Náklady rostou, české domácnosti v pasti: Život na dluh se stává normou

Náklady rostou, české domácnosti v pasti: Život na dluh se stává normou
České domácnosti mají problém vyjít s penězi. V Česku narůstá počet lidí, kteří jsou v tíživé situaci. Na zaplacení základních potřeb, například na bydlení nebo na potraviny mnohdy nemají dostatek financí.

Každá čtvrtá domácnost

Finanční problémy tohoto druhu tíží podle aktuálních dat každou čtvrtou domácnost. Ekonomičtí odborníci uvádí, že se jedná o nízkopříjmové skupiny a také o domácnosti, které spadají do střední třídy.

Příčiny

Podle ekonomů stojí za těmito problémy zvyšující se náklady a velice pomalé zvyšování mezd.

Půjčky

Některé domácnosti sahají tedy k tomu, že si zařizují půjčky kvůli nákladům na běžný chod domácnosti.

Rostoucí náklady

Vliv inflace a strmého zdražování energií se v minulých letech do rozpočtu domácností zkrátka promítl. Lidé zaplatili vyšší částky za bydlení i za potraviny nebo některé služby. V loni byla průměrná hrubá mzda přes 43 000 korun českých. Letos to má být o něco vyšší, přesto na ni dosáhne jen část obyvatel. Dvě třetiny produktivní populace pracuje za podprůměrnou mzdu. Celkově si lidé reálně pořídili méně zboží.

Minimální důstojná mzda

Je to odměna za práci za běžnou pracovní dobu, která pracujícím a jejich domácnostem poskytuje dostatek finančních prostředků k životu, který je většinou společnosti vnímaný jako určitý základní standard.

Průměrné náklady na domácnost jsou celkem vysoké
Průměrné náklady na domácnost jsou celkem vysoké | Zdroj: evgenyataman / Depositphotos

Náklady na domácnost

Jak vysoké jsou tedy průměrně náklady na jednu domácnost, kterou obývá jedna osoba? Podle ekonomů následovně měsíčně:

Nájemné nebo hypotéka činí 14 000 Kč, potraviny nebo restaurace 7 625 Kč, voda a elektřina 4 000 Kč, doprava 1 987 Kč, oblečení a obuv 1 414, telekomunikace 1 402 Kč, léky 1 350 Kč. Celkem tedy 31 778 Kč.

Kolik člověk potřebuje na domácnost?

Pokud v domácnosti žije jedna osoba, potřebuje přes 30 tisíc Kč, aby pokryla náklady na domácnost. Protože jde o poměrně vysoké náklady, mnoho mladých lidí si půjčuje finanční prostředky na pokrytí běžných výdajů u bank. Problém pak nastává se splácením těchto půjček. Lidé ve věku kolem třiceti let spadají často podle bankéřů do této kategorie.

Skromnější životní styl

Někteří lidé se musí kvůli napjatému domácímu rozpočtu uskromnit. Žena s manželem žijí v Karlovarském kraji. Mají sice dva příjmy, ale i tak se musí oproti předchozím letům uskromnit. Vyšší cenu zaplatili za elektřinu. Byli zvyklí, že jim vždy byl vyúčtován přeplatek, avšak letos byl vyúčtován nedoplatek. Podle indexu spotřebitelských cen cena elektřiny v lednu 2024 vzrostla meziměsíčně o více než 12 procent. Vodné i stočné se také zdražilo.

Řešení

Ekonom Petr Studnička doporučuje lidem než si půjčovat a zadlužit se, překonat administrativní překážky a požádat o příspěvek na bydlení.

Vývoj v budoucnu

Ekonomové se shodují na tom, že inflace již zpomalila a v následujících měsících by to lidé měli pocítit. Než se ale ekonomika znovu rozproudí, může trvat i několik let. Domácnosti se totiž musí nejprve ze zdražování z minulých let vzpamatovat a našetřit si peníze.