Jak udělat bábovku vlhkou tak akorát? Aby těsto nebylo vysušené anebo se nelepilo k sobě?

Jak udělat bábovku vlhkou tak akorát? Aby těsto nebylo vysušené anebo se nelepilo k sobě?
Pro nadýchané těsto je důležité nepřehnat míchání a pohlídat správnou teplotu přísad. Nejprve vám přineseme několik rad a ty si poté můžete vyzkoušet při pečení přiloženého receptu.

Tipy a rady pro dokonalý výsledek

Důležitým procesem tohoto receptu je přidávání celých vajec a žloutků. Žloutky slouží k vytvoření emulze, která stabilizuje zachycený vzduch. Pokud by se místo žloutků přidala další celá vejce, dostalo by se do bábovky příliš mnoho vzduchu. Vejce musíte přidávat velmi pomalu během mixování.

Proces zapracování vajec by měl trvat celkem asi 5 minut. Uspěchání tohoto procesu způsobí, že se emulze rozbije a bábovka se srazí. 

Při mixování těsta je důležité ho nepřešlehat. Jakmile přidáte mouku do těsta, vmíchejte ji jen jemně, jinak dojde k její dehydrataci a tvorbě lepku, což nesmíte dopustit, chcete-li jemné a vláčné těsto. Přílišným mixováním byste navíc opět uvolňovali vzduch z másla.

Jak správně zjistit, zda je střed moučníku již hotový? Když do středu zanoříte špejli či vidličku, měly by vyjet s vlhkou drobenkou. I po vyjmutí z trouby bude zbytkové teplo pokračovat v pečení.

Budete-li příliš dlouho čekat s vytažením, bude bábovka velmi suchá. Tento recept nepoužívá žádné chemické kynutí (prášek do pečiva nebo jedlou sodu). Spoléháte se pouze na vzduch, který se do těsta přimíchává během procesu šlehání. Tento proces je známý jako fyzikální kynutí.

Před zahájením receptu je důležité, aby máslo a vejce měly pokojovou teplotu, přibližně 21 °C. K procesu kynutí dochází, když se máslo šlehá s cukrem a vzduch je zachycen v síti cukru a tuku. Pokud jsou ingredience příliš studené, struktura zůstane slabá a těsto se rozpadne. A nyní se dejme do samotného pečení.

Postup samotného pečení

Na mokrou bábovku budete potřebovat tyto ingredience:

  • 225 g másla
  • 250 g krystalového cukru
  • 3 celá velká vejce v pokojové teplotě
  • 3 žloutky v pokojové teplotě
  • ½ lžíce vanilkového extraktu
  • ½ lžíce vody
  • ½ čajové lžičky soli
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 165 g hladké mouky

Předehřejte troubu na 175 °C. Formu vymažte tukem a vysypte moukou. V misce šlehejte máslo pokojové teploty při střední rychlosti asi 2 minuty. Za stálého mixování pomalu přidávejte cukr. Pokračujte v šlehání dalších 5 minut. Zastavte mixér a seškrábněte stěny mísy.

Směs by měla být velmi světle žlutá, téměř bílá a nadýchaná. V malé misce smíchejte celá vejce, žloutky, vanilku a vodu. Lehce šlehejte dohromady, dokud se nespojí.

Zdroj: Romix Image / Shutterstock

Směs z malé misky přidávejte během mixování postupně polévkovou lžící. Vmíchejte sůl. Zastavte mixér a pomocí gumové stěrky vmíchejte mouku a škrob. Jakmile je mouka zapracována, přestaňte míchat. Přílišné míchání může způsobit, že se lepek příliš rozvine a může také zapříčinit, že vzduch, kterým je nadýcháno máslo a cukr, začne unikat.

Nalijte těsto do připravené formy a pečte při teplotě 175 °C po dobu 50 až 60 minut, dokud nebude i střed řádně propečený. Okamžitě vyjměte bábovku z formy a nechte ji zcela vychladit. Po úplném vychladnutí lze dort zabalit do potravinářské fólie a skladovat při pokojové teplotě až 1 týden. Dobrou chuť.

Zdroj:

Zdroje článku: