Grilovací sezóna je tady: Naučte se grilovat jako profík

Grilovací sezóna je tady: Naučte se grilovat jako profík
Umění grilování by rád ovládl každý z nás, už pro tu úžasně šťavnatou a lahodnou chuť výsledného jídla. Zvládnout tuhle formu přípravy pokrmu ale není jednoduché a provází ji řada nástrah, před nimiž vás nemusí ochránit ani špičkový plynový gril s propracovanými hořáky a bonusovými funkcemi.

Poznejte vlastní gril a použijte vhodné nástroje

Základem je vědět, jaký typ grilu vlastně používáte. Nejběžnější jsou plynové, propanové, elektrické a grily na dřevěné uhlí. Svůj mezi nimi poznáte snadno. Gril s kabelem je elektrický. Pokud má různá tlačítka a knoflíky, pak se jedná o plynový. Jestliže žádná tlačítka a knoflíky nemá, bude to pravděpodobně gril na dřevěné uhlí. Nachází-li se pod jednotkou nádrž, jde o propanový gril.

Grily potřebují olej, aby se na ně maso nelepilo. I na čistém zařízení se může přilepit, když jídlo položíte přímo na něj. Nejbezpečnějším způsobem, jak gril naolejovat, je potřít rošty ještě před zapnutím papírovou utěrkou namočenou v oleji.

Nepoužívejte plastové kuchyňské nástroje, mohly by se roztavit při vysokém teplu a plamenech během grilování a učinit jídlo nezdravým. Kromě toho samozřejmě ovlivní jeho chuť, a tak je lepší použít kovové nástroje.

Čistěte správně a dostatečně často

Úklid je nejméně zábavnou částí grilování a každého vaření, ale je to nutnost, chcete-li dosáhnout kvalitních výsledků a jídla vhodného ke konzumaci. Špinavý gril s sebou nese mnoho nechutných problémů, včetně vrstev nezdravých karcinogenů, plísní a bakterií, rzi i dalších nečistot, které samozřejmě negativně ovlivní poživatelnost pokrmu a přitáhnou škůdce. Ponechání přebytečného tuku navíc může způsobit nebezpečné vzplanutí.

Nejlepší je vyčistit gril co nejdříve po každém použití, ideálně ještě téhož dne, nejpozději následujícího dne. Horké grily se čistí snáze než studené a vysoké teplo pomáhá zabíjet bakterie. Gril tedy znovu zapalte, zavřete víko a počkejte, až se zahřeje. Poté drátěným grilovacím kartáčem seškrábněte z roštů nečistoty. Několikrát ročně se pak doporučuje hloubkové čištění (častěji, používáte-li gril celoročně). Naplňte velký odolný kbelík odmašťovačem, namočte rošty a pořádně je vydrhněte – raději venku než v kuchyňském dřezu.

Neotevírejte zbytečně víko a nešťouchejte do jídla

Naučit se, které části grilu hoří tepleji než jiné, je klíčem k úspěšnému grilování. Neméně důležitou roli hraje vaše vlastní trpělivost. Je lákavé kontrolovat průběh přípravy, když nečinně postáváte u grilu, ale právě tyto návyky jen zbrzdí požadované výsledky. Příliš časté šťouchání do jídla, mačkání, překlápění a také otevírání víka bude akorát bránit tomu, aby se jídlo dobře opeklo či zpevnilo. Naopak zvýšíte pravděpodobnost, že se vám zlomí nebo přilepí.

Ještě větším hříchem je, když někdo tlačí maso nebo zeleninu do roštů pro jakési vzrušení z prskání. Všechny ty šťávy, které zbytečně odkapou a stečou, jsou právě to, co mohlo být šťavnatým a chutným vnitřkem vašeho jídla.

Největší chybu byste ale podle odborníka Zdeňka Pohlreicha mohli udělat tím, že budete šetřit na kvalitních surovinách. Jistěže něco stojí, ale je to základ, bez něhož se dobré grilování neobejde.