho neurazíte

V současnosti se teď dostává do popředí špaldová bábovka, která by mohla té klasické plně konkurovat. Navíc je rychlá, zdravá a vláčná.

A proč volit špaldovou mouku?

Pro neznalce je špalda druh pšenice, který neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny a který si zachovává vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. K výrobě špaldové mouky se používají celá zrna včetně obalové části, které obsahují právě největší množství cenných látek.

Tento druh obilniny je navíc velmi odolný a není potřeba ji hnojit, tudíž mouka neobsahuje žádné chemikálie. Dost už ale poučování, pojďme zavázat zástěry, rozehřát troubu a pustit se do pečení! Milovníci hrnkových receptů navíc tento obzvláště potěší. A jaké ingredience potřebujeme?

Ingredience:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1/2 hrnky kokosu
  • 1 hrnek kefíru
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetku soli

Upéct tuto skvělou bábovku zvládne skutečně každý. Pojďme se podívat, jak na to.

Postup:

Základem všeho pečení je předehřát si troubu. A to už jen kvůli tomu, abychom zbytečně nečekali na teplotu. Těsto je živá hmota a neustále pracuje, je proto důležité, aby těsto nikde zbytečně nečekalo a neusychalo. Troubu si předehřejeme na 180 °C a necháme si rozpustit máslo.

Nejprve si připravíme všechny sypké suroviny. Do jedné mísy si prosejeme špaldovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. To děláme kvůli tomu, abychom případně zachytili nečistoty a předešli tvořením hrudek v těstě.

Do další misky si rozbijeme vajíčka. Oddělujeme bílky od žloutků. Bílky je důležité vždy uschovat v naprosto čisté nádobě. Začneme šlehat žloutky, do kterých postupně přidáme med, kefír a máslo. A všechny tyto tekuté ingredience utřeme do krásně zlatavé pěny. Do té pak pomalu začneme přisypávat všechny sypké suroviny. Poté přidáme ještě kokos a kakao. Všechny ingredience spolu mícháme, dokud nám nevznikne krásně vláčné těsto.

Zdroj: Alena_Kos / Shutterstock

Když jsme hotoví, metly pečlivě omyjeme a z připravených bílků si začneme pomalu vytvářet sníh. Pokud chceme sníh vyšlehat co nejrychleji, můžeme do bílků přidat i cukr. Ovšem ten krupicový. Moučkový cukr nám totiž může celý sníh zničit a nemusí se vůbec vyšlehat do námi požadované hmoty.

Hotový sníh poté pomalu přidáváme do těsta, které jsme si už připravili a pozvolna mícháme. Je třeba dbát na opatrnost, aby se nám těsto na bábovku nesrazilo. Poté těsto vylijeme do formy a tu vložíme do trouby, kde pečeme zhruba 40 minut. Poté špejlí zkontrolujeme, zda je bábovka dostatečně propečená a případně ještě dopečeme. 

Dobrou chuť!

Zdroje článku: