3 tipy našich babiček: Vrbovka, vývar, vejce

3 tipy našich babiček: Vrbovka, vývar, vejce
Naučte se správně uchovávat vejce, vařit poctivý slepičí vývar a využívat příznivých účinků bylinky vrbovky. S našimi tipy se dozvíte pár užitečných a šikovných tipů pro vaše zdraví i kuchyni.

Jak udržet vejce čerstvá co nejdéle a jak je uvařit, aniž by popraskala?

Kdo by chtěl, aby mu vejce uvařené natvrdo popraskalo, že? Zabránit tomu můžete tak, že si vajíčko nejdřív ohřejete na pokojovou teplotu. Do vlažné vody na vaření přidejte trošku octa či soli. Také se doporučuje propíchnout špičku vejce tenkou jehlou.

Než vajíčko začnete jakkoli využívat, měli byste se přesvědčit, že je stále čerstvé. Jak ho uchovávat, aby vydrželo co nejdéle? Většina lidí ho šoupne do přihrádky v lednici, což je samozřejmě správně, ale – ujistěte se, že ho tam dáváte širší stranou dolů. Naše babičky nakládaly vejce do vápenné vody tak, že smíchaly 1 l vody a 5 g páleného bílého vápna. Vytvořenou směsí překrývaly vejce, aby je přesahovala o 4 cm. Začne-li se tvořit pěna, vajíčko opláchněte a postup zopakujte.

Uvařená vejce je nejjednodušší uchovávat v hrnečku s osolenou vodou, který dáme do lednice. Jestliže zrovna potřebujete jen část vajíčka, zbytek určitě nevyhazujte. Žloutek vám vydrží ještě asi týden, pakliže povrch v hrnečku zalijete olejem či mlékem. Bílek v uzavřené sklenici odolává dokonce déle. Naši předkové si ho nechávali usušit – stačí ho vylít na misku a nechat někde vyschnout. Pak ho jen seškrábnete, v zavřené sklenici dáte do lednice a před použitím zalijete lžící vody. Přes noc si odpočine a bude znovu připravený vám posloužit.

Není nad starý dobrý a poctivý slepičí vývar, Zdroj: Tiramisu Studio / Shutterstock

Jak uvařit dobrý slepičí vývar a k čemu ho využít?

Není nad starý dobrý a poctivý slepičí vývar, se kterým naše babičky vyrážely do akce proti rýmě a nachlazení. Vydatná polévka dokáže koneckonců příjemně zahřát, když člověk prochladne, a navíc se skvěle hodí na posilněnou pro maminky v šestinedělí. Hospodyňky by vám poradily, ať ho připravujete ze starší slepice, protože pak bude mít větší sílu. Slepičku vložíte do hrnce se studenou vodou, přidáte cibuli, mrkev, petržel, celer a dva stroužky česneku. Doplníte bobkovým listem, kuličkami nového koření, pepřem a samozřejmě solí. Neuškodí ani, když těsně před podáváním přidáte čerstvý nebo sušený zázvor. Polévka se vaří na mírném plameni, těsně pod bodem varu po tři hodiny. Následně se přesvědčte, zda je slepice měkká. Polívčičku scedíte. Uvařenou zeleninu a obrané maso nakrájíte na kousky a po vychladnutí vrátíte do vývaru. Po vzoru babiček můžete ještě přidat nasekané kopřivy a zmíněný zázvor. Nechte si chutnat.

K čemu vám poslouží bylinka vrbovka?

Vrbovka je bylinka, která se vám bude hodit v boji s nemocemi ledvin a prostaty. Vyrůstá na nejrůznějších místech a rozlišuje se jí několik druhů. Na vlhčích stanovištích roste vrbovka chlupatá, která má znatelně větší květy. Kromě ní jsou všechny ostatní druhy léčivé. Vrbovka malokvětá se vyskytuje i na sušších místech a její účinky jsou velmi silné. Eliminuje zánět i zbytnění prostaty. Mnozí muži by si ušetřili nepříjemné operace, kdyby zavčas sáhli po čaji z této vrbovky. Pak je tu ještě vrbovka úzkolistá, vyhledávající lesnatá a výše položená území. Působí příznivě proti nádorům, žaludečním neurózám i nespavosti. Také zmírňuje bolesti hlavy, neklid a zánětlivá onemocnění střev a močových cest. Pokud máte zánět v ústní dutině, můžete ji kloktat. Připravený nálev lze využít na obklady špatně se hojících míst po těle. Vrbovku byste však neměli užívat dlouhodobě, to by totiž mohlo vést k poruchám trávení.

 

Zdroje: