Poslední šance pochutnat si? EU chystá rázný zákrok proti uzeným příchutím

Poslední šance pochutnat si? EU chystá rázný zákrok proti uzeným příchutím
Rádi si dopřáváte zauzené ryby či omáčky s uzenou příchutí? Či si večer k vínu nakrojíte uzený sýr a přikousnete uzenou mandli? Nejspíš neděláte pro své zdraví nejlépe! Tak se alespoň ke kouřovým aromatům staví Evropská agentura pro bezpečnost potravin, která se uzené příchutě chystá úplně zakázat.

Co je to uzená příchuť?

Pod kouřovou či uzenou příchutí se rozumí potravinářské aditivum, které dodává jídlům či surovinám zauzené aroma.

Získává se během spalování dřeva -  vzduch s pachy a kouřem se jímá, filtruje a přečišťuje, poté se zkapalňuje či je z něj připravován prášek. Jeho přídavek do potravin obchází klasickou metodu uzení a umožňuje též vtisknout kouřovou chuť surovinám, které se ani tradičně neudí - chipsům, ořechům či krekrům. Kromě těchto pochutin se s nimi setkáváme u uzených ryb, sýrů, polévek, omáček, mas či nápojů.

Proč má být uzená příchuť zakázána?

Původně se tvrdilo, že je tento typ koření během přípravy zbaven všech toxických látek, které během spalování vznikají. Naopak se adice kouřového aroma nabízela jakožto zdravější alternativa výrobků tradičně uzených během spalování dřeva, při kterém do potraviny prostupují karcinogenní složky vznikající během pyrolýzy. Již v roce 2009 byl však prokázán mutagenní vliv uzených příchutí na zvířata a v roku 2012 byla vydána doporučení pro jejich střídmou konzumaci z nejasných vlivů na lidský organismus. V listopadu minulého roku informovala Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA), že na základě výzkumů nemůže vyloučit genotoxický účinek uzených příchutí. Jejich požití by tak mohlo v těle způsobovat mutace, vedoucích potenciálně k rozvoji zánětů a onemocnění, včetně rakoviny. Zvláště v ohrožení by byly těhotné ženy a malé děti, kde by byl narušen zdravý rozvoj mladého jedince. Lidem s autoimunitními onemocněními mohou genotoxické látky zhoršit přirozené obtíže či nastartovat jiné projevy nemoci. Velmi rizikovou skupinou jsou lidé v jakémkoliv stádu rakoviny či po chemoterapii - mutagenní účinky přímo podporují nežádoucí a potenciálně zhoubné reakce v těle.

Na pozoru by se měly mít především těhotné ženy a také děti, pro které můžou být látky nebezpečné
Na pozoru by se měly mít především těhotné ženy a také děti, pro které můžou být látky nebezpečné | Zdroj: Milkos / Depositphotos

Co bude dál?

Podezření z genotoxicity je teprv předstupeň před účinkem potvrzeným a uzené příchutě tak budou podléhat dalšímu výzkumu. Vyvstává ovšem podezření o manipulaci výzkumů v neprospěch zdraví spotřebitelů - jak informoval již magazín Kupi, někteří vědci zkoumající zdravotní závadnost uzených příchutí jsou úzce napojeni na společnosti potravinářská aromata vyrábějící.
Kvůli závažným podezřením se však Evropská unie chystá uzené příchutě na trhu zakázat, a to s platností již tento březen. Byla by tak první institucí, která vydala celoplošný zákaz použití kouřových aromat na trhu.

I tak se však budou takto ochucené potraviny ještě několik let pohybovat v regálech obchodů, neboť výrobci mají legislativně právo rozprodat vyrobené zboží a případně nalézt zdravou alternativu. Rizikové skupiny (těhotné ženy, děti, senioři, lidé s autoimunitními onemocněními či po rakovině) by se proto měli věnovat složení výrobků a uzeným příchutím se raději vyhnout. V seznamu použitých ingrediencí bývají označeny nejčastěji na posledních místech jako kouřové aroma a je povinností výrobců na jejich přítomnost upozornit.