Jak vaří guláš šéfkuchař Zdeněk Pohlreich?

Jak vaří guláš šéfkuchař Zdeněk Pohlreich?
Dali byste svůj guláš ochutnat šéfkuchaři Zdeňku Pohlreichovi? Že ano? V tom případě smekáme před vaší kuchyní i vaší odvahou. Je vidět, že si v kuchyni věříte. A právě to je jedna z mnoha rad, které by vám Zdeněk Pohlreich při vaření nejen guláše dal.

Pohlreich sází na kvalitu a jednoduchost

Mít základní, ale zároveň kvalitní suroviny a držet se jednoduchých postupů, to je základ každého vaření podle Pohlreicha. Je přitom jedno, jestli vaříte vývar, svíčkovou na smetaně nebo guláš. Právě s gulášem, respektive s recepty na guláš se roztrhl pytel. Jak tedy vařit guláš podle Pohlreicha?

Nic neuspěchejte, buďte připraveni a držte se postupů

Jak se pozná dobrý kuchař? V jeho kuchyni vládne pořádek, a to i během vaření guláše. Než se pustíte do vaření, všechny ingredience si připravte. Maso si očistěte, cibulku nakrájejte a připravte si všechno koření. Pak už vaření bude připomínat jen práci virtuosa.

Šéfkuchař Pohlreich miluje jednoduchost a té se drží také při vaření. Proto jsou jeho recepty rychlé a nejsou překombinované. Pokud vás tedy láká experimentovat, dvakrát se rozmyslete, zda do toho či onoho vůbec půjdete. Především pak taková klasika, jakou je hovězí guláš, žádné inovace nepotřebuje.

Cibulku rozhodně nespálit

Spousta lidí přemýšlí, jaký je ten správný postup při smažení cibulky na guláš. V řadě kuchyní se cibulka doslova připaluje k hrnci, což není nejefektivnější a už vůbec ne nejzdravější. Cibulka by měla jít dozlatova, ne do černa. Spálenou chuť guláš opravdu nepotřebuje. Pohlreich doporučuje vsadit na kvalitní hrnec i jeho správnou velikost. Cibulka by měla být na dně hrnce hezky rozprostřená. Pokud v hrnci bude vyšší vrstva cibulky, bude se spíš dusit, což ovlivní i výslednou chuť guláše. 

Paprika patří na tuk

S paprikou v guláši opatrně. Tedy ne, že jí budete šetřit, připálit byste ji však neměli. Paprika rozhodně patří do tuku, tedy na sádlo či olej, kde rozvine svou chuť. Poté však papriku míchejte, aby se nepřipálila, a zanedlouho ji zalijte vývarem nebo vodou.

Zdroje článku: