Šéfkuchař Sapík a jeho mistrovský guláš. Nechte si poradit!

Šéfkuchař Sapík a jeho mistrovský guláš. Nechte si poradit!
Kdyby při vaření guláše vedle vás stál šéfkuchař Sapík, nejspíš byste mu vařečku s chutí přenechali a těšili se na skvělé jídlo. Pokud tedy tuhle příležitost nemáte, alespoň se při vaření guláše můžete inspirovat jeho tipy na chutný srnčí guláš. 

Pokud se vám pod ruce dostane kus parádního srnčího, zkuste guláš v troubě

Máte zkušenosti s vařením guláše jen na sporáku? Potom se vytrhněte z všednosti a strčte guláš do trouby. Divili byste se, ale srnčí guláš podle Sapíka v troubě vás zaměstná méně než guláš vařený na sporáku podle běžných postupů.

Čím je guláš v troubě jedinečný? Zejména způsobem přípravy. Zatímco u guláše připravovaného běžně na sporáku musíte neustále asistovat, guláš připravovaný v troubě vás tolik nezaměstná. Po přípravě všech ingrediencí jej můžete dát do trouby a už jen stopnout přibližný čas, kdy bude guláš hotový.

Výjimečný guláš vznikne jen z výjimečných ingrediencí

S nějakým kečupem či podřadným kusem vepřového u šéfkuchaře Sapíka neuspějete. Nositel Řádu francouzských rytířů (který byl Sapíkovi udělen) se při vaření spoléhá jen na vytříbené suroviny. V tomto případě tedy na kvalitní srnčí maso, domácí sádlo, kvalitní protlak a žádný kečup. Podcenit byste neměli ani výběr koření, hlavně pak papriku, která by měla mít pestře červenou barvu i výraznou vůni.

Když na divoko, tak na divoko! Zdroj: stockcreations / Shutterstock

Guláš z divočiny vařte nadivoko

Podle šéfkuchaře Sapíka se s gulášem ze srnčího masa nemusíte vůbec mazlit. Když na divoko, tak na divoko! Proto například cibuli nakrájejte na velmi hrubé kousky – rozvaří se. Všechny další ingredience guláše smíchejte dohromady. Do rostlinného oleje dejte kusy srnčího, sůl, koření (včetně papriky), česnek i cibuli. Směs pořádně promíchejte. A nakonec přidejte domácí sádlo. Takto připravenou gulášovou směs podlijte kvalitním červeným vínem a šup s gulášem do trouby.

Čím Sapík zahušťuje guláš?

Spíše než mouku Sapík doporučuje chlebovou střídku nakrájenou na kostičky. Už jste někdy guláš zahušťovali chlebem? Je to vynikající způsob, jak využít starý chleba a dokonale jím zahustit guláš. Gulášek s radou od šéfkuchaře Sapíka vám jistě bude chutnat.

Zdroje článku: