Pozor na tuto cestovní kancelář: Podvodníci vyberou peníze, zájezd ale nezrealizují

Pozor na tuto cestovní kancelář: Podvodníci vyberou peníze, zájezd ale nezrealizují
V poslední době se rozmáhá éra rádoby cestovních kanceláří, které vám slibují zájezd snů. Zaplatíte-li, v lepším případě se dostanete do vysněné destinace, ale ubytování nestojí za nic a nedostanete se domů. A nyní se podobná cestovní kancelář zrodila.

Podvod cílený především na Slováky

Vybíráte-li vhodnou cestovní kancelář, která vám zařídí vysněnou dovolenou, možná jste již narazili na novou společnost MNG s.r.o., která má svůj vlastní inzerát na slovenských stránkách kamideme.sk. Zpozorněte, je to podvod. Společnost vám žádný zájezd nezařídí.

A přestože cílová skupina jsou Slováci, spousta z nás by také mohla naletět. A tak ministerstvo pro místní rozvoj vydalo varování i pro nás.

A o co přesně jde? Tato falešná společnost spoléhá na to, že si nebudete ověřovat její důvěryhodnost. Všemu napomáhá fakt, že společnost má sjednanou pojistku – pokud se ale budete pídit, zjistíte, že číslo pojistky má na sebe napsáno jiná společnost, která s touto nespolupracuje. Společnost není vedena na seznamu cestovních kanceláří, navíc nemá oprávnění k provozování této činnosti. To znamená, že vám žádný zájezd zařídit nesmí.

Důležitá prevence jsou dotazy

Jak poznat podobné společnosti? Je to velmi jednoduché. Zaprvé vás hodně pomůžou věrohodné recenze lidí, kteří s vámi sdílejí zájem cestovat.

Také je vhodné nenakupovat zájezdy od společností, které jsou inzerovány na sociálních sítích a které bezpečně neznáte.

Další silné vodítko, které odhalí potenciální podvodníky, jsou vaše dotazy. Čím více se budete ptát, tím se zvyšuje šance, že odhalíte podvodníka, který pouze sedí za stolem a nechává si od vás platit za neexistující službu.

Poptejte se například na průvodce. Každá řádná cestovní kancelář vám ho poskytne, i kdyby to mělo být jen pro malou skupinu lidí. I zde se ptejte, když vás napadne nějaká otázka, a hledejte možné nesrovnalosti v odpovědích.

Nejlepší prevencí, jak poznat podvod, je se ptát. Čím více dotazů, tím více můžete odhalit podvod
Nejlepší prevencí, jak poznat podvod, je se ptát. Čím více dotazů, tím více můžete odhalit podvod | Zdroj: VitalikRadko / Depositphotos

Češi svou nerozvážností přicházejí o peníze

Můžete se ostatním lidem vysmívat, že naletěli. Pravdou však zůstává, že se to snadno může stát i vám či vaší rodině. Budete-li slepě důvěřovat cestovní kanceláři, která není příliš známá a s níž nemá nikdo z vašeho okolí dobré či žádné zkušenosti, snadno přijdete i o několik desítek tisíc korun.

Tyto podvody jsou spíše záležitostí internetu. Proto důrazně doporučujeme, abyste se vydali přímo do sídla cestovní kanceláře a poptali se tam.

Jak poznat legální cestovní kancelář

V první řadě jsou pracovníci takových kanceláří řádně vyškolení, navíc vědí, jak se zachovat v případě nečekaných situací, například v případě problémů během přepravy či před ní. Vždy mají náhradní plán, a tak se na tuto informaci nebojte zeptat.

Nedělá jim problém vrátit vám peníze, pokud nemůžete vycestovat z osobních důvodů.

A rozhodně nenabízejí lidem své služby prostřednictvím fyzických osob, vždy jednají jménem společnosti.

Kontakt funguje, mají telefonní číslo, které není hluché, a hovor vám (alespoň během dne) zvednou. Zde musíte počítat s možnou vytížeností, a tak možná budete muset zavolat několikrát, nicméně se dočkáte.

Zdroje článku: