Sladkokyselé osvěžení do teplých dnů: Šťávu z rebarbory lze vyrobit i bez odšťavňovače

Sladkokyselé osvěžení do teplých dnů: Šťávu z rebarbory lze vyrobit i bez odšťavňovače
S příchodem letních měsíců a stoupajícími teplotami hledáme způsoby, jak se osvěžit a zůstat hydratovaní. Mezi populárními nápoji, jako jsou limonády, ledové čaje a domácí džusy, se stále více dostává do popředí šťáva z rebarbory. Tento méně známý, avšak velmi osvěžující nápoj, může nabídnout nejen úžasně sladkokyselou chuť, ale i mnoho zdravotních přínosů.

O rebarboře

Rebarbora je rostlina s velmi dlouhou historií. Pochází z Asie a původně byla používána zejména v tradiční medicíně. Dnes je rebarbora oblíbenou ingrediencí v kuchyních po celém světě, především díky své unikátní kombinaci sladké a kyselé chuti. Kromě skvělé chuti je rebarbora také bohatá na vitamíny a minerály, jako je vitamín K, C, vápník a vláknina.

Příprava šťávy z rebarbory bez odšťavňovače

Příprava šťávy z rebarbory bez použití odšťavňovače je překvapivě jednoduchá. Budete potřebovat pouze několik základních surovin a náčiní, které najdete v každé kuchyni.

Ingredience

  • 500 g čerstvé rebarbory
  • 1 litr vody
  • 200 g cukru (množství můžete upravit podle chuti)
  • Šťáva z jednoho citronu

Postup:

Příprava rebarbory: Nejprve důkladně omyjte stonky rebarbory a odstraňte všechny listy, které nejsou jedlé. Stonky nakrájejte na menší kousky, zhruba o velikosti 2-3 cm.

Vaření: Nakrájenou rebarboru vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a potom nechte na mírném ohni vařit asi 20 minut, dokud rebarbora nezměkne a nezačne se rozpadat.

Cukr a citron: Přidejte cukr a citronovou šťávu do hrnce a dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Tímto krokem nejen osladíte šťávu, ale také zvýrazníte její přirozenou kyselost.

Přecezení: Po 20 minutách vaření odstraňte hrnec z ohně a nechte směs trochu vychladnout. Poté ji přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do jiné nádoby, abyste odstranili pevné části rebarbory.

Chlazení:Šťávu nalijte do skleněné láhve nebo džbánu a nechte ji vychladit v lednici. Podávejte dobře vychlazenou, případně s ledem a lístky máty pro extra osvěžení.

Příprava letního osvěžení z rebarbory není těžké, zvládnete to lehce doma
Příprava letního osvěžení z rebarbory není těžké, zvládnete to lehce doma | Zdroj: KarepaStock / Depositphotos

Zdravotní benefity rebarborové šťávy 

Rebarborová šťáva není jen chutným nápojem, ale také přináší mnoho zdravotních výhod. Pravidelná konzumace může pomoci zlepšit trávení díky vysokému obsahu vlákniny. Vitamín K, který je v rebarboře hojně zastoupen, je důležitý pro zdraví kostí a správnou srážlivost krve. Antioxidanty v rebarboře mohou také pomoci chránit tělo před škodlivými volnými radikály. 

Navíc, díky své nízké kalorické hodnotě je rebarborová šťáva ideální volbou pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií a chtějí si dopřát osvěžující nápoj bez zbytečných cukrů a umělých přísad. 

Variace a tipy 

Pokud preferujete více sladké nápoje, můžete přidat více cukru nebo použít med. Naopak, pokud máte rádi výrazně kyselé nápoje, přidejte více citronové šťávy nebo dokonce trochu strouhané citronové kůry.

Největší změnu chuti uděláte tak, že do šťávy přidáte lístky máty, šťáva poté bude mít více svěží chuť a na letní večery to bude ideál. 

Zdroje článku: