Jaký guláš vám naservírují ve světě?

Jaký guláš vám naservírují ve světě?
Ačkoliv pro guláš je typické Maďarsko, známý je tento pokrm po celém světě. Není divu, jen málokomu guláš nechutná! Ať už jste v zahraničí pracovně nebo na dovolené, klidně si můžete objednat guláš. Připraveni však musíte být na to, že se bude jídlo maličko lišit do guláše, jak jej známe v Česku.

V anglicky mluvících zemích se připravte na „stew“

Ve světě, nejvíce však v anglicky mluvících zemích, vám místo guláše naservírují spíše tzv. „stew“. Když si toto slovíčko přeložíte, vyjde vám častý způsob úpravy pokrmů, tedy „dusit/dušení“. Pak už budete doma. Ve světě se totiž místo guláše, jak jej známe u nás, podává spíše maso (různé druhy) dušené na cibulce spolu s kořenovou zeleninou a bramborami. To vše se připravuje v jednom kotli. Chybět vám ve světě u guláše bude samozřejmě knedlík, který je českou specialitou a možná i tmavý chleba.

V anglicky mluvících zemích vám místo guláše naservírují spíše tzv. „stew”, Foto: Food Via Lenses / Shutterstock

V Maďarsku se na vás vytasí s typickým maďarským gulášem, perkeltem či segedínským gulášem

Vůbec nejblíže budete českému guláši u sousedů – v Polsku, v Německu a samozřejmě v Maďarsku. V kolébce guláše si snad ani nejde vyskakovat a vymýšlet, jak byste měli guláš nejraději. Místo toho se nechte unášet v rytmu typicky maďarských chutí. Dovolíme si však připomenout, že ani Maďarsko nemusí být původní kolébkou guláše. Tradují se historky, že Maďaři recept na svůj guláš z velké části převzali od Turků.

A na co se lze v Maďarsku těšit? Na tradiční maďarský guláš, na segedínský guláš nebo na maďarský perkelt. Srdci nejblíže vám bude nejspíš segedínský guláš. Ačkoliv pochází z Maďarska, připravují jej české hospodyňky poměrně často. Právě segedínem obměňují běžnou verzi guláše, aby se nepřejedl. Typické je pro segedín přidané kyselé zelí. Jinak se segedínský guláš připravuje velmi podobně jako guláš vídeňský (tedy ten běžný s knedlíkem).

Je možné, že milovníci husté gulášové omáčky budou u typického maďarského guláše maličko reptat. Maďarský guláš je spíše než omáčka taková hustší polévka. Je typický tím, že se nezahušťuje a přidává se do něj mrkev i brambory.

Maďarský perkelt je pak další verzí maďarského guláše, jehož základem je vepřové maso, čerstvá paprika a rajčata. Ani perkelt se nezahušťuje a nepřidává se do něj žádný vývar ani voda. Když maso se zeleninou pustí šťávu a přidá se k tomu potřebné koření... O tom je perkelt.

Zdroje článku: