Tipy našich babiček: Jak předejít infekci, posílit imunitu a na co vše lze využít izolepa?

Tipy našich babiček: Jak předejít infekci, posílit imunitu a na co vše lze využít izolepa?
Prevence infekce i tipy na posílení imunitního systému jsou pouze některé babské rady, které jsme převzali od svých milovaných babiček. Pojďme se společně podívat na další rady, tentokrát začínající na písmeno I.

Infekce – jak jí předejít jednoduchým trikem

Babička nám vždy říkala, že byste si měli ustlat postel, jakmile vstanete, abyste naskočili do dne, a my teď víme, že je to pravda. Věděli jste ale, že stažení přikrývek, abyste provětrali povlečení, snižuje výskyt bakterií v posteli? Alespoň jednou týdně také otevřete okna své ložnice, opravdu to pomáhá čistit prach a bakterie.

Imunita – jak ji posílit

Probiotika jsou považována za „dobré“ bakterie ve vašich střevech. Tyto prospěšné živé mikroorganismy jsou první obrannou linií proti čemukoliv špatnému, co pozřete, a chrání všechny ostatní orgány ve vašem těle. Mezi potraviny bohaté na probiotika patří jogurt, kefír a kysané zelí. Jídlo by mělo být vždy na prvním místě, ale pokud jste se rozhodli užívat probiotický doplněk, ujistěte se, že berete ten správný.

 Mezi potraviny bohaté na probiotika patří jogurt, kefír a kysané zelí, Zdroj: grandbrothers / Shutterstock

Protein z chudých živočišných zdrojů a rostlin (cizrna, fazole, čočka a hrách apod.) může pomoci vybudovat a opravit tkáně, které podporují zdravý imunitní systém. Zdroje rostlinných bílkovin, jako jsou ořechy a semena, také poskytují antioxidanty, zatímco maso, korýši a luštěniny dodávají zinek, minerál, který pomáhá udržovat imunitní buňky a hojit rány.

Voda je nanejvýš důležitá, ať už se snažíte předejít onemocnění nebo již bojujete s nachlazením. Pití ovocných šťáv, když jste pod vlivem nepříznivého počasí, povede pouze ke snížení hladiny cukru v krvi, takže se budete cítit hůř. Vzhledem k tomu, že potřeba tekutin v našem těle stoupá, když bojujeme s infekcí, pití denního minima plus pár sklenic navíc může pomoci vyplavit viry a bakterie z vašeho těla.

Polévky a dušená jídla (které obsahují aminokyseliny a minerály posilující imunitu) mohou působit uklidňujícím dojmem, zatímco teplo pomáhá proti přetížení. Kuřecí polévka také poskytuje více bílkovin a H2O. Existuje důvod, proč se tomu říká babiččin penicilin! 

Izolepa

Lepící páska se hodí vždy a všude. Zde je pár nepříliš známých rad, jak izolepu co nejlépe využít:

  • k otevření sklenic s přilehlým víčkem – jednoduše omotejte víčko izolepou a zatáhněte za izolepu
  • kluzké podrážky po nalepení izolepy již nebudou klouzat
  • odstraňuje bradavice – přiložte kousek lepicí pásky na asi 6 dní, poté bradavici namočte a přetřete pemzou

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.diply.com