Jaké triky v kuchyni používá Sapík, Kašpárek a další šéfkuchaři?

Jaké triky v kuchyni používá Sapík, Kašpárek a další šéfkuchaři?
Když je vaření vaše práce, jako tomu je v případě Radka Kašpárka, naučíte se v kuchyni používat různé triky, které činí vaření zábavnějším a jednodušším. Které triky v kuchyni používáte vy? Umíte například jednoduše vyndat pecku z avokáda? Nebo nastrouhat sýr, aniž by se vám lepil na struhadlo? 

Jak efektivně očistit zeleninu? 

S čištěním zeleniny se v kuchyni setkáte poměrně často. Jak to udělat, aby vám čištění zabralo co nejkratší dobu a aby byla zelenina či ovoce krásně oloupané? Stačí znát fígle, které v kuchyni určitě používá také šéfkuchař Radek Kašpárek nebo Sapík. Tak třeba loupání uvařených vajíček. Kdo by se při tom bavil? Je to nejen pracné, ale také zdlouhavé.

Čas si můžete ušetřit tak, že oloupete všechna vajíčka najednou. Ještě teplá je dejte mezi dvě plechové misky nebo hrnce a silně s nimi zatřeste. Skořápka vajec se naruší a pod silným proudem studené vody půjde hezky dolů. Trik s třesením můžete použít také pro oloupání stroužků česneku. Na vypeckování třešní vám pak bude stačit obyčejná kancelářská sponka.

Víte, jak nejlépe vyndat pecku z avokáda? Avokádo rozpulte a do pecky zprudka zasekněte čepel nože a potáhněte. Pecka z avokáda vyjede jako po másle. Na avokádu můžete vyzkoušet další trik, a to ten, že jeho dužinu nakrájíte na kostičky ještě ve slupce a pak ji ze slupky vyloupnete hezky najednou.

Struhadlo na sýr potřeme olejem, zdroj: Africa Studio / Shutterstock

Jak zařídit, aby se sýr nelepil ke struhadlu? 

Proces vaření komplikuje i lepivost různých ingrediencí. Nejčastější je, když se vám při strouhání ke struhadlu lepí sýr. Předejít tomu přitom můžete tak, že struhadlo jemně potřete olejem, který lepení předejde. Podobné je to i s máslem. V případě, že jej potřebujete do těsta nastrouhat, může se lepit a různě klouzat. To se ale nestane, když máslo necháte chvíli v mrazáku. Pomoct vám mohou i následující tipy: 

  • více šťávy z citrónu získáte tím, že citróny na chvilku ohřejete v mikrovlnné troubě, 
  • pokud potřebujete ušlehat smetanu a nemáte mixér, můžete v případě nouze použít obyčejnou zavařovací sklenici, 
  • když ke smažící se cibulce přidáte trošku jedlé sody, zkaramelizuje mnohem rychleji.