Je gulášová polévka sestrou guláše? A jak ji připravit?

Je gulášová polévka sestrou guláše? A jak ji připravit?
Nejen na guláši si lze v kuchyni pochutnat. Připravit můžete i jeho takzvanou sestru – gulášovou polévku. Tu tvoří podobný základ, barva i chuť. Přesto je jeho lehčí, levnější a rychlejší verzí.

Klasická gulášová polévka se dělá z mletého masa, není to však pravidlem

Základ klasické gulášové polévky tvoří mleté hovězí maso. To se díky jeho formě i menšímu množství v polévce rychle uvaří, a proto u plotny nestojíte tak dlouho jako v případě, když vaříte guláš. Na klasický recept potřebujete:

  • 200 g mletého hovězího masa,
  • 1 větší cibuli,
  • olej nebo sádlo,
  • 4 větší brambory,
  • mletou papriku, česnek, sůl, kmín a majoránku,
  • vývar nebo vodu.

Při vaření klasické gulášovky si nejprve dozlatova osmažíte cibuli a přidáte mleté maso, které osmahnete ze všech stran. Přisypete mletou papriku, kterou necháte rozpustit v tuku (pozor na připálení) a zalijete vývarem nebo vodou.

Mleté maso, Zdroj: Lyudmila Zavyalova / Shutterstock

Asi po patnácti minutách vaření k masu přidejte na kostičky nakrájené brambory, česnek a další koření. Gulášovou polévku vařte do té doby, než brambory změknou. Polévku nezapomeňte zahustit, protože jedním z jejich hlavních znaků je její hustota.

Na gulášovku můžete použít hovězí i vepřové maso, klidně i klobásu

Gulášová polévka má řadu svých variant a provedení. Použít do ní nemusíte jen mleté maso, nýbrž i hovězí nebo vepřové maso. Ani pokud vám lednička nabídne místo masa klobásu, nic se neděje. Kousek uzeného nebo točený salám... To vše lze do gulášovky použít. Výsledkem pak bude spíše typický buřtguláš... To ale nevadí.

Gulášová polévka by neměla chybět v žádném jídelníčku. Guláš nenahradí, ale dokáže být chutným kompromisem. Vzhledem k tomu, že jsou v gulášovce obsažené brambory, už k ní nic přidávat nemusíte. Kdybyste však přece jen měli pocit, že ke gulášovce potřebujete něco přikusovat, kus čerstvého pečiva (tmavého i bílého) to jistí.

Originální můžete být, pokud do gulášovky vytvoříte krutony. Přejeme dobrou chuť!

Zdroje článku: