Proč se pustit do zavařování guláše? A jak ho zavařit?

Proč se pustit do zavařování guláše? A jak ho zavařit?
Máme odzkoušeno, že guláš v lednici vydrží až pět dní, pokud se tedy rychleji nesní. Ale když se guláš podaří, dokáže z hrnce zmiznout už do druhého dne. A to si vezměte, že byste přebytky mohli zavařit. Jak a proč zavařit guláš?

Proč se pustit do zavařování guláše? 

Guláš, ať už hovězí, vepřový, krutí nebo jakýkoliv jiný se objevuje na stolech českých domácností velmi často. Ale už jste guláš někdy zkusili zavařit? K zavařování hotových jídel, jako je třeba guláš (ale i rajská nebo svíčková) se přistupuje nejčastěji, když se chystáte na dovolenou.

Zavařené jídlo pak už jen stačí ohřát, aniž byste jeho přípravou museli strávit spoustu času. Pro zavaření guláše potřebujete čerstvě připravený guláš, čisté sklenice s víčkem a zavařovací hrnec.

Už jste guláš někdy zkusili zavařit?, Foto: AS Food studio / Shutterstock

Jak zavařit guláš?

Na zavařování guláše můžete využít klasický hrnec s vodou, lze jej však zavařit i v mikrovlnné troubě, v myčce na nádobí nebo v klasické troubě. Postup zavařování guláše je stejný jako u jiného zavařování.

  • Připravte si a sterilizujte zavařovací sklenice a víčka.
  • Uvařte guláš.
  • Hned po uvaření gulášem naplňte tři čtvrtiny zavařovací sklenice, zavíčkujte a dejte do zavařovacího hrnce s vodou.
  • Guláš zavařujte asi hodinu při teplotě 85 °C.
  • Sklenice s gulášem vyjměte, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Tip: Aby se zavařený guláš nezkazil, nezahušťujte jej. Právě mouka v guláši (nebo střídka chleba) by mohla způsobit, že by se guláš i přes zavaření zkazil. Avšak ani s moukou se guláš zkazit nemusí. Proto doporučujeme vyzkoušet obě varianty.

Na zavařování guláše nehledejte vědu, Foto: from my point of view / Shutterstock

Lze guláš zamrazit?

Na zavařování guláše nehledejte vědu. Vždy ale dbejte na to, abyste zavařovali vždy čerstvě uvařený guláš. Pokud vám guláš z oběda přece jen zbude, jeho nadbytek můžete uchovat v mrazáku. Přebytek guláše dejte do plastové nádoby a uchovejte v mrazáku. Nezapomeňte však na něj a spotřebujte co nejrychleji. Zmražený guláš může přijít vhod, když nebudete mít čas stát u sporáku.