Znáte rady šéfkuchaře na ten nejlepší guláš?

Znáte rady šéfkuchaře na ten nejlepší guláš?
Příprava guláše rozhodně není tím nejtěžším úkolem na světě. Ale připravit guláš tak, aby všem chutnal a všichni si chtěli přidat znovu a znovu... Tak na to potřebujete rady šéfkuchaře. Jak připravit ten nejlepší guláš?

Nepodceňte vhodný výběr a přípravu surovin

Výběr surovin na guláš je velmi důležitý. Na hovězí guláš doporučujeme použít hovězí kližku, hovězí karabáček nebo hovězí krk. Pokud chcete ušetřit nebo zkrátit dobu vaření a použijete vepřové maso, pak doporučujeme vybírat plec či ramínko. Lze použít i vepřovou kýtu. Na guláš je sice ještě moc libová, ale ocení ji hlavně děti, které na masu nemají rády mastné kousky.

Cibulku restujte do hodně tmavé barvy

Základem správného guláše je dobře orestovaná cibulka. Tu byste neměli vyloženě spálit, jak radí některé kuchařky, avšak měla by mít velmi tmavou barvu, což se následně podepíše na chuti i barvě guláše. Cibulku lze smažit na sádle i na oleji. Pokud do guláše použijete dva typy tuku (tedy živočišné sádlo i rostlinný olej), bude o to chutnější.

Pozor na připálenou papriku

Papriku je nejlepší rozpustit v tuku, to znamená, že ji přidáte k již orestované cibulce. Dobře pak papriku míchejte, možné je přidat i trochu vody, aby se nepřipálila. Připálená paprika zhořkne, čímž si guláš zkazíte.

Guláš může ochutit také skořice nebo čokoláda, Zdroj: stockfoto / Shutterstock

Co guláši dodá chuť?

Guláš můžete dochutit ledasčím. Kromě typického koření do guláše, jako je sůl, paprika, kmín, pepř a česnek, můžete použít rajčatový protlak, pivo, maso můžete podusit ve víně, guláš může ochutit také skořice nebo čokoláda.

Jak guláš zahustit?

To, jak strávníci váš guláš ohodnotí, ve velkém závisí na tom, jak dobře bude zahuštěný. O tekutou gulášovou polévku nikdo nestojí v případě, že jste slíbili guláš. Guláš lze zahustit klasicky jíškou, v tomto případě použijte tmavou jíšku. Pro zahuštění lze do guláše přidat také chleba (jeho střídku) nebo lilek.

Jak guláš zchladit, abyste ho mohli podávat i další dny?

Aby guláš nezkysl, což se může stát už za hodinu od dovaření (při nesprávném chladnutí), je potřeba ho šokově zchladit na pokojovou teplotu. To doma uděláte jednoduše tak, že do dřezu napustíte studenou vodu a hrnec s gulášem do dřezu ponoříte. Pak guláš uchovávejte v lednici. 

 

Zdroje: