Domácí želé z bezového květu: Skvělý způsob, jak využít bezové květy

Domácí želé z bezového květu: Skvělý způsob, jak využít bezové květy
Černý bez najdeme všude okolo nás. Kromě své typické vůně a bílých květů je nesmírně prospěšný z hlediska lidského zdraví. Zpracovat ho můžeme několika způsoby. Výroba želé není složitá.

Zázrak přírody všude okolo nás

Příroda je v plném rozkvětu a nejrůznější rostliny, keře a stromy hýří svými nádhernými pestrými květy. Kamkoli se kolem sebe podíváte, narazíte na bílé květy černého bezu. Jsou opravdu téměř všude. Květy bezu jsou opravdu identické a poznáte je podle malých bílých květenství uspořádaných do velkých deštníků. Vůně květů je sladká, intenzivní a trochu muškátová. Bezové květy mají opravdu pestré využití v kuchyni. Z bezových květů si můžete uvařit čaj, usmažit dokřupava koláčky nebo si z nich vyrobit domácí bezinkový sirup, který je opravdu velmi chutný.

Želé z bezového květu

Pro výrobu želé z bezového květu budete potřebovat 10 bezových květů, 50 ml citronové šťávy, 300 ml vody, 100 ml jablečné šťávy a 250 g konzervačního cukru. Začněte tím, že bezové květy opatrně setřesete a vyjmete květy od stonků. Květiny přidejte do velké mísy společně s citronovou šťávou, vodou a jablečnou šťávou a nechte celou směs přikrytou na chladném místě. Další den přeceďte směs přes sítko a vmíchejte cukr. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte tři až čtyři minuty. Bezové želé nalijte do čistých sklenic a uzavřete. Po vychladnutí použijte želé pro vlastní účely nebo sklenice uskladněte na chladné místo. Džem má trvanlivost dvanáct měsíců, po otevření se doporučuje ho spotřebovat do čtrnácti dnů.

Využití želé

Nejběžnějším způsobem využití želé z bezového květu je ve formě pomazánky na čerstvý chléb. Spojení želé s trochou másla je velmi dobrým a chutným způsobem, jak začít ráno. Jemné žluté želé se skvěle hodí také do dezertů. Mírně kyselá chuť dodává skvělý kontrast ke smetanové panna cotta, skvěle se hodí do palačinek a jako poleva na šťavnatý citrónový koláč. Bezinkové želé skvěle chutná se sýrovými odrůdami, jako je Brie nebo Camembert. Skvěle chutná také s kozím nebo modrým sýrem. Z bezinkového želé můžete vytvořit velmi chutnou zálivku. Jednoduše smíchejte trochu želé z bezového květu s olivovým olejem, bílým vinným octem, solí a pepřem a získáte skvělou zálivku pro saláty. Želé lze využít také během grilování masa, čímž vznikne karamelizovaná aromatická kůrka.

Želé lze využít také během grilování masa
Želé lze využít také během grilování masa | Zdroj: alexraths/ Depositphotos

Zdraví prospěšný bez

Bez černý má opravdu blahodárné účinky na lidský organismus. Jeho konzumace pomáhá k normální funkci dýchacího systému, k normální funkci močových cest a prostaty. Pomáhá vylučovat vodu z organismu. Celkově působí jako antioxidant, čímž napomáhá k celkové očistě těla. Napomáhá ke správnému trávení organismu. Napomáhá zajistit k rovnováze glukózy v krvi. Bez má ještě další pozitivní účinky na lidský organismus, a proto se doporučuje ho, jakkoliv zpracovat a konzumovat. Nejrozšířenějším způsobem je tedy bezinkový sirup, ale džem z bezinkových květů je nesmírně chutný a vydrží až jeden rok.