Zaměstnanci v Česku, vzhůru za spravedlivějším platem: Jak si vybojovat zasloužené navýšení

Zaměstnanci v Česku, vzhůru za spravedlivějším platem: Jak si vybojovat zasloužené navýšení
Mzdy se mírně navýšily, v mnoha podnicích však žalostně nedostatečně. Lidé z nižší, ale i střední třídy, se museli hodně uskromnit, aby vůbec vyšli s penězi. Přitom všichni máme nárok na zvýšení platu. Podívejte se, o kolik si můžete přilepšit.

Již pátým rokem stále ten samý příjem

Pracujete od rána do večera, abyste uživili svou rodinu či si mohli dovolit něco lepšího, a stále nevidíte výsledky? Nejste sami. Bohužel spousta Čechů dostává každý měsíc stejnou sumu již od roku 2019, který odstartoval zvyšování nikoli platů, nýbrž inflace.

Přitom při vyšší inflaci je zapotřebí, abyste dostali více peněz. Spousta zaměstnavatelů se však k navyšování mezd nemá. Zřejmě proto, že vyšší inflace znamená vyšší výdaje i pro ně, a pokud by měli navýšit plat i vám, své produkty by byli nuceni předražit, aby vůbec něco vydělali.

Nicméně spousta firem se ke zdražování opravdu uchýlila, a tak je možné, že peníze navíc pro vás jsou, pouze vám je nikdo nechce dát. Je jen a jen na vás, abyste se ozvali vy.

Bojíme se ozvat se

Podle ekonomů by každý, komu nadřízení nezvýšili plat od začátku inflace, si měl zažádat o navýšení mzdy minimálně o 20%. Ano, čtete správně. Pokud si troufnete, můžete vysmlouvat navýšení mzdy o jednu čtvrtinu vašeho momentálního výdělku.

Jenže spousta z nás se bojí odmítnutí. Ale čeho se vlastně všichni bojíme? Je to sázka na jistotu, existují pouze dvě možnosti, buď navýšení skutečně obdržíme nebo nám bude řečeno, že náš požadavek se zamítá. Ještě nikdy nebyl nikdo vyhozen ze zaměstnání pouze na základě toho, že požádal o navýšení platu, když byl v právu.

A tak vyrazte za šéfem, aby vám zařídil lepší život. Snažte se svou žádost co nejlépe zformulovat, avšak trochu asertivity také pomůže. Důležitá je pokora, přestože víte, že máte plné právo na vyšší výdělek.

Neostýchejte se svého šéfa zeptat na zvýšení platu či mzdy.
Neostýchejte se svého šéfa zeptat na zvýšení platu či mzdy. | Zdroj: pressmaster / Depositphotos

I tak velký přídavek však na dnešní dobu nestačí

Ačkoli si značně přilepšíme, musíme konstatovat, že se jedná o nedostatečnou výši příjmu. A to hlavně proto, že naše výdaje se zvýšili mnohem více. Cenová hladina spotřebitelských cen se navýšila o 40%. To znamená, že ačkoli s vyšším příjmem nebudeme muset hlídat každou korunu, stále budeme muset šetřit a hledat možnosti nahodilého příjmu, budeme-li chtít žít ve větším luxusu než nyní.

V České republice, jak vyplývá ze statistiky, nedochází ke zvýšení platu tak jako ve většině ostatních zemí Evropské Unie. Firmy totiž dobře vědí, že se cítíme nepohodlně až trapně, máme-li si sami říci o zvýšení platu. Naše firma na tomto strachu rozhodně neprodělá, a proto nám zvýšení platu nenabídnou ani nadřízení.

Záleží však na tom, jak hodně jste postradatelní

Je něco jiného, když pracujete jako řadový zaměstnanec, který může být nahrazen. V tomto případě zejména výhrůžky, že ze zaměstnání odejdete, pokud nedojde k navýšení vašeho platu, nebudou moc platné a v krajním případě můžete z kanceláře odcházet zostuzeni nechtěným výsměchem člověka, který ve firmě plní důležitější funkci.

Pokud však umíte něco, co ostatní ne a těžko se za vás bude hledat náhrada, můžete si dovolit požádat o vyšší sumu.

Zdroje článku: