Každá maminka by měla vědět, jak správně uchovávat a manipulovat s mlékem, aby to miminku nijak neuškodilo

Každá maminka by měla vědět, jak správně uchovávat a manipulovat s mlékem, aby to miminku nijak neuškodilo
Jak jistě všichni z nás ví, mateřské mléko je pro naše děťátko tou nejlepší stravou v jeho prvních měsících života. Některé ženy, které se vracejí např. dříve do svého zaměstnání nebo si chtějí prostě jen někam odskočit a miminko pohlídá manžel, přemýšlejí o tom, jak svému miminku nadále dopřávat mateřské mléko a nijak ho ničím neomezovat.

Tou možností je odstříkání anebo odsátí mléka. Proto bychom si měli říci, jak by maminka měla takovéto mléko uchovávat a jak s ním manipulovat. 

Samozřejmě se nemusí jednat pouze o to, že se matka vrací zpět do svého zaměstnání, ale jsou další důvody. Mezi ně patří například odloučení matky od dítěte. To se stává hlavně při předčasném narození děťátka. Dítě ještě není schopné samo se nasytit z prsu, a tudíž je nutné laktaci rozběhnout pomocí odsávačky. Dále také může být příčinou náhlá zdravotní komplikace matky nebo dítěte. Dalším důvodem může být, že dítě vyloženě odmítá sát z prsu anebo nechce spolupracovat. V poslední řadě sem patří nedostatek a naopak i nadbytek mléka. 

V čem skladovat mateřské mléko?

Pokud se rozhodnete odsávat mateřské mléko, je nutné si nachystat k tomu určené nádobky. Existují různé druhy – plastové, skleněné, silikonové, speciální pytlíčky/sáčky apod. Tyto nádoby mají i různé velikosti. Vyrábí se 60ml, 120ml, 145ml, 160ml a i 220ml. Je již jen na vás, kterou variantu si vyberete. Seženete je ve větších lékárnách nebo v obchodech s kojeneckými potřebami. 

Způsoby uchování mléka

Máme tři způsoby uchovávání mateřského mléka a těmi jsou – čerstvě odstříkané mléko, které se po většinou miminku podává ihned. Dále chlazené mléko v chladničce a zamražené mateřské mléko.

Mateřské mléko můžete zamrazit v nádobkách tomu určených

Mateřské mléko můžete zamrazit v nádobkách tomu určených | Zdroj: Nor Gal / Shutterstock

Jaký způsob uchování mateřského mléka je nejlepší?

Můžeme říci, že čerstvě odstříkané mléko je lepší než chlazené a chlazené mléko je lepší než mražené. Důvodem je skutečnost, že čerstvě odstříkané mléko má doopravdy ty nejlepší antibakteriální vlastnosti a také vyšší obsah antioxidantů, vitamínů a tuků než chlazené nebo zmrazené mléko. 

Jak dlouho mohu mateřské mléko uchovávat?

  • Při pokojové teplotě – čerstvě odsáté mléko lze uchovávat při pokojové teplotě maximálně čtyři hodiny. Při velice sterilních a čistých podmínkách je možnost až šesti hodin, ale obecně jsou doporučovány hodiny čtyři.
  • V chladničce – v chladničce, kde je nejnižší teplota, a to cca 4 °C, lze mléko uchovávat až tři dny. Opět ve velmi čistých podmínkách až pět dní. 
  • V mrazáku – čerstvě odsáté mléko lze skladovat taktéž v zadní části mrazáku, a to až 12 měsíců. Ovšem doporučováno je zmrazené mléko použít do šesti měsíců.

Jak zamrazit mateřské mléko

Jestliže chcete odsáté mléko zamrazit, udělejte to co nejdříve. Ovšem ještě předtím zkontrolujte, aby skleničky či jiné nádoby byly čisté a vydezinfikované. Nutno zmínit a připomenout, že před každou manipulací s mateřským mlékem je potřeba si důkladně umýt ruce.

Do určené nádoby nalijte mléko a ihned dejte zamrazit. Pokud nádoba není plná, nevadí. Další mléko v průběhu dne či dalších dnů můžete přilévat. Budete mít jistotu, že zamrazené mléko bude čerstvé. Nádoby, a to především ty skleněné, nenalévejte úplně plné. Jelikož led má větší objem než voda, mohl by skleničku roztrhnout. 

Jak rozmrazit mateřské mléko

Nezapomeňte, že vždy musíte z mrazáku brát to nejstarší mléko. Následkem času se totiž může kvalita mléka snižovat. Mléko můžete rozmrazit třemi různými způsoby, a to tím, že buď necháte zmrazené mléko přes noc v lednici, nebo ho můžete vložit do nádoby s vlažnou vodou anebo ho držet pod vlažnou tekoucí vodou a vyčkat. 

Pozor! Nikdy nerozmrazujte ani neohřívejte mateřské mléko v mikrovlnné troubě. Mikrovlnná trouba totiž může zničit živiny v mateřském mléce a také vytvořit horká místa, která mohou dítěti popálit ústa. A po rozmrazení již nikdy mléko znovu nezamrazujte!

Voní nebo vypadá rozmražené mléko jinak než čerstvé mateřské mléko?

Barva mateřského mléka se může normálně mírně lišit v závislosti na vaší stravě. Také se může zdát, že rozmražené mléko má jinou vůni nebo konzistenci. Pokud jste ale dodrželi všechny bezpečnostní zásady, je pro dítě bezpečné. Jiná vůně chlazeného či rozmrazeného mateřského mléka je způsobena enzymem zvaným lipáza, který rozkládá tuky a uvolňuje mastné kyseliny. Tento proces pomáhá zabránit růstu škodlivých bakterií.

Jak ohřívat mateřské mléko

Mléko by se mělo ohřívat buď v teplé vodní lázni, anebo v, k tomu určeným, ohřívačkách mléka. Teplota mléka by se měla pohybovat okolo 37 °C, což je tělesná teplota. Jak již bylo výše zmíněno, nikdy nepoužívejte mikrovlnnou troubu a nezapomínejte na to, že ani převaření není pro mléko dobré a může ztratit veškeré své živiny. 

Ano, víme! Skladování, mražení a ohřívání mléka pro vás může být lehce matoucí, ale víme, že to hravě zvládnete. Používejte vlastní rozum, snažte se dodržovat tato všechna výše zmíněná pravidla a užívejte si společné chvíle s vaším děťátkem.