V pořadu Vaření se Soukupem můžete najít tipy pro ještě lepší chuť vašich pokrmů

V pořadu Vaření se Soukupem můžete najít tipy pro ještě lepší chuť vašich pokrmů
Možná vaříte pokaždé stejně jako kdykoliv jindy, a tak se není čemu divit, že chuť vašich pokrmů už nikoho nepřekvapí. Možná si myslíte, že na vašich jídlech zkrátka už nelze nic vylepšit. Ne vždy tomu tak je. Nejen v pořadu Vaření se Soukupem lze získat tipy na vylepšenou kulinářskou strategii. 

Také Jaromír Soukup ví, jak svá jídla vylepšit

Jaromír Soukup se ve svém pořadu Vaření se Soukupem snaží vařit rychle, zdravě a chutně. Žádnou vysokou gastronomii od něj čekat nemůžete, protože není žádným šéfkuchařem a zaměřuje se spíše na jídla, která se doma běžně vaří. Přiznejme si, že ne vždy je čas vymýšlet složitá menu. Avšak také všední a fádní jídla lze ozvláštnit drobnou úpravou ingredience či změnou postupu. Znáte triky, které dodají vašim jídlům větší šmrnc? 

Víte, co potřebuje vaše rajčatová omáčka k tomu, aby byla její chuť bohatší? Nic víc než hnědý cukr. Přidáním třtinového cukru do rajčatové omáčky získáte její větší chuťovou intenzitu. Třtinový cukr zmírní kyselost rajčat a omáčka bude chutnat o poznání lépe.

kůrka od parmezánu se dá povařit v polévce nebo v omáčce, zdroj: Salvomassara / Shutterstock

Jaké další tipy v kuchyni nevyužíváte, ale mohli byste?

Své omáčky a zálivky můžete vylepšit vykvaseným černým pivem. Pivo přelijte do zavařovací sklenice, překryjte ho bavlněným ubrouskem a stáhněte hrdlo lahve gumičkou. Na okenním parapetu při pokojové teplotě nechte pivo kvasit několik týdnů, maximálně však měsíc. Alkohol z piva se postupem času promění na kyselinu octovou, která do vaší kuchyně přinese zase o něco jiné chutě. Z pivního octa si můžete vyrobit například pivní šlehačku, kterou můžete podávat ke grilovanému masu. Na její výrobu budete potřebovat vyrobený pivní ocet, 200 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř. 

Chuť vašich polévek, omáček a pomazánek vylepšíte také obyčejným droždím. Droždí můžete do daného pokrmu jednoduše rozdrobit, ale vyrobit si z něj můžete také vývar. Ten vytvoříte smícháním 100 g droždí s 1 litrem zeleninového vývaru. Směs přivedete k varu a vaříte asi 2 hodiny. Poté tekutinu scedíte a používáte do omáček. 

Nebojte se v kuchyni využívat zbytky. Chuti vašich jídel to jen prospěje. Například taková kůrka od parmezánu nebo od slaniny se dá povařit v polévce nebo v omáčce, čímž znásobíte její chuť. 

Zdroje článku: