Sváteční klid versus právo na podnikání: Boj o otevřené obchody v ČR

Sváteční klid versus právo na podnikání: Boj o otevřené obchody v ČR
Svátky či státní svátky jsou dnem volna. Lidé si rádi odpočinou od svých aktivit v zaměstnání a vydají se například se svou rodinou na výlet.

U některých povolání se na svátky klidu nehledí. Je zřejmé, že u povolání jako jsou lékaři, záchranná služba, hasiči nebo policie nebo řidiči hromadné dopravy musejí pracovat i o svátcích.

Otevírací doba v České republice

Zavřeno je o těchto svátcích:

1. ledna – Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května – Den vítězství, 28. září Den české státnosti, 25. prosince -1.svátek vánoční, 26. prosince – 2. svátek vánoční.

Na Štědrý den 24. prosince mají obchody otevřeno do 12.00 hodin.

Otevřeno je o těchto svátcích:

Velký pátek, 1.května – Svátek práce, 5. července – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, 6. července – Den upálení mistra Jana Husa, 17. listopadu – Den boje za svobodu a demokracii.

Obchody v Česku mají o některých svátcích zavřeno a o některých svátcích mají otevřeno. Kromě svátků záleží i na prodejní ploše obchodu. Jedná se o obchody nad 200 metrů čtverečních.

Výjimky u určitých obchodů

Čerpací stanice, lékárny, velkoobchody dodávající zboží firmám prodejny ve zdravotnických zařízeních nebo prodejny na železnicích, autobusových nádražích a letištích mají výjimku.

Návrh zrušení zákazu prodeje o svátcích

Někteří poslanci navrhují zákaz prodeje velkých obchodů o některých státních svátcích. S tímto návrhem přišli poslanci ODS. Svůj návrh odůvodňují tím, že „právní úprava zasahuje do práva na podnikání, do svobody podnikání, a klade na podnikatele další omezení, jež není nezbytné“.

Strana TOP O9 tento návrh také podporuje. STAN (Vít Rakušan) zastává stanovisko takové, že lidé pracující například v supermarketech si zaslouží také odpočinek i v konkrétně stanovené dny. KDU-ČSL tento návrh nepodpoří. Marek Výborný nevidí žádné problémy se stávající otevírací dobou o svátcích, která už takto několik let dobře funguje. Karel Havlíček z ANO návrh nepodpoří, protože se za léta již tento model dobře osvědčil. Jan Hrnčíř z SPD by tento návrh podpořil, chtěl by nechat omezení na vánoční svátky a Nový rok, kdy se společně lidé scházejí.

Proč se otevírací doba o svátcích reguluje?

Jde o ochranu zaměstnanců obchodů před zneužíváním ze strany zaměstnavatele. Zaměstnavatelé tlačili na zaměstnance, aby o svátcích pracovali. Příznivci zákazu prodeje o všech svátcích argumentují tím, že lidé mají mít právo být o svátcích se svojí rodinou.

Návrhem na zrušení zákazu prodeje o svátcích se bude zabývat vláda. Ať už bude její stanovisko jakékoliv, zamíří poté do sněmovny.

Jak je to u našich sousedů? V Rakousku i v Německu jsou zákony tvrdší. Například v Německu si o nedělích nemáte vůbec šanci nakoupit. Lidé jsou na to zvyklí a naprosto to akceptují. V Německu je o státních svátcích také zavřeno. Zákonem je stanovená otevírací doba od pondělí do soboty může být otevřeno od 6:00 do 20:00 hodin.

Zdroje článku: