Květinové výstřednosti v tradičních královských rodinách

Květinové výstřednosti v tradičních královských rodinách
Proč právě svatební kytice důležitých princezen tolik změnily svět? Když se řekne princezna z Walesu, všichni si vybavíme strašlivou nehodu a mnoho smutku, ale málokdy si vzpomeneme na její jemný cit pro výběr květin a odvahu riskovat. Podobný příběh je i spjatý s druhou neméně významnou princeznou Mette-Marit Tjessem Høiby.

Inovace aneb jak Mette-Marit změnila klasický královský svatební zvyk

Při svatbě korunního prince Haakona Norska s Mette-Marit Tjessem Hjoiby v roce 2001 v Oslu si Mette-Marit vzala kytici, která se stala jednou z nejpozoruhodnější královských svatebních pugétů. Kytice byla nazývána Brudeloperen a byla navržena jedním z nejuznávanějších květinářů v Oslu Aina Nyberget Kleppe spolu s Mette-Marit.

Vymykala se tradičním formám kulatých nebo kaskádovitých kytic a byla tvořena fialovými květy uspořádanými v dlouhých rovných řadách. Kytice obsahovala hortenzie, orchideje, růže a zelené rostliny jako například rozmarýn a medvědí trávu.

Kytice byla držena pohromadě pomocí vrbového proutí, mechu a úzkým drátkem. Mette-Marit zvolila tmavé odstíny fialové a zelené, což bylo do jisté míry také neobvyklé, když k tomu přidáme ještě růžové květy, tak z dálky připomínala barvy norské vlajky.

Svatební kytice princezny Diany: Symbol lásky a oddanosti, který zůstal v paměti navždy

Svatební kytice, kterou si pro svatbu vybrala Diana, princezna z Walesu, patří mezi nejznámější královské kytice. Směs krémových, zelených a žlutých květin, kterou nosila 29. července 1981 do katedrály sv. Pavla při svatbě s princem z Walesu, patří dodnes mezi nejrozpoznatelnější královské květiny.

Kytice byla obřích rozměrů, tak ohromná, že i dokonce Buckinghamský palác zmínil její velikost v oficiálních komunikačních kanálech o svatebních šatech nevěsty. S typickým nadhledem poznamenal, že byla skvěle vyvážená, a připojil, že i když byla těžší než ta, které se nosí dnes, držení pro nevěstu nebylo nikterak únavné

Květiny, které byly použity v kytici, jako je například jasmín, frézie, gardénie a lilie, byly významně spojené s rodinou jejího manžela a jejím novým životem. Kytice zahrnovala také orchideje odontoglossum, které byly její hlavní součástí, tu nosila královna v roce 1947, a žluté růže Earl Mountbatten, pojmenované po milovaném strýci prince Charlese, Ludvíku, který byl zabit v bombovém útoku IRA dva roky předtím.

Stejně jako mnoho jiných královských nevěst měla i Diana ve své kytici větvičku myrty z keře, který pěstovala královna Viktorie, což přidávalo další vrstvu tradice k této originální sestavě

Romantický význam můžeme hledat i u těchto květů. Růže tradičně znamenají lásku a štěstí, i když některé slovníky květinové symboliky volí pro žlutou růži význam přátelství nebo symbol žárlivosti. Prvky zelené v kytici symbolizovaly trvalé štěstí. Jmelí nahrává manželství a je také znamením věrnosti, stejně jako hebe.

Víme, že závěr nebyl nakonec šťastný, ale květiny, které nosila Diana, princezna z Walesu, byly dokonale sladěny s romantickou atmosférou, která obklopovala její královskou svatbu. Tyto kytice jsou dodnes považovány za ikonické a stále ovlivňují svatební květinové aranžmá.