Recepty a Vaření

Historie koření od vzniku obchodních cest až po současnost

Historie koření od vzniku obchodních cest až po současnost

Koření, které se vyznačuje silnou vůní a celou škálou chutí, mělo od pradávna pro lidi magickou přitažlivost. Brzy se z něj stal velice výnosný a dobře přepravitelný obchodní artikl.

Co během těhotenství nemůžete? Striktních zákazů je vlastně docela málo


Co během těhotenství nemůžete? Striktních zákazů je vlastně docela málo

V průběhu těhotenství se mění celá řada věcí. Proto je nezbytné nebo alespoň důrazně doporučené se některým aktivitám vyhnout. Víte, zda se můžete opalovat, mít sex nebo třeba pít kávu? Pojďme si na tyto otázky odpovědět.

Ořechová bábovka tak jak si pamatujete od babičky

Ořechová bábovka tak jak si pamatujete od babičky

Pečení bábovek dá zabrat i těm zkušenějším pekařkám. Mnohdy se raději uchýlíte k jednoduší “plechové” variantě. Nic se, ale nevyjímá na prostřeném stole jako dozlatova upečená bábovka. Společně s ořechy vás naladí na podzimní atmosféru a s našimi tipy ji zvládnete bez obtíží.  

Jak připravit rychlou podzimní večeři, která vás dokonale prohřeje?

Jak připravit rychlou podzimní večeři, která vás dokonale prohřeje?

Vrátíte se domů celí prokřehlí a hrnce na sporáku zejí prázdnotou?

Ajurvéda: Povzbuzující indické kořeněné nápoje

Ajurvéda: Povzbuzující indické kořeněné nápoje

Pokud vám v chladných měsících schází energie seznamte se s ajurvédskými kořeněnými nápoji. Nejen, že vás krásně prohřejí, ale dodají vám sílu a pocit spokojenosti.

Jak připravit výbornou ovesnou a zároveň zdravou fit bábovku

Jak připravit výbornou ovesnou a zároveň zdravou fit bábovku

Pokud držíte dietu nebo chcete být zdraví a plní sil, není potřeba se vždy vzdávat oblíbených pochutin. Jestliže rádi pečete bábovky a užíváte si jejich vůni a chuť, vyzkoušejte zdravější variantu ovesnou fit bábovku.

Bílé lanýže: Pěkně drahá delikatesa, kterou pomáhají hledat psi a prasátka

Bílé lanýže: Pěkně drahá delikatesa, kterou pomáhají hledat psi a prasátka

Bílý lanýž s označením Tuber Magnatum Pico je nejoceňovanějším lanýžem na světě a mezi všemi druhy jedlých hlíz nemá konkurenci. Jaké jsou jeho vítězné vlastnosti? Kde se nachází bílý lanýž? Jak se používá v kuchyni? To všechno jsme pro vás zjistili.

Jak prospívá vašemu zdraví šípkový pečený čaj?

Jak prospívá vašemu zdraví šípkový pečený čaj?

Mezi podzimem a zimou je šípku všude hromady, a i když si to hodně lidí neuvědomuje, je velmi zdravý. My si právě dnes o jeho účinku v našem těle něco málo povíme a myslím si, že na něj trochu změníte názor, vezmete pejska na procházku a přinesete celý košíček. 

Olejová bábovka bez zbytečného nádobí

Olejová bábovka bez zbytečného nádobí

Máme pro vás další recept na bábovku, po které vám nezbude dřez plný špinavého nádobí. Olejová bábovka je rychlý, snadný a chutný moučník pro jakoukoliv příležitost, ať už ke kávě nebo jako pozornost pro návštěvu.

Jiný kraj, jiný mrav, aneb tyto pochoutky u nás nejspíše nenajdete

Jiný kraj, jiný mrav, aneb tyto pochoutky u nás nejspíše nenajdete

Každá země má své specialitky. Kdokoliv přijede do Česka, chce si dát aspoň jednou během své dovolené knedlo vepřo zelo anebo svíčkovou. Pokud si ale my zajedeme někam do ciziny, mohou nás místní pokrmy překvapit až udivit.

Nejlepší pečený čaj s medem

Nejlepší pečený čaj s medem

Pečený čaj je sám o sobě přinašeč vitamínů. Když do toho ale ještě navíc přidáme med, jeho funkci zdvojnásobíme, no možná i ztrojnásobíme. Med totiž také plní důležitou roli v našem těle a pomáhá nám udržovat se v kondičce.

Banánová bábovka: recept, který stojí za vyzkoušení

Banánová bábovka: recept, který stojí za vyzkoušení

Bábovek existuje nepřeberné množství a každá pekařka má svůj tajný recept. Jednou z klasik je banánová bábovka, která díky banánům získá vláčnost a krásně žlutavou barvu. Můžete si být jistí, že touto stálicí nikoho nezklamete.

Jak zpracovat bezinky: Připravte si lahodný sirup nebo ovocný koláč

Jak zpracovat bezinky: Připravte si lahodný sirup nebo ovocný koláč

Bezinky můžeme sbírat na zahradách nebo při okrajích cest a lesů v průběhu září a října. Plody konzumujeme vždy až po tepelném zpracování, kdy příjemně zesládnou. Používáme je do všech chutných dobrot jako jsou koláče, džemy, ale i likéry.

Bábovka, jak se patří

Bábovka, jak se patří

Kdo by nemiloval tu vůni čerstvě upečené bábovky, která se line po celém bytě. Bábovky jsou oblíbené v mnoha domácnostech, ne jenom kvůli jejich jednoduchosti, ale také chuti, která nikdy neomrzí.

Pavlova roláda jako update oblíbeného dezertu

Pavlova roláda jako update oblíbeného dezertu

Křehký dort Pavlova ze sněhových bílků je na přípravu velmi jednoduchý, samotné tvarování korpusů je ale o něco náročnější. Nabízí se ale jeho jednodušší, avšak neméně efektní varianta ve formě rolády.

Jak zpracovat trnky a vyrobit z nich Povidla či Sirup?

Jak zpracovat trnky a vyrobit z nich Povidla či Sirup?

O trnce se říká, že je prababičkou švestek. Trnitý keř dorůstající až do výšky tří metrů nám každý rok připravuje úrodu plnou vitamínů. Naučte se jak trnky zpracovat a jak jejich sílu využít po celou zimu.

Jak by vám chutnal domácí pečený čaj?

Jak by vám chutnal domácí pečený čaj?

Domácí pečené čaje jsou o 100 procent něco jiného než kupované. Zkrátka se jim to vůbec nevyrovná. Co je domácí, to je domácí a to platí nejen u čaje, ale prakticky u všeho.

Aby tvarohová bábovka dopadla přesně tak, jak má

Aby tvarohová bábovka dopadla přesně tak, jak má

Nahlásila se vám návštěva a vy urputně přemýšlíte, co byste rychle upekli? Bábovka je v tomto případě ideálním řešením.

Jak to udělat, aby se hrníčková bábovka povedla?

Jak to udělat, aby se hrníčková bábovka povedla?

Hrníčkové nebo hrnkové bábovky patřily a stále patří mezi nejvyhledávanější recepty u nás. Vždyť stačí jenom nasypat a smíchat suroviny v míse, vylít do formy, upéct a je hotovo. Ovšem pozor, i taková obyčejná a jednoduchá hrnková bábovka se může zkazit. Na co byste si měli dát pozor?

Podzimní trnkový koláč, který vás krásně zahřeje

Podzimní trnkový koláč, který vás krásně zahřeje

Koláč z vlastnoručně nasbíraných trnek při podzimní procházce, zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Pokud jste si vyráběli trnkový sirup, je jeho příprava velice rychlá. S kopečkem zakysané smetany a horkým čajem je vhodnou svačinou po prochladnutí.

Jak připravit tu nejlepší ledovou kávu

Jak připravit tu nejlepší ledovou kávu

Naučte se, jak si připravit doma lahodnou ledovou kávu. Tento jednoduchý recept zvládne úplně každý.

Makronky už vás nevyškolí! Recept krok za krokem

Postrach všech amatérských cukrářů, který vám neodpustí ani tu nejmenší chybičku. Když se ale tradiční francouzský dezert vyvede, zpoza plotny pořádně zazáříte. Postup sám o sobě není složitý ani zdlouhavý, jen je třeba se ho důsledně držet.

Jak nejlépe uchovat lískové ořechy

Máte na zahradě nebo ve svém okolí lísku? Pospěšte si dříve než vás předběhnou veverky a nasbírejte si oříšky třeba na výborný řecký ořechový koláč.

Víte, co je babiččin pečený čaj?

Druhů pečeného čaje je opravdová spousta. My se ale dnes budeme bavit o babiččině pečeném čaji. Mnoho lidí se o tento obor úplně nezajímá, a tak se asi ani není čemu divit, že ho neznáme. I tak je ale výborný a každý, kdo má pečený čaj rád by o něm měl něco málo vědět. Není to zkrátka žádná věda a jeho chuť je neodolatelná. 

Jak zpracovat šípky: Šípkový čaj, sirup nebo marmeládu

Při procházkách podzimní krajinou nemůžeme minout červené plody šípku, které již z dálky volají po naší pozornosti. Šípek je tou nejlepší formou vitamínu C, kterou můžeme užívat, a právě nyní je čas si natrhat hrsti na čaj nebo marmeládu.

Hrnková tvarohová bábovka

Tuto situaci asi každý dobře známe – po výborném obědě přichází chuť na sladkou tečku, ale není čas ani chuť vymýšlet složité recepty. A co zkusit klasiku? Hrnková tvarohová bábovka je rychlá, jednoduchá a spolehlivě uspokojí chuťové pohárky celé rodiny. Prostě jak se říká, sázka na jistotu.

Nevíte, co s padanými jablky? Připravte si mátové želé nebo jablečnou pomazánku

Každý podzim jimi bývá poseta půda pod stromy, zakopáváme o ně na procházkách a psi nám je k noze nosí jako míčky. Padaná jablíčka můžeme využít v kuchyni na mnoho způsobů. Pojďme si alespoň některé z nich ukázat.

Luxusní tvarohová bábovka

Tradiční český moučník, klasická olejová bábovka je samozřejmě výborná, ale pro někoho moc sytá, nebo zkrátka už okoukaná. O její odlehčené tvarohové verzi jste toho už asi slyšeli mnoho – je jemná, vláčná, a přitom stále tak voňavá! A co ji zkusit posunout na trochu vyšší level?

Připravte si na podzim ty nejlepší recepty z čerstvých hub

Houbová smaženice s vejci je sice zlatá klasika, houby lze ovšem zpracovat jinak. Deštivé počasí jim pomalu začíná přát a díky těmto receptům si můžete připravit výbornou večeři.

Recepty z řapíkatého celeru, které obohatí váš jídelníček

Výživovými poradci ceněný řapíkatý celer můžeme jíst syrový v salátech, rozmixovaný ve smoothie nebo samotný. Můžeme ho také vařit, dusit či grilovat. Hodí se do polévek i jako příloha. Obohaťte svůj jídelníček o tuto superpotravinu a vyzkoušejte dva vynikající recepty podle portálu epicurious.com.

Ovoce, která jsou bohatá na přírodní cukry

Je dobře známo, že ovoce je velmi bohatým zdrojem vitamínu, antioxidantů a zajišťuje přísun vody. Vedle toho obsahuje velké množství cukrů, jedná se však o ty přírodní, které nepředstavují takové riziko jako cukry umělé.

Babiččina tvarohová bábovka

Když jde o moučník po nedělním obědu, tradiční tvarohová bábovka je jednoznačně první volbou a rozhodně nesmí chybět v žádné rodinné sbírce receptů. Její vůně a jemnost, se kterou se přímo rozplývá na jazyku nám připomíná dětství a také dělá domov domovem, no ne? Babiččino pekařské umění asi nepředčíte, ale můžete se o to alespoň pokusit.

Jak používat tahini - sezamovou pastu

Pokud si vyrábíte vlastní cizrnovou pastu neboli hummus, možná vám v lednici vždycky zůstane zbytek sezamové pasty. Přinášíme vám několik nápadů, jak tahini využít i v dalších chutných receptech.

Sezóna dýní je tady! Vyzkoušejte letos super zdravou dýňovou pomazánku

Dýně má tolik možných využití, pokud už vás ale polévky, kompoty a koláče omrzely, zkuste letos jednoduchou, chutnou a zdravou dýňovou pomazánku, jen tak na chleba.

Kamilu Rundusovou barvičky prostě baví, nejvíc na talíři

Vařila ve Vietnamu, v Austrálii, ale i v Británii u Jamieho Olivera, my ji známe hlavně díky nejbarevnějším kuchařkám. Zcestovalá blogerka Chef Kamu se ale ráda vrací domů.

3 snadné recepty z čerstvého manga

Mango je v Indii považováno za symbol přátelství a lásky. Po celém světě se toto šťavnaté tropické ovoce těší velké oblibě. Mango je výborné jak samotné, tak také jako součást osvěžujících receptů.

3 vegetariánské svačiny do školy, které vám dítě domu zaručeně nepřinese zpět

Začátek školního roku znamená pro rodiče také vymýšlení vyvážených svačin. Zaručujeme vám, že s těmito svačinami, které jsou chutné a výživné, nezůstanou žádné zbytky.

3 sladko-slané recepty z čerstvých meruněk

Meruňky jsou úžasným šťavnatým ovocem s omlazujícími a energizujícími účinky. Čerstvé meruňky zařazujeme do jídelníčku pravidelně jen tak nebo v podobě sladkých i slaných jídel.

Osvěžující mangovo-avokádový salát s mandarinkovou zálivkou

V horkých letních dnech, kdy nemáme chuť na nic teplého, potěší rychle připravený šťavnatý salát a občerstvující chutí manga a mandarinky více než pečlivě připravené vařené jídlo. Ulehčete si přípravu oběda nebo večeře a potěšte své chuťové pohárky čerstvým ovocem.

Jahodové vafle s jogurtem – rychlý recept na bezva dezert

Recept, u kterého se meze nekladou. Existuje hned několik variant, jak si tyto vafle můžete připravit! Jahody, maliny, borůvky, cokoliv, na co si jen vzpomenete. Jogurt, zakysaná smetana, kakao. Záleží pouze na vaší chuti.

TOP 3 letní drinky, kterými oslníte na zahradní party

Mojito, Cuba libre nebo v posledních letech oblíbený Aperol spritz jsou sice klasiky, kterými nepochybíte, ale skutečnou hvězdou se na letní party stanete, teprve když namícháte tyhle koktejly.

Pár surovin a výborný sladký oběd je na světě

Jednoduchý recept na bramborové šišky, který zvládne každý. Brambory, mouka, vejce, máslo. To vše patří k základu tradiční české kuchyně. Snadný recept, rychlá příprava a výborný výsledek. Co víc si přát?

Blýskněte se před přáteli a připravte jim koktejlové překvapení

Kdy jindy než v létě, se člověk může trochu odvázat, hodit starosti za hlavu a pobavit se s přáteli. K příjemnému posezení patří i sklenička dobrého občerstvení a léto je časem osvěžujících a chuťově zajímavých koktejlů.

Jak jíst sushi a získat základní znalosti o této specialitě (nejen) japonské kuchyně

Ve skutečnosti původ tohoto jídla není v Japonsku, ale v Číně. Japonci jsou však velmi citliví na autorská práva k sushi a jsou připraveni zatočit s každým, kdo se pokusí jim právo na vytvoření tohoto jídla odepřít nebo pomluvit tento vrchol japonské kuchyně.

Letní meruňkový koláč s mákem a drobenkou

Výborné šťavnaté sladkokyselé meruňky patří ke každému létu. Stejně tak by na stole neměl chybět meruňkový koláč. Upečte si tento nadýchaný meruňkový koláč s mákem. Uvidíte, že se doma stane jedním z vašich nejoblíbenějších.

Nejlepší letní dezerty: Nekazí se a perfektně osvěží

Léto patří ovocným dezertům, lehkým krémům a osvěžujícím zmrzlinám. Pokud si i v létě s rodinou nebo přáteli dopřejete sladký dezert, těmito výtvory určitě nezklamete.

Je sladké opravdu nezdravé? Aneb jak si připravit zdravý a výživný dezert

Sladká je jednou ze šesti chutí, které jsou důležité pro vyváženou stravu. Odepřeme-li svému tělu sladkou chuť, připravíme se o důležitou energii a můžeme být více unavení. Naučte se lahodné a výživné domácí dezerty podle doktorky Elaine Gavalas, které uspokojí vaši potřebu sladkostí zdravým způsobem.

Jak obohatit jídelníček o vlákninu. Ze kterých potravin ji můžete získat nejvíce?

Vláknina představuje nestravitelné části polysacharidů, a ačkoliv se občas velice podceňuje, je pro náš organismus nesmírně důležitá. Pakliže máte problémy přijímat dostatečné množství vlákniny, zařaďte do jídelníčku tyto potraviny.

Osvěžující bezlepkový citronový dort s čerstvým lesním ovocem

Chystáte letní slavnost a hledáte něco osvěžujícího, a přitom sladkého na odpolední stůl? Vyzkoušejte tento lahodný letní dort, ve kterém se snoubí svěží chuť lesního ovoce s lehkým polentovým těstem.

Křupavá pochoutka k vínu: Bruschetta s rajčaty a bazalkou

Zralá šťavnatá rajčata patří neodmyslitelně k létu. Ovšem s křupavou topinkou a česnekem se z nich stane báječná pochoutka. Podávat lze jako chuťovku k vínu nebo jako lehčí večeři, po návratu z výletu.

Jak se můžete v létě otrávit jídlem. Raději se těmto jídlům vyhněte. Může hrozit i otrava

Letní horka a čas na přímém slunci jsou pro tělo velkou zátěží. Dostatek tekutin a správný jídelníček jsou v takových dnech klíčové pro správné fungování organismu. Některé potraviny se ale v horku mohou stát nebezpečnými.