Připravte si velmi vláčnou bábovku s vaječným koňakem

Připravte si velmi vláčnou bábovku s vaječným koňakem
Tato bábovka nabízí úžasnou vláčnost a vůni, příprava není zbytečně zdlouhavá a určitě zachutná celé vaší rodině. Pojďme zavázat zástěry a pustit se do pečení. Krom vaječného koňaku vlastně nepotřebujeme nic, co by se v naší domácnosti nenacházelo.

Už tu máme rumové bábovky, kokosové bábovky, bábovky ze špaldové mouky nebo bezlepkové bábovky s kousky ovoce či jogurtem a mnohé další. Zdá se, že kombinacím se meze nekladou. Slyšeli jste ale už o bábovce s vaječným koňakem? Že ne? To je možná chyba!

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného koňaku
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Postup přípravy:

Základem dobrého a kvalitního pečení je předehřátá trouba. Tu si nastavíme na 160 °C. Do jedné misky si připravíme 300 g polohrubé mouky, kterou prosejeme přes síto. Někdo mouku takto nepřipravuje, někdo ji pečlivě prosévá už jen z toho důvodu, že těsto je pak více nadýchané a nevytváří nám při míchání žádné hrudky. Do přesáté mouky vysypeme jeden prášek do pečiva.

Do druhé misky si rozbijeme vejce a oddělíme vejce od bílků. Bílky si uschováme na čisté nádobí na později. Do vajec ještě přidáme cukr a olej a začneme pomalu šlehat. Poté přidáme i vaječný koňak a šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásná zlatavá pěna.

Do takto krásně vyšlehané pěny pozvolna začneme sypat mouku s práškem do pečiva. Mouku sypeme postupně, abychom těsto skutečně pečlivě rozmíchali a nevytvářelo nám při pečení bublinky.

Nyní si připravíme sníh z námi připravených bílků, které na nás netrpělivě čekají. Nejdůležitějším článkem při šlehání sněhu je mít dokonale čisté metly, aby se nám sníh v pořádku vyšlehal. Nejprve bílky šleháme na nízký počet otáček a později počet otáček zvyšujeme.

Do šlehání můžeme přidat i cukr, aby se nám sníh vyšlehal rychleji. Když sníh krásně vyšleháme, pomalu ho začneme přidávat do námi připraveného těsta a pomalu a opatrně vmícháváme.

Zdroj: Arina P Habich / Shutterstock

Ten nakonec pomalu přimícháváme do připraveného těsta a mícháme opatrně, aby se nám těsto nezdrcnulo.

Než nalijeme těsto do formy, je potřeba si ji předem řádně vymazat máslem nebo olejem a následně vysypat moukou. Někdo používá i strouhanku nebo dokonce pečící papír. Ani jeden postup není špatný, záleží jen na nás, který postup použijeme.

Ovšem pokud se rozhodneme pro pečící papír, máme jistotu, že bábovku lehce dostaneme z formy, ale textura, typická pro bábovku, tolik nevynikne. Těsto tedy vlijeme do formy a v předem vyhřáté troubě pečeme asi 40 min. To poté zkontrolujeme špejlí, zda je bábovka dostatečně propečená. Po upečení bábovku vyklepneme, pocukrujeme a dopřáváme si skvělou chuť této koňakové bábovky.

 

Zdroj: