Pojďme na jídlo - tato fráze znamená, že každý platíte v restauraci vlastní útratu. Důležitá pravidla kdo a kdy platí

Pojďme na jídlo - tato fráze znamená, že každý platíte v restauraci vlastní útratu. Důležitá pravidla kdo a kdy platí
Při pracovní i soukromé schůzce často dochází k trapasu ve chvíli, kdy se s někým domluvíte, že půjdete na večeři. Jak poznat, kdy se jedná o pozvání a v jakém případě si za jídlo máte platit sami? A jak se v restauraci chovat?

Muž by měl iniciovat platbu, může se ale se ženou domluvit

Pokud jste dlouholetí přátelé, pak je naprosto v pořádku, že se otevřeně domluvíte na tom, kdo útratu uhradí. V opačném případě by tato otázka měla být naprostým tabu. Jak ale poznat, zda máte zaplatit či nikoliv?

Je jasným pravidlem, že za útratu platí muž. Samozřejmě existují výjimky. Tou může být například pracovní oběd, na který zve žena muže. V takovém případě by ale mělo být zřejmé, že žena platí útratu z firemních zdrojů, nikoliv z vlastí kapsy. Muž by se měl ženy vždy zeptat, zda je v pořádku, že útratu uhradí. Pokud žena nesouhlasí, neměl by se přít a nechat ji zaplatit její část.

V restauraci se toho dá pokazit opravdu hodně

V restauraci existují ještě další pravidla, na která si člověk musí dávat pozor. Při vcházení do restaurace platí, že první vstupuje muž. Zdá se vám to negentlemantské? Takto ale muž dokáže zhodnotit, zda je restaurace bezpečným místem, kam s ženou můžou vstoupit. Muž by si ale rozhodně neměl sedat první. Ženu by měl uvést ke stolu a počkat, až si sedne ona sama.Objednávání by pak mělo být na muži. To platí i ve společnosti většího počtu lidí.

Je zásadní vědět kdo platí.
Je zásadní vědět kdo platí. | Zdroj: zeljkodan / Shutterstock

Placení kartou předem oznamte

Ve chvíli, kdy je již jídlo na stole, opět má žena přednost. Je to právě ona, kdo by měl začít jíst první. Ve větší společnosti je pak zdvořilé počkat, až budou mít jídlo na stole všichni. Teprve poté se začíná s konzumací.Při placení předem oznamte, že chcete využívat platební kartu. Pokud jste se servisem obsluhy byli spokojeni, pak by výše spropitného měla být 10 % z celkové částky útraty.

Zdroj článku:
  • Autorský text