Bábovka ze špaldové mouky je velmi zdravá a chutná

Bábovka ze špaldové mouky je velmi zdravá a chutná
Špaldová mouka je již stálicí při pečení. Hodí se skvěle do perníku, ale také na výrobu bábovek či buchet. Je velmi zdravá a výživná, obzvláště ta, která je umleta z celých zrn.

Bábovka se dá upéct nejen z mouky, vajec a cukru, ale také z ovoce. Skvělá je bábovka banánová. Někteří z vás znají nepochybně banánový chlebíček, avšak banánová bábovka je taky moc dobrá. Se špaldovou moukou si banán skvěle rozumí a vytvoří tak perfektní pečivo.

Ingredience, které použijete na pečení špaldové bábovky:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 vejce
  • 2 banány
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml rýžového nebo mandlového mléka
  • 2 lžičky domácího vanilkového cukru

Postup přípravy

Nejprve začněte banány. Měly by být akorát zralé, aby byly měkké. Rozmačkejte je vidličkou nebo rozmixujte. Poté si našlehejte sníh z vaječných bílků spolu s třtinovým cukrem. Ostatní ingredience smíchejte v míse a přidejte je k rozmačkaným banánům. Směs prošlehejte šlehačem a přidejte rovnoměrně sníh z bílků. Vše promíchejte.

Místo obyčejného mléka kravského je v receptu použito mléko rýžové nebo mandlové, které je bezlaktózové. Do těsta můžete dát také mléko sójové nebo kokosové.

Špaldová mouka je velmi zdravá a výživná. Vždy si raději pořiďte mouku celozrnnou, je lehce stravitelná a má zvýšený obsah vitaminů i minerálů. Obsahuje také vlákninu a v kuchyni se používala vždy, jen v posledních desetiletích byla upozaděna. Ale dnes je tato skvělá chutná mouka opět k dostání.

Místo obyčejného bílého cukru použijte cukr třtinový. Je velmi dobrý a na rozdíl od cukru bílého plný živin. Je to nečištěný melasový cukr a obsahuje přírodní melasu s vitamíny a také velkým množstvím minerálů. Třtinový cukr je zdravější variantou cukru bílého, který se vyrábí z řepy.

Třtinový cukr má typickou oříškovou nebo karamelovou chuť. Jeho tmavě hnědá barva může být různá v závislosti na tom, odkud cukr pochází. K dochucování a doslazovaní se používá také samotná melasa. Hnědá hmota, která je velmi sladká a prodává se ve sklenici. Je to extrahovaná část třtinového cukru a je velmi zdravá. Z melasy se vyrábí také různé pochutiny nebo rum.

Zdroj: Jiri Hera / Shutterstock

Pečení je radost

Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy. Pečte špaldovou bábovku na 180 °C přibližně 45 minut. Jestli je hotová, poznáte podle špejle, kterou do ní zapíchnete. Jestliže se nelepí, můžete ji vyklopit. K bábovce si můžete dát café latté se sójovým nebo rýžovým mlékem. Banán v bábovce vytvoří jemnou ovocnou chuť, která dodá bábovce ten správný šmrnc.

Zdroj článku: