Guláš... Jak dlouho vydrží a co dělat, aby nezkysl?

Guláš... Jak dlouho vydrží a co dělat, aby nezkysl?
Zatímco většina jídel by se měla zkonzumovat ještě teplá a pokud možno bez přihřívání, u guláše tohle neplatí. Správně uleželý guláš je totiž výjimkou. Jeho chutě jsou totiž na vrcholu mezi druhým a třetím dnem od uvaření!

Jak dlouho můžete v lednici uchovávat guláš?

Vaření guláše rozhodně nepatří mezi rychlé akce. Naopak je u něj dobré pořádně si rozmyslet, kdy chcete guláš konzumovat. Doporučuje se uvařit hrnec guláše minimálně den předem, pak jej zchladit a uchovat v lednici. Druhý den nejenže nebudete muset vařit, nýbrž si na guláši pochutnáte o to více, než kdybyste ho zrovna dovařili.

Co se děje s gulášem po uvaření? Pokračuje v něm rozklad bílkovin, které se začaly rozkládat už na začátku jeho vaření. Jeho složky se rozpouštějí a navzájem reagují. Guláš takzvaně dozrává. V lednici při teplotě 4 °C vydrží guláš dobrý 4 až 5 dní. 6. den už bychom se do guláše, ačkoliv byl pořád v lednici, už nepouštěli.

V lednici při teplotě 4 °C vydrží guláš dobrý 4 až 5 dní, Zdroj: BearFotos / Shutterstock

Aby guláš vydržel takhle dlouho, musíte s ním správně zacházet

Aby vám guláš v lednici vydržel až 5 dní, jak jsme říkali, musíte pro něj udělat mnohem víc, než jen snížit teplotu v lednici na cca 4 °C. Největším strašákem každého guláše je totiž jeho chladnutí. Aby nedocházelo k množení bakterií, je potřeba guláš co nejrychleji vychladit na pokojovou teplotu. Víte, že k nejrychlejšímu množení bakterií dochází při teplotě 40–80 °C? Když guláš necháte chladnout na plotně, což se běžně děje, může klidně zkysnout už během hodiny.

Aby guláš nezkysl, doporučovaly jej naše babičky během chladnutí pravidelně míchat.

Mnohem jistější však bude, když guláš hned po uvaření prudce zchladíte. V domácích podmínkách to lze udělat jedině tak, že do dřezu napustíte studenou vodu a do ní pak hrnec s gulášem ponoříte. V žádném případě nedoporučujeme dávat teplý hrnec do lednice, běžné lednice jej totiž nemají šanci uchladit.

 

Zdroje: