100 kliků denně posílí svaly, zlepší kondici a sníží riziko srdečních onemocnění. Má to ale i stinné stránky

100 kliků denně posílí svaly, zlepší kondici a sníží riziko srdečních onemocnění. Má to ale i stinné stránky
Možná vás představa dělání kliků příliš neláká, obzvlášť kdyby jich každý den měla být celá stovka. Je to však velmi užitečné cvičení, vhodné jak pro začátečníky, tak pro zkušené sportovce, a s řadou výhod. Jde o vítanou mentální vzpruhu, navíc zlepší vaši vytrvalost, rovnováhu a kondici.

Cvičení si rozumně rozložte do celého dne

Kliky jsou komplexní kondiční cvičení s vlastní vahou, které zdaleka neprocvičuje pouze paže, ale posílí téměř všechny svalové skupiny a prakticky celé vaše tělo. Je mimořádně účinné a lze ho provádět bez dalšího vybavení takřka kdekoli. Pravidelné kliky mohou zlepšit vaši fyzičku a celkové zdraví, dokonce snižují riziko srdečních onemocnění.

Opakovaným zvedáním a spouštěním těla pomocí ohýbání a natahování paží s příslušným tělesným napětím ve vodorovné poloze se zapojují ramena, prsní svaly, trup i hýžďové svaly. Rovná stovka kliků denně zní jako děsivý počet, ale nikdo netvrdí, že je musíte absolvovat najednou. Pokud si opakování rozložíte do celého dne, dá se to zvládnout. Zkuste např. 5 sérií po 20 opakováních během dne – dvě série ráno, jednu v poledne a další dvě večer.

Cesta k větší síle, vytrvalosti a spalování tuků

Každodenní provádění kliků nabízí více výhod než jiná cvičení. Postačí devět minut denně, abyste se dostali do skutečné kondice. Při cvičení spoléháte na váhu vlastního těla. Výhodou je, že trénujete více svalů současně, jak už bylo řečeno. Podaří-li se vám udělat 100 kliků každý den, začnete si brzy všímat různých fyzických změn. Časem se stanete výrazně silnějšími. Potrénujete mimo jiné tricepsy, hrudní a ramenní svaly a zakrátko si uvědomíte, že zvládnete dělat stále více kliků za sebou.

Vedle fyzické síly však kliky posílí též vaši vytrvalost a budou mít nemalý vliv na vaši mysl. Získáte lepší náladu. Tento pozitivní účinek byl prokázán různými studiemi. Jakmile si z každodenního sportování uděláte zvyk, jen stěží se pak bez něj obejdete. Takže vlastně poroste už samotná chuť sportovat.

Další výhodou kliků je, že vám zlepší rovnováhu. Smysl pro ni je ostatně důležitý k jejich správnému provádění. Dobře trénované svaly vám zajistí lepší držení těla a snížené riziko pádu. Silový trénink, včetně každodenních kliků, může navíc stimulovat metabolismus a podpořit spalování tuků.

Nemusí to být vždycky bezpečné

Hlavním problémem stovky kliků denně je ale podle některých to, že cvičení nebude odpovídat úrovni schopností většiny lidí. Buď pro ně bude příliš náročné, nebo naopak nedostatečně náročné. Intenzivní rutina může vést k potenciálním zraněním z nadměrného cvičení a k natažení svalu. Abyste rizika snížili, je nezbytné používat správnou formu cvičení, začlenit dny odpočinku a zařadit do své rutiny další cviky, které se zaměří na různé svalové skupiny a poskytnou vyváženější přístup k tréninku.

Vy sami znáte své tělo nejlépe. Pokud máte problémy s rameny, lokty, zápěstími nebo jinou horní částí těla, pamatujte na to, když postupujete směrem ke stovce kliků. Případné zranění vás může vrátit o týdny nebo dokonce měsíce zpátky na vaší náročné fitness cestě.