Druhy guláše, na které maso nepotřebujete

Druhy guláše, na které maso nepotřebujete
Když se řekne guláš, okamžitě se každému vybaví krásný kus hovězí kližky nebo vepřové plece. Avšak guláš není jen o mase, ba naopak. Existuje řada variant, kde si vystačíte s klobáskou, fazolemi, houbami a jinými ingrediencemi.

Buřtguláš jako rychlý oběd nebo teplá večeře

Také často, když nestíháte, skočíte po možnosti nasytit svou rodinku chutným buřtgulášem? Proč ne? Guláš je chutný, levný i rychle hotový. A když vám něco z něj zbude do dalšího dne, tak se nic neděje. Stejně jako běžný guláš bude i tento druhý den o dost lepší.

Základ buřtguláše tvoří klobáska. Použít můžete i obyčejný tzv. točený salám. Pokud vždy máte kousek klobásky v mrazáku a pár brambor a cibuli ve spíži, může být právě tento recept vaší záchranou pro dny, kdy jste buď nestihli nakoupit nebo nevíte, co udělat.

Výhodou buřtguláše je skutečnost, že se nemusí servírovat hned po uvaření, jak už jsme říkali, po uležení je ještě lepší.

Houbový guláš, když potřebujete zpracovat houby

Zejména v sezóně hub se na stole objevuje specialita, kterou je houbový guláš. Houbový guláš připravíte stejným postupem jako klasický guláš hovězí nebo vepřový s tím rozdílem, že místo masa použijete houby.

Přitom při výběru vhodných hub na guláš se fantazii meze nekladou. Použít můžete houby, které nasbíráte v lese, ale i žampiony nebo chutnou a zdravou hlívu ústřičnou.

Výživný fazolový guláš

Díky masu je vepřový nebo hovězí guláš výživným, i když ne úplně nejzdravějším jídlem. Nic se ale nestane, když čas od času místo masa využijete fazole. Ty mají vysokou nutriční hodnotu, zejména pak vysoký obsah bílkovin.

Co se rychlosti přípravy fazolového guláše týče, nijak si v ní nepolepšíte, protože fazole se také dlouho vaří. Na cibulku a slaninu (případně jinou uzeninu) přijdou již uvařené fazole. Musíte je tedy předem uvařit (klidně i v tlakovém hrnci) nebo použít fazole v konzervě.

Fazole mají vysokou nutriční hodnotu, zejména pak vysoký obsah bílkovin, Zdroj: DUSAN ZIDAR / Shutterstock

Veganský guláš s tofu

Ani vegani nemusí přijít o možnost pochutnat si na guláši. Ne v případě, že do guláše využijí sójové tofu. Jak připravit veganský guláš s tofu?

Na rostlinném oleji osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte mletou papriku, nechte ji rozpustit v tuku a zalijte vodou nebo rostlinným vývarem. Pak do hrnce přidejte tofu, které jste si nakrájeli na kostičky a osmahli na oleji. K tofu do guláše přidejte také na kostičky nakrájené brambory, klidně i jinou zeleninu.

Dochuťte solí, polévkovým kořením, česnekem a majoránkou a zahustěte.

Přejeme dobrou chuť!