Jak zacházet s chřestem v kuchyni: Zpracování, skladování, recepty

Jak zacházet s chřestem v kuchyni: Zpracování, skladování, recepty
Chřest má v kuchyni velmi široké využití a zároveň jde o bohatý zdroj vlákniny, ve zdravém jídelníčku má tak nezastupitelné místo. Jeho zpracování je navíc velmi variabilní.

Mražený nebo konzervovaný chřest

Užití chřestu v kuchyni se nemusí omezovat pouze na jarní období jeho sklizně. K tomu se užívá buď mražení nebo konzervování. Díky mražení lépe zachováme strukturu, barvu i chuť plodiny. V obou případech je třeba vybírat mladé a jemné stonky, důkladně je omýt a zbavit všech tuhých částí.

Pokud se rozhodneme pro mražení, stonky povaříme dvě až čtyři minuty ve vroucí osolené vodě a následně je po stejnou dobu chladíme pod tekoucí vodou. Takto se zbavíte většiny bakterií a bezpečně můžete chřest uložit v sáčku nebo nádobě do mrazáku. Při konzervování vložíme chřest do sklenic, na litr objemu přídáme lžičku soli. Zalijeme vroucí vodou, přičemž ponecháme asi centimetr prostor mezi hladinou a víčkem. Takto zakonzervujeme. Konzervy skladujte v chladnu a suchu, spotřebujte do dvanácti měsíců. 

Zdroj: Autor: Chatham172 / Shutterstock

Čerstvý chřest 

Zpracovávat čerstvý chřest je nejlepší co nejdříve po sklizni. Jeho čerstvost indikuje lesklá zelená barva, sladkost, příjemná vůně, stonky jsou neoohebné a při konzumaci křupou.

Vždy ho skladujte v lednici, odděleně od masa nebo jakýchkoli živočišných produktů a nádobu s ním neuzavírejte, aby nevyschl. Při jeho přípravě vždy užívejte čistý nůž a prkénko, neriskujte kontaminaci při přípravě masa. Standardně se loupe pouze jeho horní vrstva. 

Způsoby tepelné úpravy 

Nejobvyklejší způsob přípravy chřestu je vaření. Umyté a nalámané stonky vaříme v osolené vroucí vodě dvě až čtyři minuty. Chřest lze také dusit v parním koši nad hrncem s vroucí vodou. V obou případech je třeba chřest naložit do chladné vody, pokud jej nebudete servírovat okamžitě. Neztratí pak svoji křupavost. 

Výtečný je také chřest restovaný na oleji nebo másle. Zprudka smažíme několik minut, dochutíme solí a pepřem. Zkusit můžete i grilování, a to jak v troubě, tak přímo na grilu. Stačí potřít olejem, osolit a opepřit, případně si připravit vlastní marinádu. Stonky by měly na grilu změknout do deseti minut. 

Zdroj článku:
  • Autorský text