Bydlení
Otestujte své kuchařské dovednosti: Zvládnete tento kvíz?
Jídlo je pro nás neoddělitelnou součástí dne, rádi ochutnáváme nové pochoutky, poznáváme nové vůně, které v nás vyvolávají chutě i vzpomínky....
Vánoční dárky pro spolupracovníky: Inspirace, která zahřeje i pobaví
Pracovní kolektiv je jako druhá rodina – s kolegy sdílíme úspěchy, výzvy i obyčejné dny plné rutiny. Vánoce jsou ideální příležitostí, jak kolegům...
Tradiční česká a moravská kuchyně: Kvíz, který prověří vaše znalosti
Dnes se podíváme na další typická a tradiční jídla z naší země, generacemi ověřená a ještě dnes oblíbená. Zaměříme se na staročeskou kuchyni. Už...
Test osobnosti: Jak moc vás ovlivňují náhle změny a jak jste na ně připraveni
Změny jsou nedílnou součástí života a nastat mohou prakticky každý den. Ne vždy se jim dá vyhnout, a tak nás mohou často vyvést z komfortní zóny a...
Jak jsou na tom Češi s vegetariánstvím, veganstvím a udržitelnými potravinami
Některé celebrity a influenceři v nás vyvolali dojem, že masožroutům už pomalu odzvonilo a moderní a vzdělaný člověk, kterému záleží na ekologii a...
Už se to blíží: Čas lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků je za dveřmi
Možná ani nevíte, kde se nejoblíbenější vánoční cukroví vzalo. Název možná trochu napovídá, že se posuneme v čase i v na mapě. Rakousko-Uhersko u...
Italské Vánoce jsou především o rodině a úctě k církvi
Vánoce jsou v Itálii jedním z nejsrdečnějších svátků a mnoho tradic zůstalo v průběhu času nedotčeno. Podobně jako u nás, každý rok se kouzlo Vánoc...
K předvánočnímu úklidu patří i čištění radiátorů
Čištění radiátorů je důležité nejen pro estetiku, ale také z praktických důvodů. Pokud jste to nestihli před zahájením topné sezóny, je nejvyšší...
Jak nakládáte s vaší energií: Jste dynamo, klidná řeka nebo usínající sopka?
Energie je jakýsi pohon, motor, který lidé potřebují k výkonu, k činnosti. Většina dospělých závidí energii dětem. U dětí máme pocit, že je jejich...
Prověřte své znalosti o tepelné úpravě pokrmů: od vaření a pečení po grilování a smažení v našem zábavném kvízu
Člověk nemůže dlouhodobě konzumovat jen syrovou stravu. To lze zpravidla jen u zeleniny, naklíčených obilnin a ovoce. Proto lidstvo od té doby, co...
Varovné signály, že vaše pokojovky potřebují pomoc – a co s tím dělat
Pokojové rostliny zpříjemní vzhled vašeho bytu. Přinesou přírodu a barevnost. Zkrátka váš interiér zútulní i zpestří a oživí. Bohužel se může stát,...
Barborky nechyběly v žádné domácnosti, kde byla svobodná dívka
Svátek svaté Barbory, který připadá na 4. prosince, je spjatý s lidovými tradicemi a zvyky, jež mají své kořeny hluboko v naší kultuře. Svatá...
Okrasné i plodící keře: Takto je nejlépe zazimujete
S blížící se zimou je potřeba nachystat veškeré stromky a keře na nadcházející chladné období vegetačního klidu tak, aby se na jaro zase zazelenaly...
Jak vybrat kapra a humánně ho zabít: Tradiční český Štědrý večer s respektem k přírodě
Vánoční kapr je jedním z hlavních symbolů českých Vánoc. Supermarkety sice nabízí rybu v kuchyňské úpravě, ale naše tradice jsou stále pevně...
Lesk jako blesk: Jak mít skleničky z myčky vždy průzračné a bez šmouh
Mytí nádobí v myčce šetří čas i peníze, některé druhy však nemusí dosahovat požadované kvality umytí. Nejčastěji se tento problém týká sklenic. Jak...
Kopr: Kde se vzal a jak se dá využít v různých národních kuchyních
Češi považují chuť kopru za typicky českou a to především díky tomu, že máme z dětství v paměti tu nejlepší koprovou omáčku od babičky. Kopr však...
Udržitelnost a návrat k tradicím: To jsou Vánoce 2024
Udržitelnost je v posledních letech zásadním tématem, které rezonuje celou společností. Ani Vánoce nejsou výjimkou a možná je to ten správný...
Káva jako pomocník nejen při pohlcování zápachu
Káva není jen skvělý životabudič. Je i účinným pomocníkem v domácnosti. Pomůže vám se zápachem, špinavými hrnci i péčí o rostliny.
Kvíz pro pravé gurmány: Poznejte české pokrmy jen podle popisu
My Češi máme občas různé chutě, ale přesto nedáme dopustit na naše výtečná, neodolatelná jídla z Čech a Moravy. Rádi si je dopřáváme, vaříme,...
Do Vánoc je to sice ještě více než měsíc, ale obchodníci už lákají k nákupům. Víte, jak to o Vánocích chodí v Austrálii?
V Austrálii přicházejí Vánoce se začátkem letních prázdnin! Děti mají letní prázdniny od poloviny prosince do začátku února, takže některé rodiny...
Největší pikantnosti ze světa celebrit: Otestujte svůj přehled o skandálech a aférách hvězd
Svět slavných je plný oslnivých momentů, ale také afér a skandálů, které si fanoušci a média mnohdy dlouho pamatují. Vybavíte si na největší momenty ze života známých osobností?
Psychologický věk: Odhalí váš skutečný pohled na život, jste mladá mysl, nebo stará duše? Tento test vás překvapí
Cítíte se někdy moc sentimentálně nebo máte naopak často pocit, že na svůj věk řešíte věci, které byste měli řešit až v pozdějším stádiu života? Možná je to právě tím, že se váš biologický věk liší od toho vnitřního. Pojďme si říci něco o vnitřním věku a následně i udělat krátký kvíz, který vám napoví ke zjištění toho vašeho.
Jste mistrem kuchyně? Otestujte své znalosti o vaření
Jestli si ještě nejste jistí v kuchařských pojmech, nevadí. Pojďme to společně probrat a projet a pak se otestujete v malém kvízu.
Je jen málo skvrn, které se nedají vyčistit. Stačí vědět, jak na to
Každému se může hodit pár dobrých rad, jak zatočit se skvrnami na oblečení nebo bytovém textilu. Skvrny by se měly odstranit co nejdříve, dokud nevsáknou nebo dokonce nezaschnou. Základní pomůcky k rychlému zákroku by neměly chybět v žádné domácnosti.
Pět zásad péče o pokojové rostliny během zimního období
Pro mnoho pokojových rostlin je klesající úroveň světla v pozdním podzimu vodítkem k tomu, aby vstoupily do klidové fáze, v rámci přípravy na to, aby přečkaly potenciálně chladné období. Není pro ně podstatné, že jsou doma v teple. Je to jen světlo, které jim dává signál ke klidovému období.
Příprava na nejoblíbenější svátky v roce: Když s úklidem začnete dříve, tak si Vánoce užijete bez stresu
Zdá se, že je do Vánoc ještě hodně času, ale pokud se právě ve vaší domácnosti schází v období „rodinné pospolitosti“ hodně hostů, určitě je na čase začít s přípravami už teď, kdy skončily práce venku a počasí začíná být trochu nevlídné.
Dobrá rada nad zlato: Při plánované rekonstrukci bytu zvolit koncept otevřené nebo uzavřené kuchyně
Pokud si nejste jistí, jaké provedení kuchyně zvolit, musíte zvážit celou řadu věcí, než dospějete k závěru. Zde si osvětlíme klady a zápory otevřené i uzavřené kuchyně. Moderní design otevřené kuchyně usnadňuje podávání jídel rodině i hostům. Uzavřený prostor zase ocení ti, co chtějí být u vaření v klidu.
5 pokojových rostlin, které vdechnou barvy vašemu domovu v šedivých zimních měsících
Při pohledu z okna převládá v chladných zimních měsících ponurá, smutná šeď. Totéž naštěstí nemusí platit o vašem interiéru. Stačí, když zvolíte vhodné pokojové květiny a svěží zeleň a dopřejete jim odpovídající péči, pak budete mít domov plný barev i v zimě.
Kvíz: Otestujte si s námi, zda znáte naše (ne)tradiční česká jídla s vtipnými jmény
Ať už jste gurmán a vychutnáváte si místní, nebo i zahraniční pochoutky, jistě jste již v naší gastronomii narazili na přinejmenším úsměvné názvy některých pokrmů. Vyznáte se v názvosloví krajových delikates?
Jak co nejlépe připravit stromy v zahradě na zimu
Zahrady se už pomalu chystají na dlouhé zimní období a pracovití zahrádkáři uklízí listí a už se těší, až si od namáhavé práce odpočinou. Stromy si ještě zaslouží poslední podzimní péči, aby ve zdraví přežily do jara.
Poklidná doba, kdy naše prababičky oprášily kolovrátky a ke slovu se dostaly báje, pověsti, lidové písně a pohádky
Právě listopad byl měsícem, kdy se večery začaly prodlužovat a tak lidé trávili většinu času v domech, v teple u kamen. Scházely se početné rodiny, zastavili se i přátelé a sousedé. Ženy usedaly ke kolovrátkům a začaly zpracovávat len, který v létě sklidili z polí. Ty majetnější zpracovávaly i vlnu.
Pozor na tyto kuchyňské zlozvyky našich babiček. Neopakujte stejné chyby
Ačkoliv recepty našich babiček patří mezi ty přísně střežené a uchovávané po generace, některé potupy, které v kuchyni používali, bychom dnes raději neměli aplikovat. Jedná se především o postupy v přípravě surovin a úklidu domácnosti, které na dnešní poměry nejsou adekvátní a mohou dokonce způsobit závažné zdravotní problémy.
Pokud dostanete tuto pochoutku můžete si hledat jinou práci
Husa není drůbež, kterou by si člověk dopřával každou neděli k obědu a připravit ji tak, aby byla lahodná, už vyžaduje zručnost a zkušenosti v kuchařském umění. Jen jeden den v roce si tuto pečínku dopřejí i lidé, kteří husu jinak ve svém jídelníčku nemají. Tím dnem je 11. listopad.
Neuvěříte, jaké maso je považováno za nejzdravější
V dobách, kdy se na venkově chovaly nutrie pro výkup kožešin, zůstávalo chovatelům maso zvířat a tak se občas na talíři sousedů toto maso objevilo. Pokud člověk nepřemýšlel o původu masa, tak ho rozhodně neodsoudil. Jak se v americkém magazínu píše, jde o maso zdravější, než je to z krůty.
Kde se vzala žemlovka a které zahraniční jídlo se jí podobá
Žemlovka je už tradiční sladké české jídlo, které má pravděpodobně původ ve střední Evropě. Na stole se objevovala hlavně v „chudých letech“, kdy představovala jídlo, které chutnalo i dětem, zasytilo a pomohlo hospodyním zpracovat starší pečivo.
Povidla nejen chutnají, ale jsou i zdravá a mají dlouhou historii
Povidla představovala a stále ještě i v současnosti představují jeden ze způsobů, jak uchovat ovoce po delší dobu. Obzvláště ve střední a východní Evropě byl tento způsob konzervace hojně rozšířený. Pokud jde o počátek tradice, některé prameny uvádí dobu Karla IV., pravděpodobnější je však 16. století.
Máme co dohánět, jedlé kaštany v kuchyni stále přehlížíme
Většinou jsme jedlé kaštany ochutnali někde u pouličního stánku nebo třeba při putování po Itálii, kde se tento jedlý druh pěstuje už mnoho století. Kaštan má celou řadu využití a mouka z těchto plodů je velmi ceněná, hlavně proto, že je bezlepková.
Pravidelné větrání obytných prostor je nutné i v chladných měsících jako prevence proti plísním
Špatné větrání může mít negativní dopad na energetickou účinnost vytápění vašeho domova a také může být příčinou vytvoření ideálního prostředí pro plísně. Vlhkost vzduchu a vnitřní prostředí mají významný vliv na účinnost topného systému.
Přesolené nebo příliš kyselé jídlo – takto jej zachráníte
Každému se může stát, že to při vaření s nějakou ingrediencí přežene, a chuť jídla se tak výrazně znehodnotí. Ne vždy to však musí znamenat, že je jídlo na vyhození. Zde je pár rad, jak to napravit.
Kuchařský kvíz pro zvídavé kuchaře. Jen opravdový znalec zvládne všech 10 otázek
Chcete začít vařit pro děti, manžela, vnoučata, prarodiče nebo jen tak pro sebe? Tak to by se Vám hodila malá příručka pro začínající kuchaře. Pokud už máte znalosti ze světa gastronomických schopností, můžete si je ověřit v našem kvízu.
Křen v kuchyni: Milovaný i nenáviděný, ale rozhodně zdravý
S vlivem moderní kuchyně se používání křenu v našich kuchyních pomalu vytrácí. Křenovou omáčku už ve školní jídelně děti nedostanou, doma po této zelenině nikdo ani nevzdechne a tak jediná příležitost, kde se ještě křen pravidelně objevuje, je na zabíjačkových hodech.
Jak si poradily se skladováním potravin naše babičky
Mnoho z nás má v paměti spíž, kde babička pečlivě uskladňovala vše, co jí po celý rok přišlo pod ruku a šlo to zpracovat tak, aby byly doma pořád dostatečné zásoby, hlavně na zimu. A co potřebovalo jiné klima, našlo místo v malém, ale pečlivě zorganizovaném sklípku nebo v tzv. přírodní lednici.
Sušení hub: díky těmto postupům je můžete použít ještě za rok
Sběr hub je jednou z činností, které se věnuje velká část tuzemské populace. Po nasbírání je však nutné je vhodným způsobem zpracovat, zvláště v případě, že si jich domů donesete opravdu hodně. Jedním ze způsobů vhodného zpracování je sušení.
Dokonalý smažený sýr: Přinášíme vám skvělé tipy a triky, díky kterým zůstane křupavý a nikdy se nerozteče
Milujete smažený sýr, ale trápí vás, že se vám při smažení rozteče? S našimi jednoduchými triky bude dokonale křupavý. Klíčem je správná příprava, volba sýru a několik osvědčených technik, které zajistí, že sýr zůstane uvnitř kompaktní.
Barevný podzim je krásný a romantický, jen kdyby nebylo tolik opadaného listí
Zahrady v těchto dnech hrají všemi barvami a každý den nabízí jiný pohled. Všichni, kdo jsou trošku vysazení na uklizené zahrady, tak stojí před každoroční výzvou. Kam všechno to listí dát? Tradiční pálení už je zakázané, ale i tak je na výběr hned z několika možností.
Vyčistěte toaletu snadno a rychle s pomocí přírodních prostředků
Abyste dosáhli čisté toalety, nemusíte se uchylovat k chemickým prostředkům, které často obsahují agresivní kyseliny, např. chlorovodíkovou nebo mravenčí. Toaletu můžete vyčistit až po okraj s přírodními pomocníky. Osvědčila se jedlá soda, bílý prášek dostupný v pekařském oddělení supermarketů.
Empatie - důležitá schopnost, zda se dokážete vcítit do druhých, vám ukáže náš test
Co to vlastně znamená? Empatie je schopnost či dokonce umění vcítit se do druhých. Člověk, který má notnou dávku empatie, se dokáže napojit na pocity, city a problémy ostatních.
Už jste z lesa doma a košík je plný hub. Ale co teď s nimi, bude nutné je nějak zpracovat
Letošní podzim se houbařům náramně daří. Nastaly optimální podmínky a roste všechno – od babek přes hřiby a kozáky, až po bedly a klouzky. Košíky jsou vrchovaté a v nich pestrá skladba různých hub.
Pozor na tyto předměty, které nepatří do mikrovlnky
Okolo mikrovlnné trouby se vznáší spousta zajímavých mýtů a mylných představ, zejména co se týče materiálů, které v ní lze nebo naopak nelze ohřívat. Udělejme si v tom jednou provždy pořádek a ujasněme si, co by se do ní mělo či rozhodně nemělo dávat.
Kvíz: Je čas vyrazit do lesa s košíkem v ruce aneb jací jste houbaři
Houbaření patří v České republice k nejvyhledávanějším zálibám, hned vedle zahrádkaření, chataření a rybaření. Češi jsou známí svou vášní pro hledání a sbírání hub.