Jaký je rozdíl mezi bábovkou s jogurtem a klasickou bábovkou?

Jaký je rozdíl mezi bábovkou s jogurtem a klasickou bábovkou?
Málokoho by napadlo, že do bábovky můžeme přidat i jogurt. A proč zrovna jogurt? Dodá totiž bábovce nebeskou vláčnost!

Bábovka s jogurtem může být pro někoho naprostá novinka, pro někoho je to jen fígl, jak bábovku nějakým způsobem ozvláštnit a dodat jí až nebeskou vláčnost a jemnost.

Jaký je rozdíl mezi bábovkou s jogurtem a klasickou bábovkou? Rozdíl je především ve vláčnosti, ale i textuře. Jogurt totiž dodává těstu krásnou vlhkou strukturu, což má za příčinu přejemnou chuť a bábovka není v žádném případě suchá, jak se to stává u většiny druhů bábovek. 

Takže pokud máte doma navíc jeden jogurt a tento recept vás navnadil, určitě nebudete litovat. Navíc nám kelímek jogurtu může posloužit i jako odměrka, což je pro milovníky hrnkových receptů ideální postup. A co tedy potřebujeme?

Ingredience

  •  1 ks bílý jogurt 
  •  1 kelímek oleje
  •  2 kelímky cukr krupice
  • 2,5 kelímku hladké mouka
  • 3 ks vajíčka
  • 1 ks kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks vanilkový cukr
  • trochu strouhané citrónové kůry

Příprava této bábovky je velmi jednoduchá, a proto se do ní může pustit každý. 

A jak na pečení?

Jako ale úplně první si předehřejeme troubu na 180 °C, aby těsto dostalo požadovaný šok a nezdrcnulo se nám. Připravíme si tři mísy. Do té první si přes síto prosejeme sypké suroviny. V tomto případě hladkou mouku a kypřicí prášek do pečiva. To děláme proto, aby se nám v těstě nevytvořily nevzhledné hrudky.

Ve druhé míse si vyšleháme žloutky s cukrem, až nám vznikne krásná pěna. Do té pomalu přidáme olej a mícháme. Poté pomalu přidáváme přesátou mouku s kypřicím práškem. Do pečlivě vymíchaného těsta přidáme konečně jogurt, který do těsta postupně zapracujeme. Když máme takto připravené těsto, ve třetí míse si vyšleháme sníh ze zbylých bílků. Je třeba dbát na to, aby metly šlehače byly dokonale čisté a nebylo na nich žádné smítko, jinak sníh v žádném případě nevyšleháme. Bílky šleháme pozvolna a pomalu přidáváme rychlost do doby, než nám vznikne krásně tuhý sníh. Ten by se nám při obrácení mísy neměl ani pohnout. 

Zdroj: NOBUHIRO ASADA / Shutterstock

Ten nakonec pomalu přidáme do připraveného těsta a opatrně mícháme, aby se nám těsto nezdrcnulo. V takovém případě by všechna práce přišla nazmar a bylo by nutné začít znovu. Do těsta můžeme a nemusíme strouhat citronovou kůru. Záleží čistě na vašich preferencích. Pravdou ale je, že právě citronová kůra tuto bábovku ještě o něco povznese a dá jí až letní nádech. Pečlivě vymíchané těsto vylijeme do předem připravené formy, kterou následně vložíme do trouby. Bábovku nejprve pečeme 15 minut při 180 °C a pak snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme asi 30 minut. A jak to tak bývá, propečenost kontrolujeme špejlí.

Upečenou bábovku necháme pár minut vychladnout a poté vyjmeme z formy. Bábovka se vám odvděčí krásnou vůní a vláčností, která vydrží ještě po několik dní.