Poplatek za ČT platit musíme: Nově i vlastníci mobilních telefonů či notebooků

Poplatek za ČT platit musíme: Nově i vlastníci mobilních telefonů či notebooků
Tzv. koncesionářský poplatek jsme dosud nemuseli platit, když jsme čestně prohlásili, že doma nemáme přijímač. Dosud se jednalo o funkční televizi a rádio. Nyní se seznam rozrostl ještě o mobilní telefon, počítače a notebooky.

Kdo využívá služby načerno, obdrží dopis

Jeden z nejčastějších dotazů je: Jak se dá zjistit, že máme přijímač? Paradoxně ne náhodnými kontrolami, ne koupí televize či rádia. Je to využívání elektřiny, co nás prozradí. Úsměvné, že? Kdo neplatí, dostává pokutu a musí se přihlásit k odběru. Jednoho dne vás tak překvapí dopis, v němž se po vás žádá vysvětlení.

Vlastníte-li mobilní telefon, nově máte povinnost platit

Již v minulosti se ČT činila, když prosazovala, aby do seznamu přijímačů byly zavedeny i mobilní telefony a stolní i přenosné počítače. Nicméně neuspěla. Slíbila však, že se jednoho dne vrátí, a jak vyšlo najevo, svůj slib naplnila.

A tak se letošní Silvestr pro mnoho z nás stane dnem rozlučkovým nejen s rokem 2024, ale také s právem neplatit poplatek za televizi a rádio, když je vůbec nevyužíváme. Bylo zjištěno, že spousta z těchto lidí se dívá na televizní kanály právě na internetu přes chytrá zařízení.

Od 1.1.2025 tak bude platit mnohem více lidí, přibližně o čtvrt milionu více než dnes. A kolik že si připlatíme?

Nově budou platit poplatky i ti, kdo vlastní mobilní telefony a stolní i přenosné počítače
Nově budou platit poplatky i ti, kdo vlastní mobilní telefony a stolní i přenosné počítače | Zdroj: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Cena mírně stoupne

Česká televize i Český rozhlas si trošku přilepší. Televizní poplatek nově bude činit 160 korun měsíčně, což je o 25 korun měsíčně více než nyní. Rozhlas se zvedne o desetikorunu, nově bude stát 55 korun měsíčně.

Tato cena není definitivní. Jde pouze o návrh. Je však nutné počítat s pro nás nejhorším a držet se možnosti, že se poplatek navýší o uvedenou sumu.

Pokud odmítneme platit, může nám být uložena pokuta, a to 10 tisíc korun za televizi a 5 tisíc korun za rádio. Tyto pokuty se pochopitelně mohou sečíst, využíváte-li ilegálně Českou televizi i Český rozhlas.

Inflace je hlavním, ne však jediným důvodem k tomuto kroku

Poplatek nemá kvůli inflaci takovou peněžní hodnotu jako kdysi, nicméně dlouhodobě se mluví o tom, že poplatky od nás nestačí na financování veřejnoprávních médií již delší dobu. Vyřešit to má právě navýšení poplatku a naverbování dalších poplatníků.

Neplatím, ale budu muset. Jak postupovat?

Do 15.1.2025 máte čas se přihlásit jako koncesionářský poplatník. Pokud ve vaší domácnosti někdo již tento poplatek hradí, máte o starost méně, poplatek se totiž počítá na domácnost.

Zde záleží na tom, jakým způsobem chcete koncesionářský poplatek platit. Vyhovuje-li vám platba bankovním převodem, můžete navštívit webové stránky České televize a/nebo Českého rozhlasu.

Přejete-li si, aby vám byla žádost o platbu posílána na SIPO, navštivte nejbližší pobočku České pošty a požádejte o přihlášení.

Je-li u vás v domácnosti slepý, hluchý či nemáte-li čistý příjem rovný alespoň 2,15násobku životního minima, nemusíte platit. Co se však týče nízkého příjmu, musíte doložit, že jste si takto malou sumu vydělávali alespoň tři kalendářní měsíce za sebou.

Zdroje článku: