Důchod v Česku se odkládá: Budete pracovat déle, než jste čekali

Důchod v Česku se odkládá: Budete pracovat déle, než jste čekali
Vláda České republiky totiž přišla s tím, že odchod do důchodu je nutné prodloužit. A sice několikrát v průběhu příštích let. Prezident Petr Pavel však dodal, že se o tom bude ještě hlasovat. A jak to pro nás zatím vypadá?

Důchodová reforma měla i negativní ohlas občanů

Již dříve odklepnutá důchodová reforma nebyla vzata nejlépe. Proto se prezident rozhodl, že dá prostor na reakci nejen vládní pětikoalici, ale také opozici. A tak se zástupci hnutí ANO setkali s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou na Pražském hradě a vyjednávali o možném navýšení věku odchodu do důchodu.

Prezident Petr Pavel se nechal slyšet, že se jednání neslo v duchu sdílené odpovědnosti, a tak se jeho očekávání naplnila. Zároveň nepředpokládá, že toto setkání je tím posledním. Věří, že se i v budoucnu vláda a opozice setkají a budou vyjednávat bez zbytečných nenávistných proslovů, které by jednání pouze oddálily.

Navýšení odchodu do důchodu je momentálně nevyhnutelné

Můžeme s tím nesouhlasit, nicméně faktem zůstává, že pro adekvátní prosperitu našeho státu je vyšší věk odchodu do důchodu zapotřebí. Nyní to nicméně nehrozí, ale do budoucna bychom se na toto měli připravit.

Politici nicméně myslí i na ty z nás, kteří pracují v tzv. rizikových zaměstnáních, kdy je předčasný odchod do důchodu kvůli bezpečnosti i zdraví těchto jedinců nevyhnutelné.

Petr Pavel dodal, že samotné rozhodnutí, zda odchod do důchodu o několik let později bude schválen či nikoli, přenechá na samotných politicích.

O důchodech jednala opozice spolu s Marianem Jurečkou a prezidentem Pavlem
O důchodech jednala opozice spolu s Marianem Jurečkou a prezidentem Pavlem | Zdroj: gints.ivuskans / Depositphotos

Opozice příjemně překvapila

Ačkoli vláda nepředpokládala, že jednání s opozicí bude probíhat tak hladce, opozice jednotlivé vládní politiky příjemně překvapila. Důchodový systém dělá dlouhodobě díru do státního rozpočtu a toto by mohlo být řešení.

Je jasné, že toto rozhodnutí naštve velké množství zejména postarších lidí, nicméně opozice zaujala neutrální postoj a vcítila se nejen do situace běžných občanů, kterých se to dotkne, ale zároveň přihlédla i na fakt, že stát takto ušetří nemálo peněz.

Jednání bude ještě pokračovat, a to 22. dubna.

Diskuze přinesla slibné výsledky

Místopředseda politického hnutí ANO Karel Havlíček potvrdil, že všichni poslanci hovořili přímo k věci a došlo k dospění do bodu, do kterého si všichni přítomní přáli dospět. Zároveň se jednání obešlo bez hádek, ačkoli ne všechny vyřčené návrhy se setkaly s nejpozitivnějšími reakcemi.

Na dalším setkání je na programu detailní přednesení návrhů, na kterých se poslanci neshodli, a pokus najít vhodný kompromis, který by vyhovoval všem.

Ani my, prostí občané, nebudeme strádat

Všichni přítomní poslanci si uvědomují, že prostí občané mohou strádat a potřebují vhodnou motivaci, aby tuto nevyhnutelnou změnu postupem času přijali. Jelikož důchodová reforma je pozměnění celého systému, zvyknutí si na ni bude nanejvýš obtížné.

Stát by podle poslanců měl vytvořit druhý pilíř, kterým poskytne nejen motivaci, ale také zázemí občanům, kteří touto změnou budou trpět nejvíce – čili občany v předdůchodovém věku. Již se vymýšlí, jak zhoršenou kvalitu života, která může vzniknout, bude stát řešit.

Zdroje článku: