Objevte kouzlo Zabaione: Získejte lahodný italský dezert ze tří ingrediencí
![Objevte kouzlo Zabaione: Získejte lahodný italský dezert ze tří ingrediencí Objevte kouzlo Zabaione: Získejte lahodný italský dezert ze tří ingrediencí](/uploads/page/1200x1200_fit/7566-objevte-kouzlo-zabaione-ziskejte-lahodny-italsky-dezert-ze-tri-ingredienci-2024-05-27-21-49-38.jpg)
![Lucie Farská](https://www.fajntip.cz/uploads/author/100x100_fit/Lucie-Farska-profil.png)
Lahodný dezert z Itálie
Zabaione je nebeský dezert z italské kuchyně a pochází z italského kraje Piemont. Italský krém je především oblíbený pro svou nenáročnost a vyváženou chuť. Někomu může dezert připomínat vaječňák. Oproti němu se nejedná o nápoj, ale o dezert. Z Itálie se velmi rychle rozšířil do dalších států, například ve Francii je znám pod názvem „Sabayon“. Popularitu si získal také v Argentině a v Uruguayi, kde se mu říká „Sambayon“.
Legendy spojené se vznikem Zabaione
Jak vznikl tento recept nebo kdo s ním první přišel, není ověřeno. O jeho vzniku koluje několik legend. Jedna z nich je legenda o kapitánovi a žoldnéři jménem Giovanni Baglioni, který se v 15. století usadil s vojskem poblíž Reggio Emilia. Kvůli nedostatku potravin nařídil svému vojsku, aby obstaralo potravu u místních farmářů a vesničanů. Vojáci se vrátili zpátky pouze s vínem, cukrem a vejci. Všechny tři ingredience zamíchali, povařili a vznikl tento dezert, který následně sklidil velký úspěch. Jiná legenda vypráví o františkánském mnichovi San Pasquale Baylon, který tento krém vymyslel a používal ho jako posilňující přípravek pro slabé a nemocné osoby. Po prohlášení mnicha za svatého se tomuto krému začalo říkat jeho jménem, a teprve až později získalo název „Zabaione“. Těžko říct, která varianta je pravdivá, ale jeho skutečná chuť je určitě pravá.
![Původ receptury není ověřený](https://www.fajntip.cz/uploads/image-gallery/800x800_shrink_only/2735-image-2024-05-27-21-46-08.jpg)
Tři ingredience
Italský dezert, původem ze severozápadní Itálie, je nenáročný na přípravu. Budete potřebovat čtyři vaječné žloutky, 150 gramů cukru a 100 ml vína Marsala (lze použít i jiné aromatické sladké víno). Naplňte hrnec trochou vody a přiveďte ji k varu. Vaječné žloutky a cukr promíchejte v kovové misce nebo hrnci. Umístěte tuto misku nad horkou vodní lázeň (hrnec) tak, aby se vroucí voda nedotýkala kovové misky s vaječnými žloutky. Žloutek a cukr šlehejte pomocí ručního mixéru až do zhoustnutí a vzniknutí pěny. Poté pomaličku přilívejte víno Marsala do směsi a za stálého míchání nechte vtéct. Výslednou směs míchejte do té doby, dokud nevznikne hustý a stabilní krém. Míchání může trvat až deset minut. Jakmile dosáhnete požadované konzistence, můžete přelít do sklenic a přidat ovoce nebo zeleninu.
Rozmanité využití
Zabaione nabízí rozmanité zážitky. Můžete ho využít nejenom jako dezert, ale také jako náplň do koláčků a dortů. Skvěle chutná jako příloha k čerstvému ovoci, fantazii se meze nekladou v tomto případě. Není se čemu divit, že je tento chutný dezert tak oblíbený. Jeho rozmanitost, a především jednoduchost z něj dělá oblíbenou volbu pro zvláštní příležitosti a útulné večery doma. Kvalita surovin a tradiční příprava, společně s vínem Marsala vám přinese atmosféru Itálie přímo do vašeho domova. Je důležité, aby žloutky byly čerstvé a kvalitní.