Prospěte si cestu k rychlejšímu metabolismu. Pomůže vám s tím vhodně zvolená večeře

Prospěte si cestu k rychlejšímu metabolismu. Pomůže vám s tím vhodně zvolená večeře
Nemusíte se vzdávat večeře ze strachu, že jídlo před spaním povede k ukládání tuků a vyšší hmotnosti. Pokud usednete k prostřenému stolu ve správnou dobu a dopřejete si vyvážený pokrm s bílkovinami a vlákninou, můžete během příjemného spánku naopak ještě zhubnout.

Neodpírejte si večeři, lehké jídlo nemůže uškodit

Ačkoli čas večeře závisí na každém člověku a dalších faktorech, jako je životní styl nebo kultura, ideální doba nastává mezi sedmou a osmou hodinou večerní. Vědci se shodují, že časná večeře umožňuje tělu lépe trávit a metabolizovat jídlo před spaním, což se promítá do větší schopnosti eliminovat nahromaděné tuky. Nejlepším způsobem, jak v noci zrychlit metabolismus, je jíst velmi lehké večeře s malým množstvím sacharidů. Přestože se doporučuje i půst (tzn. nevečeřet vůbec) nebo jen zeleninový vývar, není důvod se večeře zcela vzdávat.

Nejlepší lehkou variantou, která přitom dostatečně zasytí a ochrání vás před potřebou vstávat uprostřed noci, abyste podnikli nálet na ledničku, je večeře založená na zdravých tucích a bílkovinách či zelenině. Mezi snadné a rychlé nápady patří např. cuketová polévka s pórkem a kuřecími stehny; omeleta z 1 velkého či 2 středních vajec se špenátem a avokádem nebo s lilkem a chřestem; kousek tučné ryby se salátem, rajčaty a avokádem; salát s kuřecím masem a avokádem; míchaná vejce s houbami a šunkou; zelené fazolky a steak z tuňáka; dýňová polévka a kuřecí prsa, případně také krůtí prsa s restovanou zeleninou.

Chutná večeře a sladké sny se nevylučují

Panuje všeobecné přesvědčení, že pojídání před spaním vede automaticky k přibírání na váze, ale ve skutečnosti může naopak pomoct s hubnutím, pokud tedy zvolíte správné potraviny a rozumný přístup. Ideální jídlo před spaním a pro hubnutí je nízkokalorické a nabízí nějaký druh bílkovin a / nebo vlákniny.

Bílkoviny se tráví déle než sacharidy, takže pomohou udržet váš metabolismus v chodu po celou noc. Mezi potraviny bohaté na bílkoviny patří libové maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a luštěniny jsou pak bohaté na vlákninu a mohou rovněž pomoci zrychlit metabolismus během spánku.

Jednou z nejlepších potravin jsou v tomto směru ovesné vločky, takže pokud jste si je oblíbili, máte vyhráno. Představují totiž také skvělý zdroj hořčíku, jenž prokazatelně zlepšuje efektivitu i dobu spánku. Vynechejte však slazení cukrem. Pokrm s vysokým obsahem sacharidů může vést k nestabilitě hladiny cukru v krvi, což by pak mělo za následek horší spánek. Místo toho vyvažte oves proteinovým práškem, oříšky nebo semínky, abyste udrželi hladinu cukru v krvi stabilní po celou noc. Přidejte kapku teplého mléka a skořice pro získání více živin i přirozené sladkosti.

Smoothie s jogurtem, banánem, borůvkami a mandlemi
Smoothie s jogurtem, banánem, borůvkami a mandlemi | Zdroj: ulyana_andreeva / Depositphotos

Co dalšího můžete jíst před spaním, abyste zhubli a pochutnali si? Třeba řecký jogurt s lesním ovocem, kiwi nebo třešněmi; tvaroh spárovaný s čerstvě nakrájeným mangem či ananasem; provázkové sýry a celozrnné krekry; praženou kukuřici nebo mandle atd.