Cenné rady šéfkuchařů do kuchyně. Co by vám poradil Punčochář, Forejt nebo Kašpárek?

Cenné rady šéfkuchařů do kuchyně. Co by vám poradil Punčochář, Forejt nebo Kašpárek?
Že v kuchyni je inspirace potřeba jako sůl, o tom se přesvědčují všichni, co se každý den staví k plotně. Když dochází nápady a motivace nebo když jednoduše jen chcete vylepšit nějaké své jídlo, šéfkuchaři Jan Punčochář, Přemek Forejt a Radek Kašpárek pro vás mají zaručené tipy. Znáte tajemství silného vývaru nebo lahodných buchet? 

Víte, co Jan Punčochář přidává do buchet, že jsou nejprodávanějším dezertem na jeho jídelním lístku?

Na první pohled obyčejné kynuté těsto s náplní šéfkuchař Jan Punčochář běžně povyšuje na nadpozemský dezert. Právě kynuté buchty patří k dezertům, jež si jeho hosté po dobrém jídle v jeho restauraci objednávají nejčastěji. Podle Jana Punčocháře je nejdůležitějším krokem vytvoření dobrého těsta.

Kromě žloutků do buchet přidává také lžíci riccoty nebo tvarohu, která způsobí, že upečené těsto bude vláčnější. K velmi zásadním krokům patří použití správného množství tuku. Už babičky kdysi rády říkávaly, že chutné buchty musí v tuku plavat. Na omaštění pekáče, ale i samotných buchet používá Jan Punčochář kombinaci sádla a másla. 

Nejdůležitějším krokem je vytvoření dobrého těsta, zdroj: Madeleine Steinbach / Shutterstock

Na obyčejné buchty doporučuje Jan Punčochář obyčejný tuzemák. Recept s luxusnějším karibským rumem prý doma zkoušel a buchty nikdy nebyly tak chutné jako s obyčejným tuzemákem. Aby buchty byly ještě vláčnější, polévá je šéfkuchař Punčochář rozvarem cukru, másla, rozinek a rumu. Směs buchty hezky vsáknou a jsou vláčné a voňavé.

Vytvořit silný vývar je alchymie, přiznává Radek Kašpárek 

Zdálo by se, že vývar z masa a zeleniny zvládne udělat nejspíš každý, ale není tomu tak. Své o tom ví také šéfkuchař Radek Kašpárek, který prozradil tajemství dokonalého vývaru. Podle něj je největší chybou vařit kosti a zeleninu v neosolené vodě. Finální dosolení už prý vývaru nepomůže.

Dále doporučuje opéct maso i kosti v troubě dozlatova předtím, než je začnete vařit. Restovat se má i zelenina ve stejném poměru nakrájená na malé kousky. Polévka díky tomu dostane úplně jinou chuť. 

Silný vývar se může podle Radka Kašpárka táhnout klidně i půl dne. Zapomínat by se nemělo ani na sebrání pěny, aby se vývar nezakalil.

Velká kouzla se mohou dít také při přípravě krupicová kaše, zdroj: Viktor1 / Shutterstock

Přemek Forejt přiznal, že ujíždí na krupicové kaši 

Velká kouzla se mohou ve vaší kuchyni dít také při přípravě krupicové kaše. Šéfkuchař Přemek Forejt přiznal, že na krupicovou kaši nedá dopustit. Svou verzi ozvláštnil jablky, skořicí a karamelem. Mléko pak ochucuje také skořicí, hřebíčkem a kardamomem. Jeho krupicová kaše je důkazem, že i levná a jednoduchá jídla mohou být zážitkem.