Rajčatové saláty, na kterých si zaručeně pochutnáte

Rajčatové saláty, na kterých si zaručeně pochutnáte
Milujete rajčata? Pak vás potěšíme, jejich sezóna je tu. Uvařte si rajskou omáčku, udělejte si zásoby kečupu na zimu a nebo konzumujte rajčata čerstvá. Tady jsou recepty na ty nejlepší rajčatové saláty. Vyzkoušet můžete i něco netradičního.

Okurko-rajčatový salát s citronovým dresinkem

Chcete si připadat jako na dovolené u moře? Připravte si lehký zeleninový salát, jehož základ tvoří pouhé tři ingredience. Potřebovat budete rajčata, okurky a petrželku. K dochucení pak sůl, pepř, olivový olej, citrónovou šťávu, přihodit můžete i trochu červené cibule nebo sýru feta, když budete chtít.

Jak na přípravu? Nakrájejte na kostičky šest rajčat a jednu velkou okurku. Poté nasekejte petrželku, potřebovat jí budete hodně, klidně celý svazek. Jednotlivé ingredience promíchejte ve velké míse a přidejte sůl a pepř, dvě lžíce olivového oleje a šťávu z jednoho citrónu. Můžete podávat.

Speciální tip pro vás: Chcete-li, aby měl salát výraznější chuť, nebojte se do něj přidat červenou cibuli nebo šalotku. Do salátu ale můžete použít i nasekanou mátu nebo kopr, přidat do něj můžete i cizrnu nebo sýr feta. Pokud chcete, aby vás salát více zasytil, přimíchejte kuskus.

Duhový rajčatový salát

Máte k dispozici rajčata v různých barvách? Pokud máte doma nejen rajčata červená, ale i žlutá, připravte si duhový rajčatový salát. Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky. Poté je naaranžujte na talíř, posolte a opepřete. Nakonec rajčata pokapejte balzamikovým octem nebo olivovým olejem a přidejte lístky bazalky. Dobrou chuť.

Rajčato-mrkvový salát s trochou chilli

Vezměte zralá červená rajčata a nakrájejte je na kostičky. Použít můžete i cherry rajčátka, ta stačí jen rozpůlit. Celkem budete potřebovat asi 600 gramů rajčat. Dvě středně velké mrkve oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nakonec ještě na jemno nasekejte jarní cibulku (jeden svazek). Rajčata, mrkev a cibulku promíchejte ve velké míse, přidejte na jemno nasekanou chilli papričku zbavenou semínek, 25 gramů dýňových semínek, tři lžíce olivového oleje a dvě lžíce balzamikového octa. Nakonec salát osolte a opepřete.

Salát z rajčat a nektarinek

Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního, je tu pro vás salát s rajčaty a nektarinkami. Jak na něj? Smíchejte sýr feta s plnotučným mlékem a trochou olivového oleje. Vše protlačte přes sítko, aby vznikla hladká směs, kterou nalijete na velký talíř. Poté na směs dejte na plátky nakrájená rajčata a na plátky nakrájenou nektarinku. Vše posypte mandlemi, nasekanou mátou a osolte. Máte hotovo.