Uvařte si z pampelišek čaj nebo třeba polévku. Poděkují vám za to nejen vaše játra

Uvařte si z pampelišek čaj nebo třeba polévku. Poděkují vám za to nejen vaše játra
Pro zahradníky mohou být pampelišky úhlavními nepřáteli, ale zbavovat se jich by byla chyba. Tento plevel se používá v lidovém léčitelství, jelikož má řadu užitečných vlastností a může prospět vašim játrům i zažívání. Když už ho tedy máte plný pozemek, využijte toho a uvařte si např. lahodný čaj.

Pampeliškový čaj prospěje pokožce, očím i játrům

Za pojmem „pampeliškový čaj“ se mohou ukrývat hned dva dobré nápoje, totiž nálev z listů rostliny nebo nálev z kořenů pampelišek. Obojí je považováno za bezpečné, vlastně velmi prospěšné, pokud jste tento dar přírody nepostříkali herbicidy či pesticidy. Dejte pozor, aby rostliny, které sklízíte, nebyly ošetřeny žádnými chemikáliemi.

Pokud se cítíte nafouklí, pampeliškový čaj vám poskytne úlevu. Působí močopudně, zvyšuje tedy výdej moči (po dvou šálcích nápoje vyrobeného z listů). Kořen pampelišky je už dlouho považován za „jaterní tonikum“. Předběžné studie naznačují, že je to částečně způsobeno jeho schopností zvýšit tok žluči. Mohlo by to znamenat, že čaj z kořene pampelišky pomůže detoxikovat játra, případně zmírní příznaky jejich onemocnění. Také prospěje při kožních a očních problémech.

Produkt z předem připraveného kořene pampelišky funguje dokonce i jako přírodní náhražka kávy. Lze ho nalézt v obchodech se zdravou výživou, ale můžete si ho vyrobit sami z vlastních pampelišek bez insekticidů. Kořeny mladých rostlin se praží do tmavě hnědé barvy. Po namočení do horké vody a scezení si vychutnáte zajímavý nápoj.

Zlepší chuť k jídlu a zklidní podrážděný žaludek

Čaj z kořene pampelišky může mít pozitivní účinky na váš trávicí systém, ačkoli většina důkazů je neoficiální. Historicky se používal ke zlepšení chuti k jídlu, zklidnění drobných zažívacích potíží a eventuálně ke zmírnění zácpy. Důkladně kořen omyjte, nakrájejte na jemné kousky, zahřívejte v troubě asi dvě hodiny na vysoký výkon. Jednu až dvě čajové lžičky louhujte v horké vodě cca 10 minut.

Chcete-li si připravit čaj z květů nebo listů, omyjte je a poté nechte 15–20 minut louhovat v horké vodě. Pampelišky se považují za bezpečné, ale někteří lidé mohou mít po dotyku nebo požití alergickou reakci. Rostlina by též mohla interagovat s určitými léky. Užíváte-li nějaké na předpis, poraďte se před vypitím čaje s lékařem.

Hodí se do salátů a polévky nebo na pesto

Pampelišky využijete také coby přísady do chutných receptů. Stejně jako u většiny zelených rostlin je u nich nejlepší, když se nasbírají mladé a jemné, než rozkvetou. Listy jsou vynikajícím doplňkem salátů a dodávají směsi ostrou chuť. Dají se povařit podobně jako špenát, restované na oleji a česneku.

Ke spokojenějším játrům, žaludku i jazýčku si dále dopomůžete pestem nebo vydatnou pampeliškovou polévkou. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli, mrkev, česnek, košer sůl a pepř a vařte do změknutí asi 5 minut. Přidejte bujón (kuřecí vývar) a přiveďte k varu. Vložte tortellini plněné masem nebo sýrové a vařte, dokud nejsou al dente, cca 5–7 minut. Vmíchejte sýr a čerstvou bazalku, případně lžičku oregana.