V pořadu Vaření se Soukupem můžete najít tipy pro ještě lepší chuť vašich pokrmů
![V pořadu Vaření se Soukupem můžete najít tipy pro ještě lepší chuť vašich pokrmů V pořadu Vaření se Soukupem můžete najít tipy pro ještě lepší chuť vašich pokrmů](/uploads/page/1200x1200_fit/0993-jaromir-soukup-katerina-brozova-Cropped.jpg)
![Jan Říha](https://www.fajntip.cz/uploads/author/100x100_fit/Jan-Riha-profil-2.jpg)
Také Jaromír Soukup ví, jak svá jídla vylepšit
Jaromír Soukup se ve svém pořadu Vaření se Soukupem snaží vařit rychle, zdravě a chutně. Žádnou vysokou gastronomii od něj čekat nemůžete, protože není žádným šéfkuchařem a zaměřuje se spíše na jídla, která se doma běžně vaří. Přiznejme si, že ne vždy je čas vymýšlet složitá menu. Avšak také všední a fádní jídla lze ozvláštnit drobnou úpravou ingredience či změnou postupu. Znáte triky, které dodají vašim jídlům větší šmrnc?
Víte, co potřebuje vaše rajčatová omáčka k tomu, aby byla její chuť bohatší? Nic víc než hnědý cukr. Přidáním třtinového cukru do rajčatové omáčky získáte její větší chuťovou intenzitu. Třtinový cukr zmírní kyselost rajčat a omáčka bude chutnat o poznání lépe.
![](https://www.fajntip.cz/uploads/image-gallery/Salvomassara-cheese.jpg)
Jaké další tipy v kuchyni nevyužíváte, ale mohli byste?
Své omáčky a zálivky můžete vylepšit vykvaseným černým pivem. Pivo přelijte do zavařovací sklenice, překryjte ho bavlněným ubrouskem a stáhněte hrdlo lahve gumičkou. Na okenním parapetu při pokojové teplotě nechte pivo kvasit několik týdnů, maximálně však měsíc. Alkohol z piva se postupem času promění na kyselinu octovou, která do vaší kuchyně přinese zase o něco jiné chutě. Z pivního octa si můžete vyrobit například pivní šlehačku, kterou můžete podávat ke grilovanému masu. Na její výrobu budete potřebovat vyrobený pivní ocet, 200 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř.
Chuť vašich polévek, omáček a pomazánek vylepšíte také obyčejným droždím. Droždí můžete do daného pokrmu jednoduše rozdrobit, ale vyrobit si z něj můžete také vývar. Ten vytvoříte smícháním 100 g droždí s 1 litrem zeleninového vývaru. Směs přivedete k varu a vaříte asi 2 hodiny. Poté tekutinu scedíte a používáte do omáček.
Nebojte se v kuchyni využívat zbytky. Chuti vašich jídel to jen prospěje. Například taková kůrka od parmezánu nebo od slaniny se dá povařit v polévce nebo v omáčce, čímž znásobíte její chuť.