Jak byste charakterizovali nejlepší bábovku?

Jak byste charakterizovali nejlepší bábovku?
Jaké vlastnosti musí bábovka mít, abyste ji mohli označit za „nejlepší, co znáte”? V první řadě by měla být vláčná. Těsto nejlepší bábovky by rozhodně nemělo být suché, což lze z velké části ovlivnit jednotlivými ingrediencemi.

Naše nejlepší bábovka je šitá na míru všem mlsným jazýčkům a určitě si na ní pochutnají i ti náročnější milovníci sladkých dezertů.

Hýčkáte svou rodinku tím, že jim recepty na nedělní bábovku často měníte? V tom případě nejspíš moc dobře víte, která bábovka patří mezi ty nejoblíbenější. Že ne? Poznáte to podle jednoduchého měřítka. Čím rychleji bábovka z talíře zmizí a je po ní sháňka, tím oblíbenější je. Na vás už pak je seřadit oblíbené recepty hezky sestupně od nejlepší bábovky po tu nejméně oblíbenou.

Na těsto potřebujete tyto ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 120 g cukru
  • 5 vajec
  • 1 sáček prášku do pečení
  • půl hrnku mléka
  • 70 g hořké čokolády
  • 2 čajové lžičky kakaa
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetku soli

A jde se míchat těsto!

Aby vám šla bábovka hezky od ruky, vezměte si na její přípravu ruční mixér nebo kuchyňský robot. Čím rychleji bude bábovka hotová, tím lepší výsledný pocit z ní budete mít. Ještě než do mísy nasypete potřebné ingredience, předehřejte si troubu na 170180 °C. Předem byste měli mít vytažené taky máslo, aby se vám s ním lépe pracovalo.

V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a se špetkou soli. V druhé misce umíchejte pěnu z cukru a másla. Za pozvolného míchání přidejte také vejce a vanilkový extrakt. Na závěr už těsto míchejte pomaleji a zapracujte do něj směs mouky a mléko.

Z výsledného těsta odlijte menší polovinu, do které přidáte rozpuštěnou hořkou čokoládu. Čokoládu nejrychleji rozpustíte ve vodní lázni. Do čokoládového těsta přidejte ještě dvě polévkové lžíce kakaa.

A je hotovo... Téměř. Teď už jen stačí vymazat a vysypat formu, do které budete těsto vrstvit. Nejprve použijte základní bílé těsto, na které nalijete čokoládové. V závěru pečení vezměte do ruky vidličku, abyste do směsi obou těst po obvodu celé bábovkové formy nakreslili písmena S.

Zdroj: VictoriaSky / Shutterstock

Tento pohyb vidličkou v těstě zaručí, že bude bábovka po upečení krásně mramorovaná. Pokud se vám nechce ztrácet čas s polevou, nevadí. Bábovku poctivě poprašte moučkovým cukrem. Po vychladnutí můžete servírovat!

Místo vanilkového extraktu a vanilkového cukru si můžete vyrobit svou vlastní přísadu. Obyčejný krystalový cukr zavřete v dóze s několika lusky vanilky. To je vůně.

Zdroj článku: