Nepochopené ředkvičky: Ne každému chutnají, ale zato pomohou proti různým neduhům

Nepochopené ředkvičky: Ne každému chutnají, ale zato pomohou proti různým neduhům
Štiplavé ředkvičky obvykle nepatří mezi kdovíjak oblíbenou zeleninu na našich talířích, ale vězte, že se dají upravit na stovky chutných způsobů a že člověku prospějí minimálně po zdravotní stránce. Pomáhají udržovat zdraví srdce, jater i trávicího systému.

Protiplísňový efekt a podpora trávení i funkce jater

Existují nejrůznější odrůdy ředkviček, nejznámější je ředkev s červenou slupkou, ale najdou se i fialové, černé, bílé či žluté. Vyrostou rychle, menší odrůdy asi za 30 dní po výsevu a větší za 60 dní. Vysazují se na jaře (pro jarní sklizeň) nebo pozdě v létě (pro podzimní sklizeň). Jsou cenným zdrojem bílkovin, vlákniny, draslíku i vitamínu C a mají spoustu zdravotních přínosů.

Stejně jako ostatní členové čeledi brukvovitých rostlin dodávají ředkvičky sloučeninu, kterou lze přeměnit na sulforafan schopný snižovat riziko rakoviny tím, že chrání buňky před poškozením a inaktivuje karcinogeny. Díky tomu, že jsou zdrojem sulforafanu a dalších rostlinných sloučenin (např. antokyanů), prospívají ředkvičky srdci. Pomáhají snižovat zánětlivé poškození způsobené oxidačním stresem, což je proces, který hraje ve vývoji srdečních onemocnění klíčovou roli. Toto zánětlivé poškození by mohlo vést k vysokému krevnímu tlaku a ateroskleróze.

Listy a kořeny představují rovněž zdroj antioxidantů. Ředkvičky obsahují už zmíněný vitamín C, jenž chrání buňky před škodlivými účinky stárnutí nebo nezdravého životního stylu. Ředkvičky ale mohou mít i protiplísňové vlastnosti. Obsahují sloučeninu účinnou proti kvasinkám, které (pokud se nechají množit) způsobují vaginální kvasinkové infekce.

V neposlední řadě je třeba zmínit, že ředkvičky – především červené – mohou stimulovat trávicí šťávy a tok žluči. Ta je produkována játry a využívána trávicím systémem k trávení a hospodaření s tuky, dále k odstraňování toxinů a odpadních produktů z jater. Stručně řečeno ředkvičky podpoří správnou funkci jater a vašeho trávení.

Ředkvičky dodají vašemu jídlu peprný šmrnc

I když je možná nemáte v lásce jen tak nakrájené na kousku chleba s máslem, můžete si je oblíbit na jiný způsob – a že je těch možností hromada. Pečené bývají sladké a jemné, a tak je můžete použít např. k přípravě bylinkové salsy, jíž pokapete kuře a pečenou zeleninu. Samozřejmě se skvěle hodí do různých salátů, třeba s tenkými plátky okurek, pečenými krekry, sýrem feta, svěžím koprem a mátou.

Čerstvý salát s ředkvičkami
Čerstvý salát s ředkvičkami | Zdroj: olhaafanasieva / Depositphotos

Ředkvičky jsou prospěšné, ale ne pro každého

Pro většinu lidí jsou ředkvičky zdravým doplňkem jídelníčku, ale pokud máte problémy se štítnou žlázou, může vám být doporučeno jejich množství minimalizovat. Jejich přílišná konzumace narušuje vstřebávání jódu potřebného pro produkci hormonů štítné žlázy. Mějte ovšem na paměti, že byste museli jíst určité množství konzistentně, aby to byl opravdu problém.

Trpíte-li žlučovými kameny, měli byste si být vědomi toho, že pojídání ředkviček (zejména černé ředkve) podporuje tok žluči, proto se před zvýšením příjmu poraďte s lékařem. Pozor si dejte také v případě, že máte diagnostikované potíže s hladinou cukru v krvi, např. cukrovku. A konečně – alergie na ředkvičky je vzácná, ale pro některé citlivější jedince může být relevantní.