Přeplatky na daních přes SMS a telefonáty: Pozor na další promyšlený podvod, jak z vás dostat peníze

Přeplatky na daních přes SMS a telefonáty: Pozor na další promyšlený podvod, jak z vás dostat peníze
SMS zprávy s odkazy je vždy moudré ignorovat. Stejně tak telefonické hovory s boty. Podvodníci se nikdy nevzdávají a své lsti vylepšují, aby byly co nejvěrohodnější. Ministerstvo financí již vydalo varování, abyste na údajné přeplatky na daních nereagovali.

Jde-li o peníze, buďte opatrní

Většina podvodů totiž začíná tím, že jste buď něco vyhráli nebo máte přeplatek, který vám prý bude zaslán. Záměrem podvodníků je dostat se k vašim osobním informacím. V tomto případě si podvodníci vybrali daně, které se však začínají vracet nejdříve 2. dubna, a to zasláním složenky či dopisu a odesláním přeplatku na váš bankovní účet. Žádné předběžné schválení přeplatku, jak to podvodníci často píší, se nekoná.

Zprávy odkazující na podvodné weby

Doba pokročila, a tak není tajemstvím, že podvodníci vytvářejí hodně věrohodné weby napodobující skutečné weby reálných společností a státních podniků. A přeplatky na daních se tomuto rovněž nevyhnuly. Dostanete-li SMS zprávu či e-mail s odkazem, buďte obezřetní, nevěřte slepě náhlému zbohatnutí.

Jste-li na pochybách, najděte si telefonní číslo skutečného podniku a ověřte si, zda přeplatek (v tomto případě na daních) skutečně obdržíte. Vyplňovat osobní údaje na stránce, na kterou jste se dostali přes odkaz, není bezpečné.

Buďte obezřetní, nevěřte slepě náhlému zbohatnutí
Buďte obezřetní, nevěřte slepě náhlému zbohatnutí | Zdroj: ramirezom / Depositphotos

Telefonní čísla, z nichž vám zavolají, si ověřte

Nejen podvodníci, ale také my máme tu výhodu, že doba pokročila, a tak si můžeme snadno ověřovat různé informace. Například zda telefonní číslo, které vám volalo, si můžete vyhledat na internetu a zjistit, zda není podvodné. Čísla státních úřadů jsou dohledatelné během pár minut. Může se ale také stát, že podvodníci vám nechají zobrazit skutečné číslo Finanční správy. Dá se tomu však efektivně bránit. Příchozí hovor zavěste a zavolejte zpět, jedná-li se o pravé číslo instituce. Dovoláte se, kam máte, a obdržíte informaci, že se jedná o podvod.

Zejména volá-li vám bot, neboli robot či automat, zpozorněte. Daně vám nikdy nebudou vráceny tímto způsobem. Státní úřady vám nevolají a bota rozhodně nevyužívají, aby vám oznámily přeplatek.

Bankovní identita je snadný způsob, jak se dostat k vašim přihlašovacím údajům

Nejčastější finta, jak se dostat k penězům na vašem bankovním účtu, je výzva k vyplnění bankovní identity. To je špatně. Finančnímu úřadu je úplně k ničemu znát vaši bankovní identitu, potřebné informace k zaslání peněz již má v databázi či si je vyžádá od vašeho zaměstnavatele.

Vyjádření Finanční správy, která se stará o daně

Mluvčí Finanční správy, pan Tomáš Weiss, potvrdil, že přeplatky se začnou vracet až po 2. dubnu. Také učinil toto prohlášení: „Finanční správa nikdy nevolá pomocí hlasového automatu a také nikdy neposíláme v SMS žádné aktivní odkazy na webové stránky. Nikdy po vás také nepožadujeme citlivé osobní informace ani přístupové údaje k vašemu bankovnictví.“

Pocity, které nás ovládají, aniž bychom to věděli

Strach, soucit, ale i zvědavost jsou pocity, na které si dejte pozor. Nikdy s ničím bezhlavě nesouhlaste, zpozorujete-li na sobě tyto emoce.

A také vězte, že přeplatek na daních ve výši až 30 tisíc korun pravděpodobně nedostanete, místo toho o své úspory přijdete.

Zdroje článku: