Recepty a Vaření

Znáte tajemství chutného guláše podle Radka Kašpárka?
24.04.2022

Znáte tajemství chutného guláše podle Radka Kašpárka?

Šéfkuchaře Radka Kašpárka by si přál mít v kuchyni nejspíš každý. Když to však nejde, k srdci si můžete nejen při vaření guláše vzít alespoň jeho rady. Radek Kašpárek...

Proč se pustit do zavařování guláše? A jak ho zavařit?
20.04.2022

Proč se pustit do zavařování guláše? A jak ho zavařit?

Máme odzkoušeno, že guláš v lednici vydrží až pět dní, pokud se tedy rychleji nesní. Ale když se guláš podaří, dokáže z hrnce zmiznout už do druhého dne. A to si...



Gulášové festivaly jsou ideální příležitostí, jak se najíst, něco zažít a inspirovat se
20.04.2022

Gulášové festivaly jsou ideální příležitostí, jak se najíst, něco zažít a inspirovat se

Milujete guláš na všechny jeho způsoby? Potom nesmíte chybět na gulášovém festivalu. Ten se může konat v místě vašeho bydliště, avšak za dobrým gulášem se vyplatí...

Je gulášová polévka sestrou guláše? A jak ji připravit?
19.04.2022

Je gulášová polévka sestrou guláše? A jak ji připravit?

Nejen na guláši si lze v kuchyni pochutnat. Připravit můžete i jeho takzvanou sestru – gulášovou polévku. Tu tvoří podobný základ, barva i chuť. Přesto je jeho lehčí,...

Jaké houby se nejlépe hodí do houbového guláše?
18.04.2022

Jaké houby se nejlépe hodí do houbového guláše?

Guláš dokáže okouzlit chuťové pohárky na tisíc způsobů. Jednou jeho veganskou, vegetariánskou nebo chcete-li levnou variantou je houbový guláš. Houby mají totiž...

Milujete guláš? Prozradíme vám, co patří do toho klasického hovězího a vepřového
17.04.2022

Milujete guláš? Prozradíme vám, co patří do toho klasického hovězího a vepřového

Zatímco někdo se honí za experimentováním a do guláše přidává netradiční ingredience, jako je smetana, skořice nebo perník na strouhání, jiný si dává velký pozor na to...

Šéfkuchař Sapík a jeho mistrovský guláš. Nechte si poradit!
17.04.2022

Šéfkuchař Sapík a jeho mistrovský guláš. Nechte si poradit!

Kdyby při vaření guláše vedle vás stál šéfkuchař Sapík, nejspíš byste mu vařečku s chutí přenechali a těšili se na skvělé jídlo. Pokud tedy tuhle příležitost nemáte,...

Mílujete maďarský guláš? Prozradíme vám, co vše do něj patří
16.04.2022

Mílujete maďarský guláš? Prozradíme vám, co vše do něj patří

Vzhledem k řadě verzí a variací na téma maďarský guláš můžete mít sami guláš v tom, co by měl takový správný maďarský guláš obsahovat. Pokud však chcete připravit...

Umíte uvařit guláš? Tak si troufněte na soutěž ve vaření guláše
15.04.2022

Umíte uvařit guláš? Tak si troufněte na soutěž ve vaření guláše

Nevíte, o čem se bavit s lidmi, se kterými vás nic moc nespojuje? Pak vytáhněte téma guláš a máte zaděláno na několik hodin vášnivých debat. Ledakdo totiž umí guláš...

Jakou historií je opředen guláš?
14.04.2022

Jakou historií je opředen guláš?

Ačkoliv má původ v Maďarsku, je guláš považován za tradiční pokrm české kuchyně, avšak tvrdit, že guláš pochází z Maďarska, by bylo dost strohé. Protože právě okolo...

Jaké jsou tipy šéfkuchaře pro velikonoční tabuli?
14.04.2022

Jaké jsou tipy šéfkuchaře pro velikonoční tabuli?

Velikonoce jsou tady a s nimi i nutnost vyzdobit dům a samozřejmě se postavit k plotně, pokud chcete svou rodinku nakrmit něčím velikonočním. Jaké rady šéfkuchaře si...

Jaký guláš vám naservírují ve světě?
13.04.2022

Jaký guláš vám naservírují ve světě?

Ačkoliv pro guláš je typické Maďarsko, známý je tento pokrm po celém světě. Není divu, jen málokomu guláš nechutná! Ať už jste v zahraničí pracovně nebo na dovolené,...

Vepřový versus hovězí guláš – který chutná lépe?
12.04.2022

Vepřový versus hovězí guláš – který chutná lépe?

Jste fandou hovězího nebo vepřového guláše? Který připravujete častěji a proč? Je zdravější vepřové nebo hovězí maso? A už jste jedli vepřovo-hovězí guláš?

Také vegani a vegetariáni si mohou pochutnat na guláši
11.04.2022

Také vegani a vegetariáni si mohou pochutnat na guláši

Víte, co vám nejspíš vegani a vegetariáni závidí? Chuť poctivého a nefalšovaného guláše... Ten tradiční si totiž z důvodu obsahu masa dát logicky nemohou. Jen kdyby se...

Druhy guláše, na které maso nepotřebujete
10.04.2022

Druhy guláše, na které maso nepotřebujete

Když se řekne guláš, okamžitě se každému vybaví krásný kus hovězí kližky nebo vepřové plece. Avšak guláš není jen o mase, ba naopak. Existuje řada variant, kde si...

Jak vaří guláš šéfkuchař Zdeněk Pohlreich?
10.04.2022

Jak vaří guláš šéfkuchař Zdeněk Pohlreich?

Dali byste svůj guláš ochutnat šéfkuchaři Zdeňku Pohlreichovi? Že ano? V tom případě smekáme před vaší kuchyní i vaší odvahou. Je vidět, že si v kuchyni věříte. A...

Velikonoční cukroví, jaká jste ještě nejedli
09.04.2022

Velikonoční cukroví, jaká jste ještě nejedli

Každý rok na Velikonoce děláte tradiční linecké cukroví, pusinky, kokosové kuličky nebo nějaké sušenky a už vás to nebaví? Přinášíme vám tipy a recepty na netradiční...

Jak připravit ten nejlepší kotlíkový guláš?
09.04.2022

Jak připravit ten nejlepší kotlíkový guláš?

Chcete se setkat s rodinou či přáteli venku, ale zároveň musíte připravit oběd? Ani jedna možnost se nevylučuje, pokud zvolíte kotlíkový guláš. Kotlíkový guláš je sám...

Tradiční a netradiční přílohy ke guláši, už jste je všechny vyzkoušeli?
09.04.2022

Tradiční a netradiční přílohy ke guláši, už jste je všechny vyzkoušeli?

Guláš je typické hospodské jídlo, které si pro svou skvělou chuť našlo místo v jídelníčku všech domácností. Jednou z jeho výhod je jeho rozmanitost. Guláš lze uvařit z...

Obecné rady šéfkuchařů, jak uvařit guláš
08.04.2022

Obecné rady šéfkuchařů, jak uvařit guláš

Jak uvařit guláš? To záleží hlavně na tom, jaký guláš chcete vařit. Na výběr totiž máte celou řadu gulášů, které vás mohou okouzlit svou tradičností, výjimečností či...

Původní maďarský guláš se skládal jen z několika ingrediencí

Je těžké dohledat recept na původní maďarský guláš, protože zub času a experimenty kuchařů do něj přidaly řadu dalších ingrediencí. Původní maďarský guláš byl spíše masovou směsí, kterou vymysleli Turci. Maďaři pak z této směsi vytvořili hustou a vydatnou polévku.

Znáte všechny nezvyklé ingredience do guláše?

Názory na nejlepší guláš se samozřejmě různí. Aby také ne. Koneckonců, to, co dělá guláš nejlepším, jsou vámi odzkoušené ingredience a triky při jeho přípravě. Už jste do guláše dávali pivo, čokoládu, smetanu nebo povidla?

Maďarský guláš... Vznikl opravdu v maďarských hrncích?

Guláš, jak si na něm v hospůdkách i doma pochutnáváme dnes, má svůj původ v Maďarsku, kde se vařil podstatně dříve. Ani tam se však nezrodil v pravém slova smyslu. Masitý základ guláše sahá do Turecka, tedy na dno jejich hrnců.  

Jaké maso vybrat na guláš?

Fakt, že pro guláš je typická hovězí kližka, ještě neznamená, že si nemůžete pochutnat na jiných masových variacích. Připravit guláš můžete z vepřového masa, ze zvěřiny nebo z krůtího masa. Každé maso pak má svá specifika.

Guláš... Jak dlouho vydrží a co dělat, aby nezkysl?

Zatímco většina jídel by se měla zkonzumovat ještě teplá a pokud možno bez přihřívání, u guláše tohle neplatí. Správně uleželý guláš je totiž výjimkou. Jeho chutě jsou totiž na vrcholu mezi druhým a třetím dnem od uvaření!

Znáte rady šéfkuchaře na ten nejlepší guláš?

Příprava guláše rozhodně není tím nejtěžším úkolem na světě. Ale připravit guláš tak, aby všem chutnal a všichni si chtěli přidat znovu a znovu... Tak na to potřebujete rady šéfkuchaře. Jak připravit ten nejlepší guláš?

Guláš lze připravit na milion způsobů, které jeho verze znáte vy?

Když se řekne guláš, většině se vybaví tradiční guláš, jehož základem je hovězí kližka. Pravdou však je, že lze guláš připravit z různých druhů masa a přidat lze do něj další, možná až netypické přísady, které z něj vytvoří specialitu.

Pravdy a mýty ohledně přípravy guláše a jeho historie

Máte rádi guláš? Tak to se možná také vezete na vlně mýtů a polopravd, které se kolem přípravy guláše vyrojily. Pochází guláš opravdu z Maďarska? Kolik cibule patří do guláše? Má se guláš zahušťovat? To a další věci si dnes objasníme!

Připravte si velmi vláčnou bábovku s vaječným koňakem

Tato bábovka nabízí úžasnou vláčnost a vůni, příprava není zbytečně zdlouhavá a určitě zachutná celé vaší rodině. Pojďme zavázat zástěry a pustit se do pečení. Krom vaječného koňaku vlastně nepotřebujeme nic, co by se v naší domácnosti nenacházelo.

Čím lze docílit správně husté konzistence guláše?

Kdo by si nepochutnal na guláši s chlebem, knedlíkem nebo také s těstovinami? Jenže aby vám guláš chutnal, je potřeba jej dostatečně zahustit. Víte, že při tom nemusíte sáhnout pouze po mouce? Čím jiným lze docílit správně husté konzistence?

Víte, jak zahustit guláš hned několika způsoby?

Guláš se řadí mezi krále jídel. Málokterý konzument, který se na výrobě guláše nepodílel, si však uvědomí, jak těžké může být guláš správně zahustit. To lze přitom udělat hned několika způsoby. Jak zahustit guláš?

Tipy našich babiček: Upečte si perník a vyzkoušejte popel jako netradiční čistič

Upečte si tradiční perník tak, jak to dělávaly naše babičky. Zužitkujte pažitku, jež vám roste doma na balkoně, a zbytky dřevěného popele, které se vám povalují v krbu. Možná ani nebudete věřit, jak báječně se to dá všechno využít.

Tipy našich babiček: Sušení hub, přírodní postřik proti mšicím a léčivý heřmánek

Chcete vědět, které druhy hub se hodí k usušení a jak je třeba postupovat? Jak se zbavit škůdců, kteří si vybrali za cíl váš milovaný hrách? A s čím vším vám může pomoci heřmánek lékařský? S následujícími tipy získáte potřebné odpovědi.

Tipy našich babiček: Využití chleba, vaření chřestu a třídění věcí na charitu

Snad málokdo rád nečte rady babiček z celého světa. A protože tyto babské rady mají především směr vzdělávací a naučný, rádi jsme pro Vás sepsali další tipy, které používaly již naše babičky, aby si zjednodušily život. Zde máme další tři rady, tentokrát začínající na písmeno CH.

3 tipy našich babiček: Jak využít zázvor, postup při nakládání zelí a skvělé vlastnosti zlatobýlu

Do jakých jídel se nejlépe hodí zázvor? Jak se popasovat s nakládáním zelí, aby nezplesnivělo? A k čemu se dá vlastně využít zlatobýl? S našimi tipy si nejen zodpovíte všechny tyto otázky, ale dozvíte se i řadu zajímavostí.

Krabičková dieta vám ušetří čas a navždy zhubnete!

Už se nechcete trápit s všemožnými dietami a hladovkami, které stejně zůstaly bez efektu? Chcete opravdu dlouhodobě zhubnout a udržet se fit? Pak na to jděte chytře s krabičkami! Tuto snadnou a velice příjemnou dietu si zamilujete! 

Low carb dieta pěkně po domácku připravovaná

Nízkosacharidová dieta se zakládá na minimalizaci příjmu cukrů v potravě, neboť nutí tělo zpracovávat energii uloženou v tucích. Existuje celá řada dietních programů v této kategorii, pokud se ovšem zaměříte na povolené potraviny, můžete si vhodný jídelníček sestavit i sami!

Tip nejen pro začátečníky: Bábovka s vaječným likérem

Mnohým se vaječný likér spojuje s Vánocemi. A co teprve taková bábovka s vaječným likérem!

3 tipy našich babiček: Dozvíte se, jak vyčistit žehličku, odstranit zápach v ledničce a jak být připraven na nečekanou návštěvu

Naše babičky nám vždy poradí. Od každého písmena se dá sesbírat spousta rad. My vám přinášíme 3 z nich, které začínají písmenem D. Dozvíte se mnoho užitečných informací a rad, o kterých jste možná ani netušili.

Tip: Připravte si krásně nadýchanou margotkovou bábovku

V dnešní době existují na internetu miliony způsobů, jak upéct bábovku. Nabízí se nám různé alternativy a náhražky surovin a tipy, jak si bábovku ozvláštnit. Co ale říkáte na Margot bábovku?

Milujete oříšky, je to tak? Mrkvová bábovka s pistáciemi je pro vás to pravé

Mrkvová bábovka s pistáciemi může potěšit vaši rodinu jako dezert po nedělním obědě. Její příprava je však natolik jednoduchá, že ji můžete upéct i uprostřed týdne.

Vláčná ořechová bábovka z pekanových ořechů pro ty nejmlsnější jazýčky

Při pečení bábovky se opravdu nemusíte držet při zemi. Použít do ní můžete vše, co máte rádi, třeba i pekanové ořechy. Pekanové ořechy vynikají svou chutí, vytvořit z nich můžete chutnou náplň do bábovky.

Tipy našich babiček: Jak zachránit přesolený či příliš ostrý guláš

Většina českých domácností by si patrně nedokázala představit svůj jídelníček bez lahodného guláše. Každý ostřílený kuchař vám řekne, že na jeho přípravě není nic složitého. Ovšem i mistr tesař se utne a může ho přesolit nebo udělat příliš ostrý. Jak si s tím poradit?

Lahodná a sladká exotická bábovka s ananasem. Už se vám sbíhají sliny?

Bábovka je oblíbený sladký dezert mnoha chutí. Použít do ní můžete nejrůznější suroviny a sáhnout můžete i po exotice v podobě ananasu. Když se ananas dává i na pizzu, proč by nemohl být v bábovce? Exotická ananasová bábovka vám jistě bude chutnat!

Co byste měli jíst, aby váš metabolismus fungoval i po šedesátce?

Pocítí to každý bez výjimky. Začne to ztuhlými zády po ránu, návštěvou očního, ze které odejdete s dioptriemi navíc, a dalšími drobnostmi, které se spojí, a vy si konečně řeknete, že stáří udeřilo. Jakými potravinami si ale celý tento proces zpomalit? 

Tipy na zdravé a výživné snídaně na leden

Stále slýcháváme, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Ale jak si připravit výživnou snídani, která nás zasytí až do oběda? Zde jsou 3 nápady na snídaně s vysokým obsahem bílkovin, které vás zaručeně zasytí.

Tipy na vegetariánské obědy do krabičky na leden

Dlouhé zimní večery nám poskytují čas k přípravě teplého jídla na druhý den, které si můžeme v práci lehce ohřát nebo sníst jako salát. Přinášíme vám dvě vegetariánská jídla, na která se budete v práci těšit.

Tip: Vyzkoušejte zdravější variantu oblíbené bábovky

Bábovka se stala neodmyslitelnou součástí naší kultury. Můžete ji péct doma dětem, pro sebe nebo pro návštěvu. Je to zkrátka moučník, který se hodí na každou příležitost. Suroviny však nejsou nejzdravější. Pro zdravější, často i chutnější verzi, bych tedy, být Vámi, zvolila tento recept.

Tip: Recept na jedinečnou banánovou bábovku s ořechy

Jedinečná banánová bábovka s ořechy potěší každého bez rozdílu věku. A vás jistě potěší, že recept není nijak náročný a je tedy poměrně rychlý. Tak hurá na to!

Tipy na zdravé vegetariánské večeře na leden

Nový rok si žádá nové zvyky. Začněte třeba se zdravější večeří. Jste zvyklí namazat si krajíc chleba nebo si maximálně uvařit vajíčka? Teplé večeře mají své kouzlo. Nejenže krásně provoní celý byt, ale také vás v chladných dnech příjemně prohřejí.