Jak na dokonalé hranolky podle Přemka Forejta?

Jak na dokonalé hranolky podle Přemka Forejta?
Šéfkuchař Přemek Forejt určitě nepatří k těm, kteří by za nejdůležitější prvek menu považovali hranolky. Ale když už tohle jídlo připravuje, dává si na něm záležet. Nedávno dokonce Forejt spojil síly s McDonald's, aby své fanoušky provedl procesem výroby a zodpověděl jim jejich nejčastěji kladené otázky. Jak si lze hranolky připravit doma?

Šéfkuchař Forejt se v poslední době objevoval v řetězcích McDonald's  

Jen těžko byste hledali méně pravděpodobnější spojení, než je vyhlášený šéfkuchař Přemek Forejt a řetězec s rychlým občerstvením McDonald's. Jak je ale vidět, i tohle může fungovat. Nevinné popíchnutí na sociálních sítích způsobilo, že se Přemek Forejt dívá pod pokličku přípravy hranolků z Mekáče.

Dokonce navštívil také výrobnu hranolek Farm Frites v Polsku, která je jejich hlavním dodavatelem pro McDonald´s. Mimo jiné tam zjistil, že se pro výrobu používají speciální odrůdy brambor, jako jsou odrůdy Innovator, Russet Burbank, Alverstone Russet a další. Tyto brambory vynikají tím, že jsou dlouhé a méně se kazí. 

Víte, čím je způsobeno, že mají hranolky v Mekáči stejnou barvu? Odpověď naleznete v procesu jejich výroby. Hranolky se po blanšírování na 30 sekund ponoří do roztoku s cukrem, který způsobí, že se jejich povrch potáhne cukrem, čímž je zaručena následná stejná barva hranolků.

Hranolky smažte v dostatečném množství rozpáleného oleje, zdroj: Jack Jelly / Shutterstock

Tipy, jak si můžete chutné a křupavé hranolky připravit doma 

Není nic snadnějšího, než si hranolky koupit v obchodě a dát je do fritézy nebo do trouby. Tak proč podstupovat jejich náročnou domácí přípravu? Kvůli gastronomickému zážitku, který vás čeká, když si s nimi dáte trošku práce. Podle autorky kuchařky Muži sobě Zuzany Humpolcové hranolky nejlépe připravíte podle následujícího postupu: 

  • Vyberte větší a moučnější brambory – nejlépe varný typ C.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte pokud možno na stejně velké hranolky. 
  • Hranolky pak vhoďte do mírně probublávající osolené vody a nechte je blanšírovat asi 5 minut.
  • Vyjměte hranolky z vody a nechte je vychladnout.
  • Hranolky pak smažte v dostatečném množství rozpáleného oleje asi 1 minutu. 
  • Hranolky vyndejte a nechte je znovu vychladnout.
  • V této fázi můžete hranolky nechat okapat na papírovém ubrousku a zamrazit. 
  • V případě, že je chcete servírovat, znovu rozpalte olej na 190° a hranolky na něm smažte 5 až 6 minut dozlatova.