Tatarák: lahůdka, co není pro každého. Zkuste tatarák z řepy nebo avokáda

Tatarák: lahůdka, co není pro každého. Zkuste tatarák z řepy nebo avokáda
Tatarský biftek je stylový pokrm, který si můžete připravit bez velké námahy i doma, pokud víte, jak na to. Existuje spousta různých variant receptů k vyzkoušení a také řada rozličných postupů a použitých ingrediencí. Vyberte si verzi, která nejvíce potěší právě vaše chuťové buňky.

Pojmenován byl podle tatarské omáčky

Tatarský biftek zaujímá v našem kulinářském kánonu zvláštní pozici. Nikdy není úplně v módě, ale také z ní nikdy nevyjde. Původně se podával s tatarskou omáčkou, odkud také pochází jeho název. V průběhu 20. století se ale tento jedinečný pokrm postupně spojil s jinou lahůdkou zvanou steak à l'americaine. Nakonec se upustilo od zmíněné omáčky ve prospěch dnes už klasické sestavy kapar, cibule nebo šalotky, worcesterové omáčky a nakládaných okurek se syrovým žloutkem navrchu. Výsledek se obvykle podává s nějakým křupavým doplňkem, jako jsou toasty, topinky s česnekem, hranolky aj.

Syrové maso podávané s řadou příloh zná dnes většina světových kultur a každá dospěla k nějaké formě variací v závislosti na vlastních preferencích. Vyhlášený kuchař Zdeněk Pohlreich např. používá zadní hovězí nebo roštěnec, ale nemele ho na mlýnku, nýbrž jej krájí ručně, aby si sám určil hrubost směsi. Maso namleté příliš jemně pro něj prý ztrácí kouzlo. Tatarák podává společně s topinkami opečenými nasucho a samozřejmě potřenými česnekem. Nemá totiž rád, když plavou v oleji.

Varianta z hovězího masa, ryb, ovoce i zeleniny

Jakékoli maso, které podáváte syrové, musí být vysoce kvalitní a před krájením z většího kusu dostatečně vychlazené, aby bylo pevné a dobře se rozdělovalo na kostičky. Syrové potraviny vždy odvážně okořeňte. Fantazii se meze nekladou, a tak můžete vyzkoušet opravdu nejrůznější dostupné recepty, od asi nejznámějšího tataráku z hovězího masa přes mořské plody až po avokádo a řepu.

Pokud třeba máte rádi salát Caesar, můžete jeho prvky spojit právě s tatarským biftekem tak, že jemné kostky syrového steaku doplníte křupavými krutony potaženými parmezánem, listy čekanky a česnekovým krémovým dresinkem.

Tatarák se ale připravuje např. i z chutných ryb, jako je losos nebo tuňák. Z čerstvého pstruha si ho můžete dopřát v kombinaci s fenyklem, červenou cibulí, žlutou paprikou a okurkou. K dochucení pak slouží odvážný dresink s limetkou a zázvorem.

Ani vegetariáni nezůstanou ochuzeni, mohou sáhnout po variantě z avokáda nebo červené řepy. V prvním případě vyžaduje pokrm velmi jemné nakrájení avokáda na kostičky a promíchání s kapary, cibulí, hořčicí a worcesterovou omáčkou. V případě drcené syrové řepy se podává s křenem a lahodnou omáčkou z čerstvé mrkve. Tak nebo tak určitě olíznete všech deset.