3 tipy našich babiček: Vyzkoušejte, jak oživit zvadlé květiny, vyčistit kočičí toaletu a jedna rada od dědečka

3 tipy našich babiček: Vyzkoušejte, jak oživit zvadlé květiny, vyčistit kočičí toaletu a jedna rada od dědečka
Když si v životě nevíme rady, poradíme se všude možně. Ve většině případů to stejně dopadá tak, že zajdeme za svou babičkou a požádáme ji o radu. Abyste se jednou obešli i bez ní, přinášíme vám další tři babské rady, tentokrát začínající písmenem F.

Zvadlé květiny

Květiny ne vždy dorazí ve špičkovém stavu, takže pokud vypadají trochu fádně, tato babská rada je určitě oživí. Ponořte je do horké vody, abyste je přivedli zpět k životu, a ujistěte se, že pára nepůjde na květy. Po ochlazení vody ořízněte stonky jako obvykle a vložte je do vázy s trochou čerstvé vody. 

Fekálie a moč – jak anulovat kočičí pach?

Už vás nebaví ten zápach vycházející ze záchodku vaší kočky? Zkuste do steliva pro kočky nasypat pár lžiček jedlé sody, abyste neutralizovali zápach.

Stejně se to dá použít i na zápach vycházející z pelíšku vaší kočky (nebo vašeho psa). Použijte jedlou sodu k odstranění těchto nepříjemných pachů. Jednoduše posypte lůžko jedlou sodou a nechte několik hodin odležet, zatímco soda absorbuje pachy. Pak vysajte jedlou sodu a nepříjemné pachy!

Zkuste do steliva pro kočky posypat pár lžiček jedlé sody, Zdroj: Lightspruch / Shutterstock

A co pokud se váš mazlíček nechtěně vymočí na koberec nebo podlahu? 

Pokud se vašemu mazlíčkovi stane nehoda, budete to chtít nejen uklidit, ale také mu budete muset zabránit ve zvyku chodit na toto místo. Takže budete muset neutralizovat zápach.

Po vyčištění moči nalijte na místo směs z poloviny bílého octa a poloviny vody. Vydrhněte oblast směsí a poté přidejte trochu jedlé sody. Bude to bublat. Nechte několik minut působit a poté vše setřete.

Fixátor dutých dveří

Toto není rada babičky, spíše dědečka, nicméně se používá již více než 100 let.

Pokud máte v natřených dveřích s dutým jádrem velkou díru, zde je rychlý způsob, jak to opravit: Úplně vyplňte díru izolací ze sprejové pěny (plechovka stojí v domácích centrech asi 100 Kč), aby byla pěna přibližně na úrovni povrchu dveří. Nechte přes noc zaschnout. Pěna se při zasychání mírně roztáhne a vytvoří mírný kopeček. Odřízněte hromádku žiletkou tak, aby pěna byla o něco níže než povrch dveří. Naneste jednu nebo dvě vrstvy sádrokartonové směsi, po zaschnutí ji obruste do hladka a natřete.

 

Zdroje: