Milujete guláš? Prozradíme vám, co patří do toho klasického hovězího a vepřového

Milujete guláš? Prozradíme vám, co patří do toho klasického hovězího a vepřového
Zatímco někdo se honí za experimentováním a do guláše přidává netradiční ingredience, jako je smetana, skořice nebo perník na strouhání, jiný si dává velký pozor na to, aby bylo v guláši jen to, co v něm má být. Co patří do klasického hovězího a vepřového guláše?

Tajemství klasického guláše vězí v ingrediencích a v poctivé přípravě

Příliš surovin na hovězí guláš nepotřebujete. Připravte si:

  • 500 g hovězí kližky,
  • 350 g cibule,
  • sádlo,
  • malý rajský protlak,
  • 2 lžíce mleté papriky, 4 stroužky česneku, pepř, drcený kmín, majoránku a sůl.
 Vepřové maso vám ušetří čas při přípravě guláše, Foto: Karin Jaehne  / Shutterstock

Kromě pečlivě vybraného kousku hovězího, jímž by měla být právě hovězí kližka, dbejte na pečlivou přípravu guláše. Při ní lze leccos zkazit, nebo naopak docílit perfektně vyvážené chuti. Jaké jsou tipy pro výjimečný hovězí guláš, kterému nic nechybí a nic v něm není navíc? 

  • Cibulku si nakrájejte na drobno,
  • Dejte pozor, aby se vám nepřipálila cibulka ani mletá paprika. Obě suroviny by zhořkly a zkazily chuť guláše.
  • Hovězí maso po zatažení ve vlastní šťávě duste o něco déle, než k němu přilijete vodu. Bude pak měkčí.
  • Při vaření nespěchejte. Počítejte s minimální dobou 2 hodiny i o něco déle.

Čím ozdobit klasický hovězí guláš? No přece kolečky cibule!

Kouzlu klasického vepřového guláše nikdo neodolá

Důvodů, proč pro guláš zvolit zrovna vepřové maso, je spoustu. Ostatně guláš se vyrábí nejen z hovězího a vepřového, nýbrž také ze zvěřiny či z krůtího masa. Je však pravda, že vepřové maso je hned druhou nejčastější volbou.

Po vepřovém mase (nejlépe po vepřové pleci nebo ramínku) můžete sáhnout v případě, že chcete ušetřit. Je totiž levnější. Vepřové maso vám také ušetří čas při přípravě guláše. Oproti hovězímu změkne docela rychle. Chuť klasického vepřového guláše bude neodolatelná, pokud se budete při jeho přípravě soustředit na tyto triky. Kromě rozdílu v druhu masa do vepřového guláše přidejte vše, co do hovězího.

  • Někdo se obává zhořknutí mleté papriky, což se může stát, když ji připálíte. Proto ji do guláše přidejte až ve fázi, když maso zalijete vodou. Mletou papriku je dobré rozpustit na tuku, jedině tak dokonale rozvine své chutě.
  • Aby měl guláš tu správnou barvu, použijte kvalitní mletou papriku s pestrou barvou.
  • Barvě pomůžete, když na zahuštění guláše zvolíte tmavou jíšku.
Zdroje článku: