Obecné rady šéfkuchařů, jak uvařit guláš

Obecné rady šéfkuchařů, jak uvařit guláš
Jak uvařit guláš? To záleží hlavně na tom, jaký guláš chcete vařit. Na výběr totiž máte celou řadu gulášů, které vás mohou okouzlit svou tradičností, výjimečností či nezvyklými surovinami. Stačí však dodržet podobný postup. Suroviny se tedy budou lišit, kroky vedoucí k přípravě příliš ne.

Výběr surovin a jejich příprava

Guláš rozhodně nepatří mezi minutky, a tak vám jeho příprava zabere čas. Zejména pokud zvolíte hovězí maso nebo zvěřinu, může změknutí masa trvat delší dobu. Zkrátit přípravu guláše vám může tlakový hrnec. Důležitý je i správný výběr surovin.

Jaké maso je typické pro guláš? Především hovězí. Uvařit však můžete guláš i z vepřového, zvěřinového, dokonce i krůtího masa. Každý druh masa se pak připravuje různě dlouhou dobu.

Než začnete, je dobré si všechny suroviny předem připravit. To znamená, že si nakrájíte a od mastných kousků očistíte maso. Pokud při krájení odříznete větší tukový kus, nevyhazujte ho, klidně ho hoďte do hrnce spolu s masem. Tuk guláši dodá na chuti a pak jej jen vytáhnete.

Cibulku nakrájejte na menší kousky. Příliš velké kusy cibule by se nemusely rozvařit a v guláši by mohly překážet. Víte, že je lepší použít poměr cibule a masa 2:3, tedy ve prospěch masa? Příliš cibule způsobí zbytečně sladkou chuť guláše.

Víte, že ani na smažení cibulky na guláš nedostanete jednotnou radu? Zatímco někdo radí cibulku na guláš skoro spálit, jiný ji doporučuje spíše restovat dozlatova. Spálená by cibulka být rozhodně neměla. Také je důležité, aby byla cibulka rovnoměrně rozprostřená na dně hrnce. Pokud bude tvořit až příliš hrubou vrstvu, bude se spíše dusit a ne smažit, což na chuti guláši nepřidá.

Smažení cibulky, Zdroj: Larisa Rudenko / Shutterstock

Zatáhnutí masa

Také ve fázi zatahování masa lze udělat jednu zásadní chybu. Lidé často maso jen rychle zatáhnou ze všech stran a hned na něho přilévají vodu či vývar. Lepší variantou je přitom nechat maso dusit ve vlastní šťávě delší dobu, čímž předejdete jeho možné tuhosti. Teprve po delší době lze maso zalít vývarem či vodou.

Zahuštění guláše je odvěký problém. Někdo zahušťuje a zahušťuje, a přesto guláš zahustit nedokáže. Někdy se guláš zahustí sám od sebe, a to především rozvařenou cibulí. Jindy je potřeba mu pomoct. Už jste vyzkoušeli guláš zahustit střídkou chleba? Je to skvělý způsob, jak využít starý chleba, který jste nestačili sníst.

 

Zdroje: