Lněnými semínky proti menopauze, obezitě i cukrovce. Také vám zlepší trávení a prospějí srdci

Lněnými semínky proti menopauze, obezitě i cukrovce. Také vám zlepší trávení a prospějí srdci
Lněná semínka jsou snadno dostupná, levná, hodí se téměř na všechno a nemusíte je vlastně ani vařit, přitom mají dobrý vliv na vaše zdraví. Neměla by tedy chybět na vašem nákupním seznamu. Nejdřív je ale třeba zjistit, co přesně jsou lněná semínka a jak by se měla používat.

Zdravotních přínosů lněných semínek není málo

Lněná semínka jsou přesně to, co název napovídá – semena rostliny zvané len. Jsou velmi malá, velikostí i tvarem podobná sezamovým semínkům, a mají zlatavou nebo hnědou barvu. Obsahují mnoho zdraví prospěšných látek: vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerály (např. hořčík). Jde také o jeden z mála rostlinných zdrojů důležitých omega-3 mastných kyselin, což je základní živina pomáhající snižovat hladinu cholesterolu a riziko srdečních onemocnění (nachází se též v rybím tuku).

Několik osvědčených studií zjistilo, že konzumace lněných semínek má řadu výhod, včetně zlepšení trávení a zdraví srdce, prevence některých druhů rakoviny, obezity a cukrovky. Pravidelná konzumace může dokonce zmírnit příznaky menopauzy. Tím však jejich takřka zázračná síla nekončí. Tato semena jsou tak bohatá na živiny, že je mnoho influencerů úspěšně aplikuje při domácích kosmetických ošetřeních pokožky a vlasů. Je to čistý domácí botox zahrnující pouhé dvě složky: samotná lněná semínka a vodu. Funguje také jako přírodní šampon.

Z lněných semínek lze též vyrobit gel pro omlazení pleti, zábal proti vráskám a pro pružnější, zářivější pleť nebo vlasovou masku, která pomůže udržet vlasy hebké a lesklé, navíc ochrání před nežádoucím vypadáváním.

Nejlepší způsoby užívání lněných semínek

Lněná semínka lze do jídelníčku začlenit velmi snadno. Většina jejich zdravotního přínosu pochází z konzumace jedné nebo dvou polévkových lžic denně, což je příjemně jednoduché. Představují ideální potravinu ve stravě zaměřené na prodloužení dlouhověkosti. Za tímto účelem odborníci radí přidávat lněná semínka do smoothies, jogurtů nebo ovesných vloček, případně do pečiva. Díky své schopnosti zadržovat vlhkost se dají použít i jako veganská náhražka vajec do dezertů. Stačí smíchat jednu polévkovou lžíci mletých lněných semínek se třemi lžícemi vody a nechat několik minut odležet.

Ovesná kaše se lněnými semínky, jahodami, kiwi a medem
Ovesná kaše se lněnými semínky, jahodami, kiwi a medem | Zdroj: Switch-84 / Depositphotos

Jak dále můžete zařadit lněná semínka do jídelníčku? Můžete např. při přípravě sendviče přidat lžičku mletého lněného semínka do majonézy nebo hořčice. Z mletých lněných semínek lze také upéct sušenky nebo muffiny. Nebojte se zapojit fantazii, při pečení můžete lněnými semínky nahradit až poloviční množství mouky, které je požadováno v receptech na koláče a chléb. Mletá najdou uplatnění rovněž místo strouhanky na domácí masové kuličky nebo veganské hamburgery.

Aby vláknina dobře plnila svou funkci, musí se zapíjet velkým množstvím vody, nezapomeňte tedy zvýšit příjem tekutin.

Lněná semínka jsou pro tělo mnohem užitečnější v jemně mleté formě. Pokud máte celá, můžete je lehce rozemlít v mlýnku na kávu či koření. Mějte na paměti, že se jedná o čerstvý produkt, takže se časem mohou zkazit. Uchovávejte je celá nebo mletá ve vzduchotěsné nádobě v lednici, aby nežlukla.